Bigadiç, Balıkesir

Kısaca: Bigadiç, Balıkesir`in güneyinde yer alan ilçelerindendir. ...devamı ☟

Bigadiç, Balıkesir
Bigadiç, Balıkesir

Bigadiç, Balıkesir`in güneyinde yer alan ilçelerindendir.

Bor madenleri, Kaplıcaları, helvaları, Yağcıbedir halılarıyla tanınır. Nüfusu son sayıma göre 50.000 civarındadır.

Konum

Bigadiç, Marmara Bölgesi, Güneydoğu Marmara alt bölgesi içinde Balıkesir İline bağlıdır. Şehir eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir`e 38 km mesafeye kurulmuştur. Balıkesir ilinin Güneydoğusunda yer alan Bigadiç kuzeyi Kepsut, güneyi Sındırgı, batısı Merkez, doğusu Dursunbey ile çevrilmiştir. Denizden yüksekliği 180 m `dir. İlçe merkezi 39-21 kuzey enlemi ile 28-08 doğu boylamı arasında yer almaktadır.

Bigadiç, Simav Çayının geçtiği Bigadiç Ovasının doğu kenarında ve oldukça dik meyilli sırtların batıya bakan eteklerinde kurulmuştur. İlçe arazisi, Simav Çayının açtığı derin ve yer yer genişleyerek küçük ovacık halini almış vadi ile bu vadinin doğusunda bulunan Alaçam Dağlarının batıya bakan yamaçlarından ibarettir ve en ünlü yemegi güveçtir.

İdari Bilgiler

Yüzölçümü 1007 km2`dir.

Beldeler



BELDE ADI:

  1. İSKELEKÖY


Köyler



  1. ADALI
  2. ALAN
  3. ALTINLAR
  4. AKYAR
  5. ASAGIGÖCEK
  6. ASAGIÇAMLI
  7. mezrası: Kozarasi
  8. BABAKÖY
  9. BADEMLI
  10. BALATLI
  11. BASÇESME
  12. BEGENDIKLER (www.Begendikler.com)internet adresi
  13. BEKIRLER
  14. BOZBÜK
  15. ÇAGIS
  16. ÇALDERE
  17. ÇAMKÖY
  18. ÇAYÜSTÜ
  19. ÇATAK
  20. ÇEKIRDEKLI
  21. ÇERIBASI
  22. ÇÖMLEKÇI
  23. DAVUTLAR
  24. DAVUTÇA
  25. DEDEÇINAR
  26. DEGIRMENLI
  27. DIKKONAK
  28. DOGANÇAM
  29. DURASALAR
  30. DÜNDARCIK
  31. ELYAPAN
  32. EMIRLER(www.emirler.com.tr.tc)İnternet sitesi
  33. ESENLI
  34. GÜVEMÇETMI
  35. HACIÖMERDERESI
  36. mezrası: Asidere
  37. HAMIDIYE
  38. HISARKÖY
  39. ISIKLAR
  40. IGCILER
  41. ILYASLAR
  42. KADIKÖY
  43. KALAFAT
  44. KARGIN
  45. mezrası:Küçük Kargin
  46. KARABAHÇE
  47. KAYALIDERE
  48. KAYIRLAR
  49. KIRCA
  50. KIZILÇUKUR
  51. mezrası:Sazak
  52. mezrası: Ösek
  53. mezrası:Kizilcaagaç
  54. KOZPINAR
  55. KÖSELER
  56. KÜÇÜKYENI
  57. KÜRSÜ
  58. MECIDIYE
  59. MEYVALI
  60. mezrası:Kulat
  61. OKÇULAR
  62. OKÇULARYERI
  63. OSMANCA
  64. ÖZGÖREN
  65. PANAYIR
  66. SALMANLI
  67. TOPALAK
  68. TOZAGAN
  69. TURFULLAR
  70. YAGCILAR
  71. YAGCIBEDIR
  72. mezrası:Fakilar
  73. YENIKÖY
  74. YESILDERE
  75. YOLBASI
  76. YÖRÜCEKLER
  77. YUKARIÇAMLI
  78. mezrası:Kavakalani
  79. YUKARIGÖCEK
  80. mezrası:Alfatalanı


Coğrafik Bilgiler

İklim



İlçe, Marmara ile Ege Bölgesi geçit iklimi şartlarının etkisi altındadır. Umumiyetle yazları sıcak ve kurak, sonbahar devresi uzun ve ılık, kış devresi zaman zaman kar yağışlı, bazen kurak, ilkbahar kısa ve yağışlı geçmektedir. Yılın en düşük sıcaklığı -7, en yüksek sıcaklığı +38 derecedir.

Tarih

Bigadiç, MİSYA Kıt`asının önemli askeri geçit noktalarından birini teşkil etmektedir. Tarihi kaynaklara göre beş bin yıllık bir geçmişe sahip ilçemiz; Firigyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Selçuklular, Karesibeyleri ve Osmanlı devrini yaşamış ve birçok değişikliklere uğramıştır. Bilhassa Karesibeyliği ve Osmanlılar zamanında imar görmüş olup,önemli tarihi eserler meydana getirmiştir.

Bigadiç tarihi gelişimi içerisinde "DİDİ MOTİ HE", "AKHYROUS", "BİGADİA", "BİGADOS", "BUGADIÇ" ve nihayet `BİGADİÇ" isimlerini almıştır.

Karesibeyliği tarafından imar edilen Bigadiç bu beyliğin kervan yolları üzerinde idi. Ayrıca askeri amaçla da kullanılıyordu. Tarım alanları çok önemli olan Bigadiç, Osmanlılar zamanında daha merkezileşerek büyüdü,önemli bir kültür merkezi oldu. Bu dönemde Cami, Han, Hamam ve Medrese gibi birçok eserler yapılmıştır.

Meşrutiyet döneminde mülteci iskanına yerli halkın karşı çıkması üzerine zamanın padişahı tarafından ilçe statüsü Balya`ya kaydırıldı. Uzun zaman böyle kaldı. 1942`de önemli bir depremle harap olan Bigadiç yeniden imar edilerek 1943 yılında ilçe merkezine dönüştürüldü.

Ekonomi

Tarım



Simav Çayı üzerine kurulan Yörücekler Regülatörü ile sulama kanaletlerinin kılcal damarlar gibi sarıp sarmaladığı Bigadiç Ovası, yüksek tarım kabiliyetine sahiptir. Pamuk, tütün, buğday, mısır, susam, nohut, bakliyat, domates, şeker pancarı, ay çiçeği ve her türlü sebzenin yetiştiği yerdir Bigadiç. Sadece İlçe halkına değil civar ilçelere, Balıkesir`e, İstanbul haline tonlarca sebze gönderilir. Bilhassa dağ köylerinde yetiştirilen poyraz fasulyesi, ceviz, kiraz, elma, kestane, kızılcık, incir, armut, nar, dut ve bademin tadına doyum olmaz. Bu ürünler köy köy ayrışır, lezzetlenir. Alabarda köyü nar, Çayüstü (Kılle) köyü ceviz ağaçları ile yüklüdür. Kestane deyince Alan Köyü akla gelir. İncir Babaköyü çağrıştırır. Aşağıçamlı Köyü ise kirazı ile meşhurdur.

Hayvancılık

Et, süt ve yumurta istihsaline dayalı hayvancılık çok gelişmiştir. Bilhassa köylerinde 30.000 Büyükbaş hayvanın beslendiği Bigadiç; Yumurta tavukçuluğu ve etlik tavukçuluğun yapıldığı yüzlerce tavukhanesi ile yüksek bir et, süt, yumurta üretimi bölgesidir. Bundan 20 yıl önce Türkiye`nin yumurta borsası Bigadiç merkezli idi. Tavukhanelerde modernizasyonu yakalamayınca büyük fırsat kaçıran Bigadiç, şu yıllarda etlik tavuk üretimine yönelmektedir.

Sanayi



1990`lı yıllarda sanayileşme zihniyetini yakalayan Bigadiç`te 1 adet Tarım Aletleri ve Makas Fabrikası, 3 adet un fabrikası, Mobilya İmalathaneleri ve 2 adet Yem Fabrikası mevcuttur.

Civar Yörük Köylerinde dokunan Ülke sathında olduğu kadar yurt dışında da talep edilen meşhur Yağcıbedir halıları, et ürünleri ve diğer tarım ürünleri sanayileşmek için müstakbel müteşebbislerini beklemektedir.

Kültür

İlçe genel olarak yörük karaklteri göstermektedir. Kızılçukur Köyü, Yağcılar ve Elyapan Köyleri vb. Balıkesir Yöresinin başat yerleridir.

Toplumları ayakta tutan, ruh veren unsurdur Kültür; dün ile bugünü rabıtalandıran, insanları bir ortak şuurda birleştiren temel öğedir.

Bigadiç, yüzyıllardır devam ede gelen güzel adetlerini, geleneklerini çağın şartlarıyla da bezeyerek ama dejenere etmeden günümüze taşımasını bilmiştir.

Hemen her köy, yılın bir gününde hayır yapar. Hayvanlar kesilir, evlerden toplanan malzemeyle çorba kaynatılır. Pilav, helva pişirilir. Kuran okunup dualar yapılır. Civar köyler, ilçeler bu ziyafete davetlidir. Misafirler ağaç gölgesinde, yörük kilimlerinde ağırlanır. Ziyafetten sonra, uzun yıllar görmediğiniz eş dostla görüşürsünüz. O güne kadar görmediğiniz insanlarla tanışır, "Niye daha önceleri tanışmadık" diye hayıflanırsınız. Köylü, şehirli, zengin, fakir, alevi, sünni herkes o hayırda birdir, eşittir.

Davullu, zurnalı, kınalı, sepili düğünler bir başka alemdir.

Bir aşireti dünya devleti yapan dayanışmanın, cömertliğin, kardeşliğin dayanılmaz lezzetini tadarsınız o düğünlerde. Hele o mevlitten sonra yediğiniz, evde yapılmış ekmeğin üzerinde et suyu, sos ve tiftilmiş dana etinden mürekkep, "kapamanın" tadına doyum olmaz.

Davul zurna eşliğinde, Kızılçukur efesinin toprağa diz vuruşuyla göğüs kafesinizin şiştiğini hissedersiniz.

Bigadiç`e Has Şeyler



  1. Yağcıbedir Kilimleri
  2. Güveç
  3. Bor
  4. Kapama
  5. Höşmerim
  6. Bigadiç Kalesi
  7. Doğançam Narı
  8. Aşağı Yoldan Türküsü


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.