Wiilem Ruys`un yapımı 1947`de tamamlandı ve ilk seyahatine 2 Aralık 1947`de çıktı. 192 m uzunluğunda, 25 m yüksekliğinde, 21.110 gross ton ağırlığında ve 900 yolcu kapasiteli idi. 1964`te "Lauro Line" şirketince satın alınmasının ardından adı ``Achille Lauro`` oldu. Yoğun bir bakım ve onarımdan sonra 1966`da tekrar sefere çıktı. 30 Kasım 1994 günü, Somali açıklarındayken çıkan bir yangın sonucu tahrip oldu ve üç gün sonra da battı. [1]
Kaçırılması
7 Ekim 1985 tarihinde, Filistin Kurtuluş Cephesi (FKC) mensubu dört kişi, İsrail`in 1 Ekim tarihinde Tunus`taki FKÖ genel merkezini bombalamasına misilleme olarak, Achille Lauro gemisi Mısır`ın Aleksandria kentinden Port Said kentine gittiği sırada geminin kontrolünü ele geçirdiler.Geminin, Suriye`nin Tartus limanına yanaşmasını ve o tarihte İsrail hapisanelerindeki 50 Filistinlinin serbest bırakılmasını talep ettiler. İsteklerinin reddedilmesi üzerine, felçli bir Yahudi yolcuyu (Leon Klinghoffer) öldürerek denize attılar. Gemi Port Said`e geri döndü ve iki gün süren pazarlıklardan sonra korsanlar, gemiyi terketmeye razı oldular ve bir Mısır uçağı ile Tunus`a gitmelerine izin verildi.
Uçak Tunus`a gitmekte iken ABD savaş uçaklarınca Sicilya`daki bir NATO üssüne inmeye zorlandı ve korsanlar İtalyan makamlarınca tutuklandı. Büyük olasılıkla liderleri Ebu Abbas da dahil olmak üzere uçağın diğer yolcularının Tunus`a gitmelerine izin verildi. Ebu Abbas İtalyan makamlarınca gıyabında yargılandı ve suçlu bulundu. Abbas, kaçırma olayı ve öldürülen Klinghoffer için 1996`da özür diledi fakat bu özür ABD hükümeti ve Klinghoffer`in ailesince kabul edilmedi. Abbas 2003 yılında Irak`ta yakalandı ve 8 Mart 2004`te hapiste öldü.
Ayrıca bakınız
commons|Achille LauroLinkler
- ss Willem Ruys / Achille Lauro`nun tarihçesi
- Achille Lauro`nun kaçırılması (BBC)
- Achille Lauro`nun kaçırılması (Special Operations.Com)