Alcı, Acıpayam

Kısaca: Alcı köyü; Denizli ili, Acıpayam ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Alcı köyü; Denizli ili, Acıpayam ilçesine bağlı bir köydür. Tarihçe Köyün kuruluşu ile ilgili bir kaynak bulunmamakla beraber, köyün yaşlılarının anlattıklarına göre 300-400 senelik bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Köye ilk yerleşenlerin sülalelerine; Fettah Ve Feyzullah Oğulları, soyadı kanunu ile Akkuş soyadını. Balcıogulları, soyadı kanunu ile Şentürk soyadını. Tırlayıklar Oymagı ise, Ozırmak soyadını almışlar. Köye, daha sonraları Tavas ve Çameli bölgelerinden de gelip yerleşenler olmuştur.

Köyün adı

Köyün adı

nın Alcı olarak konmasında birkaç söylenti vardır. ;Alacalı Beleceli: Bu yörede konaklayan Yörüklerin elbiselerinin değişik renklerden oluşması ve Yörüklerin değişik bölgelerden gelmeleri Alacalı Beleceli, sözcüğünden Alcı'ya dönüşmesi... ;Alıcı: Suya giren izin çıkmaması... ;Gireniz: Yörük beyinin devesinin Tavas tarafından gelirken Ada yeri mevkiinde çay kenarında izinin kaybolması Alıcı, yani her şeyi olan, kaybeden, giren izin bulunmaması anlamına yorumlanarak köyün adının Alacalı, Beleceli ve Alıcı adlarından geldiği rivayet edilmektedir. Coğrafya Köy, Acıpayam'ın güney batısında Dalaman Çayı kenarına kurulmuş bir orman köyüdür. Alcı Köyü; 37.43 enlemi ve 29.35 boylamı koordinatlarında yer alır. Köy, Denizli’ye 104, Acıpayam’a 46, Kelekçi Kasabası'na ise 22km uzaklıkta, Dalaman vadisine kurulmuş eski bir yerleşim birimidir. Kuzeyinden Bozdağ, güney-doğusundan ise Göldağı ile çevrilidir. Yerleşim yeri olarakta; Doğusunda Gölcük Kasabası, batısında Karaismailler Köyü, kuzeyinde Hisar ve Çiftlik Köyleri, Güneyinde ise Kolak ve Suçatı Köyleri bulunmaktadır. Bugün köy tek muhtarlık altında 15 mahalleden oluşmaktadır. Alcı köyünün büyüklük sırasına göre mahalleleri şunlardır; FETTAHLAR, adını Fettah ve Feyzullah oğullarından almış, BÜYÜK HARIM mahallesi ise etrafının harımla çevrili olmasından, KERİMLER mahallesi ise ilk yerleşenin KERİM isimli bir şahıs olmasından, KOCABAĞ mahallesi ise etrafı yeşillik ve bağ bahçenin çok oluşundan bu isimleri almışlardır. Diğer mahalleler de şunlardır; Güneşkaya, Karabalçık, Tesbili, Tepecik, Yıkıntı, Balcı, Yarbaşı, Sarı ot, Kür, Göçükbaşı ve Belenkavak’tır. Kültür Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.

İklim ve bitki örtüsü

;İklimi: Akdeniz ve karasal iklime hakimdir. ;Bitki örtüsü: Karaçam, kızıl çam, meşe, kavak, çınar, tepelerde ardıç, maki ve fundalıkları bulunmaktadır. Sanayide kullanılmak üzere ham madde olarak hazırlanan orman ürünleri peyder peyi satışlarla gerekli yerlere gitmektedir. Nüfus Köyde yerleşik hane sayısı 450, nüfusu 1450 civarındadır. Büyük Harım ve Fettahlar mahallelerinde devamlı nüfus azalması görülmektedir. Ekonomi Köyün ekilebilir arazisi 4000-5000 dönüme yakındır.

Nüfus

a göre bu arazi çok yetersizdir. Genellikle tütün, buğday, arpa, pancar, mısır, fasulye, domates, anason, karacaotu ve her alile kendisine yetecek miktarda sebze meyve yetiştirmektedir. Halk fazla ürünlerini Kelekçi, Gölcük, Acıpayam pazarlarında satarak diğer ihtiyaçlarını karsılamaktadır. Son yıllarda tarım ve hayvancılıkta kullanılmak üzere farklı tarımsal faaliyetler de yapılmaktadır. Ticari anlamda hayvancılık yeni yeni canlanmaya başlamaktadır. Her ailenin kendisine yetecek miktarda küçük ve büyük baş hayvanı vardır. Köyde 5-10 aile de Arıcılık yapmaktadır. Alcı'dan mevsimlik isçi olarak Denizli, Muğla, Aydın, Antalya’ya göç edenler de vardır. Köyde iki demirci, bir sandalye imalathanesi, bir petrol işletmesi, 6 bakkal, 4 kahvehane, 2 ayakkabı tamir atölyesi, bir berber, 5 marangoz atölyesi, 2 briket atölyesi, orman işletme şefliği ve evlerin bazılarında halı ve kilim dokuma tezgahları bulunmaktadır. Köyde ayrıca 5-10 minibüs, 100-150 otomobil, 2 pikap, 90 traktör, 100’e yakın motosiklet 4 kamyon bulunmaktadır. (Bu sayılar, yer yer değişmektedir.) Altyapı bilgileri Köyde ilkokul 1948 yılında açılmış ve aynı yıl Eğitim-Öğretime başlayıp ilk mezunlarını üç yıllık olarak 1951 yılında vermiştir. 1990 ve 2000 yıllarında yapılan yeni okul binaları ile, köyde eğitim – öğretim 2000 yılında 8 yıllık eğitime geçmiştir. Öğrencilerin çoğu; Kelekçi, Acıpayam, Denizli ve cevre il ve ilçelerdeki çeşitli okullarda öğrenim görmektedir. Dış bağlantılar * YerelNET * Alcı köyü

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.