Konferansa, her iki ülkenin devlet başkanları sıfatıyla Winston Churchill ve Franklin D. Roosevelt başkanlık etmiştir.
Konferans öncesi gelişmeler
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi Almanyası ve İtalya`nın 11 Kasım 1941 tarihinde Birleşik Devletler`e savaş ilan etmesi ile Birleşik Devletler`in Avrupa`daki savaşa katılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Ardından Japonların 7 Aralık 1941 deki Pearl Harbour Saldırısı`nın ardından Birleşik Devletler, Pasifik`te de Japonya ile savaşa girmişti. Pearl Harbour Baskını, aynı zamanda Birleşik Krallık`ı, Uzakdoğu`daki etki alanlarına daha fazla kuvvet ayırmak zorunda bırakmıştır. Bu durumda her iki ülke, güçlerinin birleştirilmesi ve her iki savaş alanında bölüştürülmesi yönünden stratejik kararlar almak zorunda kaldılar.Başlangıçta Birleşik Devletler`in Avrupa`da savaşa girmesi, Manş kıyılarından Fransa topraklarına bir amfibi harekat yapılması yönündedir. Stalin Avrupa anakarasında ikinci cephenin açılması konusunda israrlıdır. Ancak Churchill, konferans sırasında ikinci cephenin Avrupa anakarasında değil Kuzey Afrika`da açılması yönünde israrcı olmuştur.
Kuzey Afrika`da Birleşik Devletler 8. Ordu`sunun, 18 Kasım 1942 tarihinde başlattığı Crusader Harekatı`nın devamında Erwin Rommel`in komutasındaki Alman-İtalyan kuvvetleri Sirenayka`nın batısına çekilmeye başlamışlardı. Churchill, Kuzeybatı Afrika kıyılarına yapılacak bir Birleşik Devletler çıkatmasının, Mihver güçlerini Kuzey Afrika`da iki cepheli bir savaşa zorlayacağını vurgulamaktadır. Avrupa anakarasındaki bir çıkartmadan önce sağlanacak bu başarının, Mihver güçleri fazlasıyla yıpratacağı ortadadır.
Konferans
Konferans sonucunda, Birleşik Devletler`in Kuzeybatı Afrika`da bir amfibi harekat yapması prensipte kabul edilmiştir. Bu prensip kararı, Meşale Harekatı ile 8 Kasım 1942 tarihinde uygulamaya konulacaktır. Ayrıca 1 Ocak 1942 tarihli görüşmelerde Birleşmiş Milletler`in kurulması konusunda prensip kararı alınmıştır.Sonuçları
Arkadya Konferansı sonunda, Birleşik Devletler`in Alman-İtalyan kuvvetlerine karşı Avrupa`da savaş planı değişmiştir. Batı Fransa kıyılarından yapılacak çıkartma harekatı ikinci aşama olarak geri bırakılmış, Kuzeybatı Afrika kıyılarına yapılacak bir çıkartma planı gündeme getirilmiştir. Bu "Kuzeybatı Afrika Projesi", devamında Sicilya`nın istilası (Husky Harekatı) ve İtalya çıkartması olarak, cepheyi güney Avrupa`ya çekmiştir.Ancak "ikinci cephe"nin güney Avrupa üzerinden açılması, III. Reich`ı, Casablanca Konferansı kararı uyarınca "kayıtsız şartsız" teslime zorlayacak denli ilerletilememiş, İtalya topraklarının istilası ile sonlanmıştır. Avrupa`da savaşı sonlandıran ana harekat kolu yine Fransa topraklarından yapılan çıkartma olmuştur.
Harekatın bu şekilde sürdürülmesi kuşkusuz bir yönden Fransa topraklarındaki nihai hesaplaşmayı daha az riskli kılarken diğer yönden de Avrupa`da savaşı uzatmıştır.