Bağıllık
Kısaca: Bağıllık bir fizik teorisidir; bu teori, sonucun olaylara uygun düşmesi için, zaman, uzunluk, kütle, enerji ölçüleri bağdaşmasının tabi olması gereken kanunları verir. Küçük hızlarda klasik mekaniğin formülleri geçerlidir ve bunların yaklaşık değerleri günlük ihtiyaçlar için yeterlidir. Hızlar ışık hızına göre ihmal edilemez hale gelince bağıllık kendini zorla kabul ettirir. Bağıllık, Albert Einstein tarafından iki aşamada kurulmuştur. Kısıtlı bağıllık, 1905'te, fizikteki bunalım yıllarına so ...devamı ☟
Bağıllık, Albert Einstein tarafından iki aşamada kurulmuştur. Kısıtlı bağıllık, 1905'te, fizikteki bunalım yıllarına son verdi. Optik ve elektromagnetizma, ölçmede sekiz rakama kadar doğruluk sağlayınca, mekanik bu bilgiyle çalışmaya koyuldu. Bağıllık ışık bilimlerini haklı çıkardı: mutlak zaman ve mutlak kütle kavramlarının ince gerçeklikle bağdaşamaz olduğunu göstererek eski kanunları düzeltti.
Hareket halindeki çeşitli gözlemcilerin değerlendirdiği bir olayın süresi, her bir gözlemciye göre değişen bir niceliktir ve gözlemcinin konum ve hızına bağlıdır. Zamanın bu bağıllığı, uzaklıkların bağıllığını doğurur ve uzay da kendi özgüllüğünü kaybeder. Gerçeklik sürelerin ve uzaklıkların bir bileşimi olan uzay-zaman'dır.
Bu konuda henüz görüş yok.