Activemodeler Avantage

Kısaca: Active Modeler Avantage BPM çerçevesi, İş Süreçlerini BPMN çerçevesi standartlarında optimize etmek için Japon şirketi olan KAISHA-Tec Co Ltd. tarafından üretilmiş bir yazılımdır.== Kullanım ==Avantage BPM sistemi süreçleri modellemek, etkinlik fırsatları yaratmak ve bu süreçleri ActiveFlow iş akışı motoru ile entegre ederek otomatikleştirebilmeniz için üzerlerinde detaylı analizler yapmanızı sağlar. ...devamı ☟



Active Modeler Avantage BPM çerçevesi, İş Süreçlerini BPMN çerçevesi standartlarında optimize etmek için Japon şirketi olan KAISHA-Tec Co Ltd. tarafından üretilmiş bir yazılımdır.

Kullanım

Avantage BPM sistemi süreçleri modellemek, etkinlik fırsatları yaratmak ve bu süreçleri ActiveFlow iş akışı motoru ile entegre ederek otomatikleştirebilmeniz için üzerlerinde detaylı analizler yapmanızı sağlar. Ayrıca Avantage BPM sistemi sık sık ISO 9000 kalite dokümanlarını hazırlamakta da kullanılmaktadır. Bu durumda, yazılım Content Module’u kullanarak süreç model veritabanından otomatik olarak kalite dokümanının bölümlerini doğru formatlanmış bir şekilde sağlar. Klasik süreç optimizasyon projelerde, Avantage iş süreçlerini açıklamak/göstermek, bunlara maliyet bilgilerini eklemek ve optimizasyonu, raporlamada analizlerin çalıştırılması için kullanılır. Bu sayede, değer kazandırmayan aktiviteler ve bunlarla ilgili gelen yük vurgulanabilir. En önemlisi, Avantage Kurumsal Yönetişimdeki (örn: Sarbes Oxley) risk ve kontrollerin dökümünü almak ve bunları yıllık raporlar halinde vergi yetkililerine sunabilecek şekilde hazırlamak için kullanılmaktadır.

Fonksiyonlar

Avantage BPM sistemi farklı modül ve bileşenlerden oluşmaktadır. Bunlar:

  • Temel BPM: Bu Avantage sisteminin temel altyapısıdır ve BPMN 1.1 standardında grafiksel bir editör, şirkette bulunan tüm süreç nesnelerini takip edebilmek için bir süreç ağaç yapısını, bir XML süreç deposu/havuzu ve ana yazılıma dokunmadan özel bazı eklentilerin kolayca ürüne eklenmesini sağlamak için bir eklenti (plugin) mimarisi içerir. Temel BPM süreç modellerine birden fazla kullanım imkanı temin etmek, bunları versiyonlayarak kontrollü güncellemelerini sağlamak için hem CVSNT hem de SubVersion kontrol yazılımları ile entegre çalışmaktadır.
  • Yayınlamak: Süreç modeli şirket elemanlarının ana süreçlerini Web üzerinde görebilmeleri için elektronik süreç dokümanları yaratma imkanı sağlar. Bu bilgilere erişebilmek için sadece bir Web tarayıcısı kullanmaları yeterlidir. Gizlilik söz konusu olduğunda, yayınlanacak olan bilgilerin seviyeleri kontrol edilebilir.
  • Analiz: Modele metrikler eklenmiştir ve burada amaç hem maliyet hem de zaman açısından oluşan eksiklikleri/kusurları vurgulamak için analiz yapabilmeyi sağlamaktır. “As-is” (mevcut) modellerin değerlendirmesi neticesinde “to-be” (olacak) modelinin geliştirilmesine imkan sağlar. (örn: sürecin iyileştirilmesi için bir amaç)
  • SOX: SOX’u Dahil eden Kurumsak Yönetişimler için, SOX denetleme ihtiyaçları bulunmaktadır. Örn: kontroller, riskler, test kalemleri ve puan incelemeleri süreç modelinde bulunmaktadır ve Risk Control Matrix’i ile raporlanmaktadır.
  • Otomasyon: BPMN süreç modeli bir süreç sihirbazı ile otomatik hale getirilip bir web tabanlı iş akışı haline getirilebilir. İşlem bütünlüğü ile kurumun veri tabanı sistemine entegrasyon sağlanabilir. Buradaki amaç, iş yerinde sadece bir web tarayıcı kullanarak son kullanıcıların verimini ve iş imkanlarını geliştirmektir.
  • İçerik Aktarma: Süreç dokümantasyonları ve proje yönetimi raporları, örn: İş ihtiyaçları, Avantage BPM sistemi ile fonksiyonel istekler doğrultusunda formatlanabilir ve Microsoft Word gibi farklı veri formatlarına aktarılabilir.
  • Süreç Düzenlemesi: BPMN süreç modeli üzerinde yüksek seviyede bir şirket stratejisi bulunmaktadır.


Teknoloji

Teknik olarak, yazılım sürecin bir “drill-down” (aşağıya doğru inen) grafiksel gösterimidir. Analizlerin ve raporların kolaylıkla alınabilmesi için bir veri tabanı imajı ile ilişkilendirilmiştir. Birçok sektör ve sanayi biriminde süreç modellemesi, üretim zincirleri, kullanım senaryoları, risk, kontrol ve istekler doğrultusunda bu süreçleri web üzerinden zamanında ve çalıştırmak için kullanılmaktadır. Model yüksek seviyelerde oluşan karmaşıklığı gizlemek için alt süreçlerin kullanımı ile daha basitleştirilmiştir.

Operasyon

Avantage BPM tek bir kullanıcı veya beraber çalışan komple bir süreç modelleme takımı olarak kullanmanıza imkan verir ve kurumsal süreç modelini versiyon kontrolü ile paylaşmanızı sağlar. Sürecin zengin ve önemli bilgileri inşa edilebilir ve sürecin işlemesi sağlanabilir. Eklenmiş olan içerik ve optimizasyon yetenekleri sayesinde Avantage diğer basit iş akış uygulamalardan ve modellemelerden sağlam, doyurucu farklılıklar göstermektedir.

Avantage Platformu

Tüm Avantage ürünleri ve eklentileri “plug-in” iş akış ve yazılım versiyonlama dahil birbirleri ile entegredir. Aslen Microsoft Windows platformunda çalışıyor olsalar da bazı veri tabanı versiyonları Linux platformunda kurulabilir.

Desteklenen Standartlar

BPMN 1.2, XPDL 2.0 desteklenmektedir.

Referanslar

  • Computing the cost of BPMN diagrams, Matteo Magnani, Danilo Montesi, Technical Report UBLCS-07-17. May 2007, Department of Computer Science, University of Bologna, Italy
  • How Much Language is Enough? Theoretical and Practical Use of the Business Process Modeling Notation Michael zur Muehlen, Jan Recker. (Jun 16, 2008), 20th International Conference on Advanced Information Systems Engineering (CAiSE 2008), Montpellier, France, June 16-20, 2008., Springer LNCS.
  • Modeling of Business Processes and Business Rules: An Integrated Methodology Michael zur Muehlen, Marta Indulska, Kai Kittel. (Dec 03, 2008), 19th Australasian Conference on Information Systems (ACIS 2008), Christchurch, New Zealand, December 3-5, 2008., Australasian Computer Society
  • Modeling business processes with workflow systems: an evaluation of alternative approaches. International Journal of Information Management, Mentzas G., Halaris C., Kavadias S., 21 (2001) 2, pp. 123-135.
  • Workflow Patterns. Distributed and Parallel Databases, Van der Aalst W. M. P., ter Hofstede A. H. M., Kiepuszewski B., Barros A. P., 14 (2003) 3, pp. 5-51.
  • Research Commentary: Workflow Management Issues in e-Business. Information Systems Research, Basu, A., Kumar, A., 13 (2002) 1, pp. 1-14.
  • Workflow support for electronic commerce applications. Decision Support Systems, Kumar A., Zhao J. L., 32 (2002) 3, pp. 265-278.


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.