Ahmet Anzavur Ayaklanması, Kurtuluş Savaşı`na karşı Anadolu`da düzenlenen ayaklanmalardan biridir. İstanbul Hükümeti`nce desteklenmiş olan Anzavur Ayaklanması`nın adı, ayaklanmaya önderlik eden Anzavur Ahmed`den gelir.
Sivas Kongresi sonrasında İstanbul Hükümeti, Kuva-yı Milliye`cilerin dine ve halifeye karşı oldukları propagandasıyla halkı kışkırtıyordu. Eski bir jandarma subayı olan Anzavur Ahmed`i de Kuzey Ege ve Marmara bölgelerindeki direnişi kırılmakla görevlendirdi. Anzavur Ahmed Eylül 1919`da Biga, Gönen ve Manyas`ta Kuva-yı Milliye karşıtı çalışmalara başladı. 2 Ekim 1919`da silahlı adamlarıyla Susurluk`a girdi. Ama Kirmastı (Mustafakemalpaşa) yakınlarında Çerkes Ethem kuvvetlerine yenildi.
Anzavur Ahmed, Şubat 1920`de ikinci kez ayaklandı. Gavur İmam adlı bir başka ayaklanmacının denetimindeki Biga`yı üs edindi. Ardından Gönen, Manyas, Ulubat, Susurluk, Bandırma ve Karacabey`i ele geçirdi. Çerkes Ethem ve Demirci Mehmed Efe komutasındaki Kuva-yı Milliye güçleri, zorlu bir savaşın ardından 15 Nisan 1920`de Anzavur Ahmed`in kuvvetlerini dağıtıldı. Anzavur Ahmed İstanbul`a kaçtı. Böylece, Batı Cephesi`nin oluşturulmasını ve Yunan işgalinin durdurulmasını geciktiren Anzavur Ayaklanması nisan sonunda kesin olarak bastırılmış oldu.