Basit HTML sayfalarıyla, istemci (ki burada browser'ınız ve siz oluyorsunuz), herhangi bir sunucudan herhangi bir web adresini talep eder. Sunucu ise, bu talep geldiği anda sayfayı istemcinin bilgisayarına gönderir ve siz de sayfayı görürsünüz.
ASP'de ise; sunucu, sayfayı size göndermeden önce üzerinde değişiklikler yapabilir. Yani uzantısı .asp olan her dosya, size göderilmeden önce sunucuda ASP.DLL ismi verilen bir DLL'de çalıştırır.
ASP kullanabilmek için, Microsoft Web Server'lardan birinin kurulu olması gerekir. Eğer bilgisayarınızda Microsoft NT Server kurulu ise, ASP'yi destekleyen IIS 3.0 veya IIS 4.0'ı indirebilirsiniz. Eğer Windows 2000 kurulu ise, IIS 5.0'ı kullanabilirsiniz. Eğer bilgisayarınıza Windows 95-98 kurduysanız, bu durumda da Windows CD'lerinizde bulunan Personal Web Server - Kişisel Web Sunucusu (PWS)'yi kurabilirsiniz.
ASP'yi bu kadar çekici kılan ne? Birincisi, etkileşimli web sayfaları hazırlama olanağı vermesi. Bunu, iki önemli veriye bağımlı olarak gerçekleştirir; kullanıcıdan elde edilen veriler ve veritabanından elde edilecek veriler. Yani burada kullanıcı ve veritabanı çok büyük rol oynuyor.
ASP'nin sunucu-taraflı teknoloji olmasından dolayı, sizin talep ettiğiniz sayfa sunucu üzerinde çalıştırılır, HTML gerçek zamanlı olarak hazırlanır ve sayfa size (istemciye) yollanır. Yani eğer browser'ınızda sayfanın kaynak kodunu görüntülemek isterseniz, görebileceğiniz tek şey sayfanın HTML kodudur, ASP kodundan eser yoktur.
Bunun yanında JavaScript gibi istemci-taraflı diller, istemcinin makinasında çalıştırılır. Yani; içerisinde JavaScript kodu bulunan bir sayfa çağrıldığında, sayfada hiçbir değişiklik yapılmadan aynen kodlandığı gibi gönderilir ve her şey istemcinin makinasında yapılır. Tabi, hem ASP hem de JavaScript aynı sayfa içerisinde kullanılabilir. Bütün hatırlamanız gereken, önce ASP sonra JavaScript icra edilir.
ASP'yi bu kadar kolay ve kullanışlı yapan, HTML sayfaları içerisine gömülmüş ASP kodlarından oluşmasıdır. Yani; ASP durağan olan HTML'yi içerir. Veritabanıyla bağlantıyı sağlayan, verileri işleyen, HTML'yi dinamik olarak oluşturan hep ASP'dir.
Microsoft ASP kodlaması yapılırken öncelikle VBScript daha sonra JScript dillerinin kullanılmasını destekler. Bunun dışındaki dilleri kullanabilmeniz için söz konusu dillerin kendi emulatörlerini bulmanız ve kurup çalıştırmanız gerekmektedir. Bununla berebar ASP temelli sayfalarda bilgisayarın düşük kaynaklarına ulaşabilen ve devasa programlar üretme amacı güden Visual Basic, Visual C++, Visual Java ve C dilleriile oluşturulan fonksiyonel COM+ dosyalarını kullanabilirsiniz. Bu componentlerin (Bileşen) nasıl kullanıldığına ileride tekrar değineceğiz. Eğer Visual Basic Programlama dilinde iyi iseniz VBScript ile programlamaya hemen başlayabilirsiniz. Bunun dışında Java, C++ ve C programlama dillerinde iyi iseniz JScript dili daha aşina gelecektir.