Hanbeli fakihi Ebu Said el Mübarek bin Ali el Muharremi tarafından 1145'te medrese olarak yapılan bina, talebesi Abdülkadir Geylani tarafından genişletilerek tekke haline getirilmiştir. Halk tarafından çok sevilen Abdülkadir Geylani 1165'te ölünce bu tekkeye gömülerek üzerine bir türbe yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman 1534 Irak Seferi sırasında Mimar Sinan'a Abdülkadir Geylani için türbe, cami, medrese ve imaretlerden oluşan bir külliye yaptırtmıştır. İran istilasında harap olan külliye, 1638'de Sultan IV. Murad tarafından büyük ölçüde yenilenmiştir. 1674'te Silahtar Hüseyin Paşa; 1708'de Sultan II. Ahmed; 1865'te Sultan Abdülaziz; 1903'te Sultan II. Abdülhamid; 1970-1976 ve 1982-1984 yılları arasında da ırak Vakıflar Bakanlığı ile mütevellilerince tamir edilmiştir.
Etrafı yüksek duvarlarla çevrili, geniş bir avlu içinde yer alan külliye, çarpık bir plana sahiptir. Türbe, cami, medrese ile tekke hücreleri, yazlık mescid ve imaretten oluşmaktadır. Türbe-cami manzumesi ortada, diğer yapılar avlu etrafında bulunmaktadır. Külliyenin güneyinde geniş bir bahçe ile mezarlık mevcuttur.
Külliyeye doğu ve batıdan 2 taçkapıyla girilmektedir. Cephe duvarlarından daha yüksek tutulan taçkapılardan doğudaki, cami revakı ile avlu teşkilatı arasında bulunmaktadır. Yüksek ve sivri kemerli giriş kapısı düz atkıyla sınırlandırılmış olup, çift kanatlı kapısı altınla kaplanmıştır. Kemer alınlığında, sülüs hatta yazılmış çinili ayet kitabesi yer almaktadır. Kademeli silmeler ve burmalı kaval yivlerin çerçevelediği dış kemerin üçgen boşluklarında, tuğla üzerine ince işlenmiş geometrik yıldız kompozisyonu mevcuttur. En dış kuşakta ise, dörtlü düğüm motifleri sıralanmıştır. Cephe boyunca uzanan ve tuğla-mozaik çini malzemeyle işlenen bu süslemeli panolar, Irak Vakıflarınca 1981-1982 yıllarında yapılmıştır. Böylece, Osmanlı mimarisini dış cephedeki sade üslubu ve asaleti zengin süslemelerle boğulmuştur. Taçkapı eyvanının üstü, baklava motifli pandantifler üzerine oturan küçük bir kubbeyle örtülüdür. İçeride, kemer arasında 1907 tarihli 2 çinili kitabe mevcuttur.
Batı cephesinde açılan zengin süslemeli diğer taçkapı, iki kademeli kemerli eyvan şeklindedir. Üzeri prizmatik pandantifli basık bir kubbeyle örtülmüştür. İki tarafında 2 niş açılmış olup, kuzey taraftaki nişten minareye çıkılmaktadır. Birinci kapı kemeri üstünde 2 satırlık çinili kitabe mevcuttur.
Külliyenin güneyindeki mezarlığı çeviren avlu duvarı, İmam-ı Azam Camii'nin bugünkü avlu duvarı gibi, altta alçak duvar, üstte birbirine demir şebekelerle bağlı, dikdörtgen mihrab nişlerini andıran sathi kemerli ve çeşitli geometrik kompozisyonlu tuğla panolar biçiminde düzenlenmiştir.