Şahverdi Köyü, Erzincan ilinin Refahiye ilçesine bağlı merkez köydür. Refahiye`ye 8 km. mesafededir. Kemah-Refahiye yoluna 1 km. dir. İlçeden köyümüzün merkezine kadar yollar soğuk asfalttır. Yollarımız düzdür ve yollar yolcu otobüslerinin girebilecekleri kadar geniştir.
Köyümüz ormanla içiçedir. Ormanımızda çam, kavak ve meşe (palut) ağaçları bulunmaktadır. Ormanımızın içinde birçok yerde su ve piknik alanı mevcuttur.
Köyümüz resmi olmasa da iki mahalleden oluşur. Köyümüzdeki mahalleleri birbirinden ayıran, köyün ortasından akan çaydır.Bununla birlikte Cibolar adlı, köyümüze yaklaşık 3 km. uzaklıkta bir mezramız vardır. Köy arazisi çoğunlukla düzdür.Köyümüz geniş bir mera alanına sahiptir.
Köyümüzün ikliminden bahsetmek gerekirse yaz aylarında sabah, akşam ve gece, serin; öğlen, yakıcı sıcaktır. Genel olarak kuraktır. Kış iklimi sert geçer. Kar genelde 50-100 cm. yüksekliğe ulaşır. İlkbahar ve sonbahar yağmurlu geçer. Zaman zaman bu mevsimlerde dolu yağar.
Yaz aylarında hane sayısı 40`a kadar çıkar, kış aylarında 10 hane civarına kadar düşer.
Köyün içerisinde 1 tane çeşme vardır.Bu çeşmeye köylüler Ganiye Ziyaret derler. Köyün içme suyu şebeke şeklinde sağlanır. Devamlı akar. Dağ sularından beslenir. Su deposu köye ~200 metre uzaklıkta ormanın içerisindedir, 30 metre küp büyüklüktedir.
Köye 50 metre uzaklıktaki etrafı çam ağaçlarıyla çevrili alan (Köylü buraya Kortik demektedir) Sabri Bahçetepe`nin katkılarıyla dernek tarafından piknik yeri haline getirilmiştir. 8 tane altışar kişilik sabitlenmiş masa bulunmaktadır. Bu alana bay-bayan wc, şömine ve çeşme tahsis edilmiştir. Ormanın 2 km. içerisindeki Şahverdi Çayırı`nda (Çayıra Şavo) yine bir başka piknik yeri kurulmuştur. Buraya Şükrü Bahçetepe tarafından çeşme yaptırılmıştır. Ayrıca 15 kişilik bir masa imece şeklinde yapılmıştır. Köye 1 km. mesafedeki 3.piknik yeri, Gazi`nin Çeşmesidir. Bununla birlikte köye 2 km. mesafedeki Hasan Ayvaz`ın çeşmesinde de piknik yapma imkanı vardır.Bu çeşme köyün kuzeyinde kalır.
Köyümüze 2003 yazında imeceyle posektif çukur yapılmıştır. Böylece köyün kirlenmesi ve kötü koku bir nebze de olsa giderilmiştir.
Köyümüzün biri eski biri yeni olmak üzere iki fırını vardır. Köylü halen eski fırını kullanmaktadır.
Köyümüzdeki cemevi ve köy konağının temeli 2002`de atıldı. Temel atma töreni, Erzincan valisi, Refahiye kaymakamı, Refahiye Belediye Başkanı ve Refahiye köy muhtarlarının katılımıyla gerçekleşti. Temel atma töreninden sonra piknik alanında (Kortik) davetlilere yemek ikram edildi. 2003 Ağustos`unda açılış oldu. Cemevinin açılışına Refahiye`nin çoğu köyü davetliydi.Yaklaşık 400 kişiye yemek verildi.
Cemevimiz ve köy konağımız 2 katlı olup alt katında morg, cenaze yıkama yeri, yemekhane; üst katında cemevi, kitaplık, yönetim odası bulunmaktadır. Toplam 220 metre karedir. Üstü kiremitli çatıdır. Bahçesinde 6 adet çeşme vardır.
Geçmiş yıllarda soğan, maydonoz gibi kolayca yetişebilen sebzelerle yetinen köylü son yıllarda bu konuyla daha fazla ilgilenmeye başlamıştır.
Yetişebilen sebzeler: patates, fasulye, soğan, kabak, marul, maydonoz, salatalık, ayçiçeği, domates, biber, lahana, pancar, dağ mantarı.
Yetişebilen meyveler: çilek, erik, kiraz, vişne, armut, elma, ceviz, dut, kuşburnu.
Bunlarla birlikte buğday çeşitleri, fiy, yonca, mercimek ve gürünge de yetiştirilmektedir. Buğday çeşitleri ilkbaharda (mart-nisan) ekilir, yazın (temmuz-ağustos) biçilir. Ayrıca sonbaharda da ekilir. Yonca da ilkbahar ve sonbaharda ekilir. Kıraç yerlerde 1 defa, sulak yerlerde 2 defa biçilir.
Köyümüzde büyükbaş hayvancılık ve arıcılık yapılmaktadır.
Şahverdi Köyü`nün ağ sayfası http://www.sahverdi.org dur.