Anadolu Çocuk Oyunları Kolu (AÇOK), Türk tiyatro tarihinde oldukça önemli bir yer tutan bir topluluktur.
1973 yılında İstanbulAnadolu yakasında yaşayan bazı gençler; düşlerindeki tiyatroyu kurdukları zaman, yeri anlaşılsın diye, adına "Anadolu" kelimesiyle başlamak istediler.
Akıl danıştıkları hocaları Muhsin Ertuğrul ve Haldun Taner, onlara "Çocuk Tiyatrosu" kurmalarını öğütlemişti. Ve o gençler, Türkiye`nin gezginci geleneksel tiyatrolarına "Oyun Kolu" dendiğini de biliyorlardı. Böylece "Anadolu Çocuk Oyunları Kolu" doğmuş oldu.
İlk gösterisini, 26 Aralık 1973`te Üsküdar`daki “3. Selim İlkokulu”nda yapan AÇOK, yerel ve geleneksel olan öğeleri; yeni görsel biçimlerle sahneye taşıdı. Ayla Algan ve Beklan Algan`ın öğretmenliğinde kendilerini geliştiren gençler, İstanbul`da ve Anadolu`nun bir çok yerinde çıktıkları turnelerde, Post modern Türk Tiyatrosu anlayışını hayata geçirdiler. AÇOK oyuncuları, Stanislavsky`nin ünlü sanat öğretisindeki gibi; ``Sanatta kendilerini değil, kendilerinde sanatı sevme`` yolunda ilerlediler. AÇOK`un dramaturg, yazar ve yönetmeni olan, Turgut Denizer ile Ümit Denizer; 20. kuruluş yıldönümünde, "Oyun Yazarlığı ve Yönetmenlik” dersleri başlattılar. Türkiye`de ilk kez, çocuk tiyatrosu oyunculuğu ile birlikte, yönetmen ve yazar da yetiştirmeye yönelik olan etkinliklerinde "Kolektif Yaratıcılık" düşüncesi temelinde hareket ettiler.
- 1975 yılında, “Welt-Festival Der Kindertheater / Hamburg” festivaline davet edilerek, ``yurtdışına çıkan ilk Türk Çocuk Tiyatrosu`` unvanını kazanan AÇOK, Kilise, şarap mahzeni, çocuk yuvası, lise sahnesi, üniversite amfisi, Şehir Müzesi, Devlet Operası, Şehir Tiyatrosu, sirk çadırı, park, kafeterya, kültür merkezi, basketbol salonu, jimnastik salonu, konser salonu, tatil köyü, kongre salonu, kapalı sinemalar, yazlık sinema bahçeleri, Halkevleri ve Halk Eğitim Merkezleri, yüzme havuzları, tenis kulüpleri, parklar, kamplar, kitaplıklar, kültür merkezleri, özel tiyatrolar, konser salonları, konferans salonları, fabrikaların eğitim salonları, kaleler, antik amfi tiyatrolar ve dünyada ilk kez Boğaziçi`nde seyir halindeki yolcu vapuru ile yanaşılan iskeleler gibi mekanlarda oyunlar sergiledi.
- Sadece Türkiye`de değil, Avrupa`da da bir çok basın ve yayın organında AÇOK`un başarıları yer aldı.