Bahçelievler Belediyesi
Kısaca: Bahçelievler, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. Avrupa yakasında, güneyden Bakırköy’e, batıdan Küçükçekmece’ye, kuzeyden Bağcılar’a ve doğudan Güngören’e komşudur. ...devamı ☟
İstanbul`un merkez ilçelerindendir.İstanbul`un Avrupa yakasındadır. Güneyden Bakırköy`e, batıdan Küçükçekmece`ye, kuzeyden Bağcılar`a ve doğudan Güngören`e komşudur. 1992 yılında Bakırköy`den ayrılarak ilçe olmuştur. Yüzölçümü 16.7 kilometrekaredir.
Bahçelievler İlçesi, Cumhuriyet, Çobançeşme, Fevziçakmak ve Hürriyet mahallelerinin Yenibosna bölgeleri, Kocasinan, Siyavuşpaşa, Soğanlı, Şirinevler, Yenibosna, Zafer ve Bahçelievler olmak üzere 11 mahalleden oluşmaktadır. Bahçelievler`e bağlı bucak ve köy yoktur.
1950`li yıllara kadar bugün Bahçelievler ilçesinin bulunduğu bölgede Kocasinan ve Yenibosna köyleri vardı. Bahçelievler`in bulunduğu kesim, Bakırköy`ün O-1 karayolunun (eski E-5) kuzeyine doğru büyümesiyle oluşmuştur.
Bahçelievler`in nüfusu da, komşu ilçelerinin nüfusu gibi, 60`lı yıllardan itibaren çok hızlı bir artış gösterdi. 1960 yılında 8.500 olan nüfus, 5 yıl sonra 1965 yılında 20.881`e çıktı. 1975 yılında ise Bahçelievler`in nüfusu 100 bini aşıyordu.
TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLER
1) Havuzlu Köşk (Siyavuşpaşa Kasrı) :
Havuzlu Köşk (Çavuş Başı) Milli Egemenlik Parkının içinde bulunmaktadır. Yapılan ek ve değişikliklere karşın, köşkün genel görünüşü 16. Yüzyıl Osmanlı sivil mimarlığının tüm özelliklerini yansıtmaktadır. Günümüzde çocuk kitaplığı olarak değerlendirilmektedir. Adını 16. Yüzyılda Sultan III. Mehmet zamanında iki defa sadrazamlık yapmış olan Siyavuşpaşaa€˜dan almıştır.
2) Çobançeşme Köprüsü :
Londra Asfaltı`nın Atatürk Hava Limanı Kavşağında yer alır Altı kemerli 38 metre uzunluğunda yontma taşlardan yapılmıştır. Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait bu köprü, suyu bol Ayamama Deresi üzerine kurulmuş iken şimdi suları çekilmiş kuru bir dere yatağı üzerinde durmaktadır.
3) Viran Saray (Viran Bosna)
Yenibosna Merkez Mahallesinde Yenibosna İlköğretim Okulu`nun güneybatısında yer almaktadır. Şu anda tamamen viran olmuş, sarayın kalıntıları vardır. Yapılan incelemede Osmanlı Dönemine ait olan saray, bugünkü Yugoslavya`da bulunan Bosna kentinden ismini almıştır. Önceleri Saray Bosna iken saldırı sonucu yıkıldıktan sonra Viran Bosna adını almıştır.
İlgili konular
bahçelievler i̇stanbul camlıkahve haznedar soğanlı yayla yenibosna memleketini tanıt!Bu konuda henüz görüş yok.