1381 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisine katılmıştır.Osmanlılar devrinde Konya Sancağına bağlı olan İlçe ,1820 yılında GİRMİYE adı altında Teke Sancağına , 1900 Yılında OĞUZHAN Nahiyesi olarak Antalya’ya ve 1926 yılında BUCAK Kazası olarak Burdur İl’ine bağlanmış ve aynı yılda Belediye olmuştur. COĞRAFİ DURUM : Bucak İlçesi , Akdeniz Bölgesinde Burdur- Antalya Karayolunun 44.cü kilometresinde bulunmaktadır. Rakımı 850 m. Civarında olup,Yüzölçümü 1436 km2 dir. Güneyden Akdeniz, Kuzeyden
Kara İklimi etkisinde tipik bir geçiş iklimine sahiptir. İlçe Doğusunda Isparta (Sütçüler), Güneyinde Antalya, Batısında Burdur ve Kuzeyinden Ağlasun İlçesi ile çevrilidir.
İDARİ YAPI :İlçemizin yerleşim durumu genel olarak toplu fakat, Kahveler Mevkiine doğru genişleme ve yayılma görünümü arz etmektedir. İlçeye bağlı 5 kasaba ve 33 köy mevcuttur. Bu köyler ova ve dağ köyleri olmak üzere iki grupta toplanabilir.
Köylerimizden 17 tanesi ovada,16 tanesi de dağ köylerinde olup,bu köylere bağlı 67 tane de mezra bulunmaktadır. İlçe merkezinde,Kızılkaya Bucağında, Kocaaliler Bucağında Çamlık’da, Gündoğdu’da ve Ürkütlü’de Belediye teşkilatı vardır.
Dağ Köyleri dediğimiz grupta bulunan 16 köyümüzün dağınık bir yerleşim biçiminde olduğu göze çarpar. Köylerimizden 16 tanesi İlçe Merkezine, 8 tanesi Kızılkaya Bucağına, 9 tanesi de Kocaaliler bucağına bağlıdır.
İlçe Merkezi 16, Kızılkaya 2, Ürkütlü 3, Kocaaliler 4, Çamlık 4, ve Gündoğdu 2 mahalleden oluşmaktadır. İlçe Merkezinde gecekondulaşma yaygındır.
Bucak Halkının Devlete karşı mutlak bir sevgisi vardır. Devlet-Halk, Halk-Devlet ilişkileri son derece sağlıklıdır.
EKONOMİK DURUM :1926 Yılında ilçe Merkezi olan Bucak 1960 Yıllarına kadar bakımsız ve köhne denecek durumdaydı. Buna bağlı olarak o yıllarda ekonomik yönden güçsüzdü. Özellikle 1960’lı yıllardan sonra ilçe ekonomisinde büyük değişme ve gelişme gözlenmiştir. Bu gelişme Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.
Bunun başlıca nedeni ;Turfanda sebze ve narenciye üreten Antalya Bölgesine yakınlığı ve bölgeyi diğer illeri bağlayan karayolu üzerinde olmasından kaynaklanmaktadır. 1960’lı Yıllardan sonra taşımacılığa önem verilmiş buna bağlı olarak da İlçemizde küçük sanayi gelişmiştir. Bu da yüzlerce ailenin yeni iş imkanlarına kavuşmasını sağlamıştır. Türkiye’nin hemen her yerine taşımacılık yapan Bucak Halkı,yöresine yeni kültürler taşımışlar,ekonomiye dayalı sosyal yönden de olumlu gelişmeler göstermiştir. İlçemizde sanayi yi 5 ana dalda incelemek mümkündür:
1. Küçük Sanayi
2. Atölye İşletmeleri
3. Fabrikalar
4. Tarım ve Hayvancılık
5. Diğerleri
1. Küçük Sanayi :
Özellikle oto sanayi ve buna bağlı kollardan gelişmiştir. Daha önce Belediyeye ait elverişsiz dükkanlarda çalışmakta iken Yeni Sanayi Sitesi inşaatının bitirilmesi ile küçük sanayiciler yeni yerlerinde çalışmalarını sürdürmektedirler.
İlçemizde her türlü kamyon, otobüs, otomobil, ziraat alet ve makineleri,traktör,motosiklet gibi taşıt ve tarım araçlarının bakım ve onarımları yapılmaktadır.
İlçede 3450’nin üzerinde küçük sanayi esnafı vardır. Küçük sanayinin özellikle oto sanayinin ileri düzeyde oluşu yeni bir ticaret dalının doğmasına neden olmuştur. Bu oto parçası ticareti olup,yerli ve yabancı her türlü aracın yedek parçasını ilçede bulmak mümkündür.
Küçük sanayiciler motorlu araç tamiri,oto elektrikçiliği,motosiklet tamirciliği,akücülük,lastikçilik ve ayar servisleri gibi dallarda çalışmalarını sürdürerek ilçeyi ekonomik hareketliliğe sevk etmiştir.
İlçe Merkezinde Küçük Sanayi Yapı Kooperatifinin yürüttüğü (362 üyeli) sanayi sitesi inşaatı bitmiş olup,esnaf yeni sanayiye taşınarak düzenli bir iş imkanına kavuşmakla birlikte ihtiyacımız doğrultusunda kooperatif imkanlarıyla 100 üyelik yeni bir inşaatın yapımı tamamlanmıştır.
2. Atölye İşletmeleri :
İlçede oto tamirciliğinin yaygın olması,yörenin yeterli orman kaynaklarının bulunması buna dayalı olarak atölye işletmeciliğinin gelişmesine neden olmuştur. Torna-Tesviye,karasör,boya,mobilya,ağaç ve demir doğrama ile kaporta atölyeleri mevcuttur. Ayrıca motor yenileme,tarım aletleri imalat atölyeleri de bulunmaktadır.
3. Fabrikalar :
Son yıllarda İlçede fabrikaya olan eğilim artmıştır. Yöre toprağının elverişli olması toprak sanayinin gelişmesinde etken olmuştur. Bu gün İlçede 400 işçi kapasiteli 7 tuğla fabrikası vardır. 30 ton/saat kapasiteli Yem Fabrikası(faal değil),2 adet (su hortumu,poşet,elektrik borusu,sera örtüsü) plastik fabrikası,akü fabrikası,piston fabrikası,14 mermer fabrikası, 2 portatif çelik iskele imalathanesi,5 adet soğuk hava deposu, eksoz, fren, römork, damper, saman yapma, çelik saç kasa kapı imalathaneleri gibi ilçe ekonomisine canlılık getiren kuruluşlar bulunmaktadır.
İlçede 92 otobüs, 446 kamyonet, 182 minibüs, 1576 Traktör, 3942 oto, 2690 Motosiklet ve 1737’ nin üzerinde yük kamyonu mevcuttur.
4. Tarım,Hayvancılık,Balıkçılık ve Kooperatifler :
İlçede iklimin ılıman oluşu ve arazinin elverişli olması her türlü ziraatın yapılmasına imkan vermektedir. İlçe ve köylerinde toplam 8.798 çiftçi ailesi bulunmaktadır. Bunlar 236.429 dönüm kuru,63.572 dönümü sulu olmak üzere toplam 300.001 dönüm tarım alanında her türlü ziraat yapılmaktadır.
Coğrafi bölümde belirtildiği gibi ilçe arazisi ovalık ve dağlık olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Dağlık arazi dediğimiz Melli-Aksu Bölgesi ovalık araziye göre daha sıcaktır. Burada zeytin,incir,üzüm,şeftali ,Antep Fıstığı,susam,narenciye ve sebzenin her türlüsü yetiştirilir. Ayrıca bu bölgede seracılık yapılmaktadır. Ovalık arazilerde ağırlık kültür bitkileri,hububat ve meyveciliktir.
Meyvecilik İlçenin Karapınar, İncirdere, Kestel, Karaliler, Kızılkaya ve Kızılcaağaç yörelerinde yapılmaktadır.
Verimli arazilerde buğday, arpa, şeker pancarı, haşhaş, kavun, karpuz, sebze ve tütün gibi ekonomik değeri yüksek bitkiler yetiştirilmektedir. Özellikle ovalık bölgelerde tekniğe ve makinelere dayalı tarım yapılır. İlçede ilçe ekonomisine önemli katkı sağlayan VİRJİNYA tipi tütün yetiştirilmektedir. Büyük yaprakları olan bu tütün cinsi çiftçi açısından oldukça ekonomiktir. İlçe merkezi ve köy evlerimizin çoğunda HALI DOKUMASI yapılmakta olup halı dokumacılğından da önemli gelir sağlanmaktadır.
İlçemizin tarımsal amaçlı makinesine bakacak olursak; 1576 Traktör, 1400 Römork, 1535 Soklu Pulluk, 18 Biçer-Döver, 389 Tırmık, 940 Diskharo, 209 Patöz, 1871 Sırt Pülverizatörü, 652 Kuyruk Milli Pülverizatör, 840 Hayvan Pulluğu, 1988 Su Motoru, 420Mibzer, 1732 Dalgıç+Santrifüj Pompa olduğunu görürüz.
HAYVANCILIK :İlçemizde iklimin ılıman oluşu ve arazinin hayvan otlatmaya elverişli olması bakımından hayvancılık gelişmiş vaziyettedir. Bölgede SÜT ve BESİ sığırcılığı, keçi, koyun ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır. Sığırcılık açısından daha
önce yetiştirilen yerli ırklar zamanla kaybolmuş,yerine et ve süt yönünden daha ekonomik ve verimli olan Avrupa ırklarına yönelinmiştir. Bölgemizde üretilen ürünler iç piyasada tüketildiği gibi diğer illere de satılmaktadır. Dağ köylerinde yetiştirilen hayvanlar et yönünden diğerlerine nazaran daha lezzetlidir. İlçede hayvancılığın gelişmesine bir başka etmende İl Merkezi olan Burdur’da Et Kombinası,Süt Fabrikası ve ilçemizde 4 adet peynir , 2 adet de yoğurt ve peynir mandırasının ve bir çok süt toplama merkezinin kurulmuş olmasıdır.
İlçenin Hayvan Varlığı : 14.976 Ad. Sığır, 14.621 Ad. Koyun, 41.400 Ad. Keçi, 360.000 Ad. Tavuk, 450 Ad. At, 725 Ad. Eşek, 640 Ad. Katır, 46 Ad. Devekuşu.
5. Diğerleri
İlçemizde Karacaören I Baraj Gölünde(göl alanı 30.500 Dekar ) tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır. Balık çeşitlerini sazan ve levrek, oluşturmaktadır. Baraj gölünde
Karacaören, Kızıllı ve Elsazı Köylerinin balıkçılarına ait kayıklar mevcut olup,bunların % 80’ninin üzerinde çeşitlimotorlar bulunmaktadır. Bunların ruhsatlandırma işlemleri Tarım İl müdürlüğünce yapılmaktadır. Karacaören II Baraj Gölünde(göl alanı 2.320 dekar) balıklandırma çalışmaları yapılmış olup,halen avlanma yasağı devam etmektedir. Son yıllarda havuz balıkçılığı(alabalık)konusunda eğitici çalışmalar yapılarak halk konuya özendirilmiştir. İlçemizde Kestel Köyünde 3,Heybeli 1,Pamucak 1,Elsazı 1,Dutalan 1,Kuşbaba 1 olmak üzere toplam 8 adet havuz balıkçılığı yapılmaktadır. Ayrıca Karacören I Baraj Gölünde 3 kişi ve Karacaören II Baraj Gölünde ise 6 kişi kafes balıkçılığı(alabalık) yapmaktadır.
Kümes hayvancılığı çevre il ve ilçelere göre daha iyidir. Alkaya,Dağarcık,Kızılcaağaç,Karapınar,Karaaliler,Seydiköy ve İlçe Merkezi ile diğer bazı köylerde bir çok aile geçimini bu yönden sağlarken bazı ailelerde tavukçuluğu kendilerine ek kazanç getirici bir iş olarak seçmişlerdir. Ayrıca İlçe merkezi ve köylerde hemen her ailenin kendi ihtiyacını karşılayacak kadar kümes hayvanı vardır. Bazı köylerde ek kazanç olarak arıcılık ta yapılmaktadır. Arıcılık gezginci arıcılık şeklinde olup,son yıllarda zirai ürünlerde görülen hastalık ve haşerelerle yapılan ilaçlı mücadeleler arıcılığı olumsuz yönde etkilemektedir. İlçede toplam fenni kovan sayısı 1834 olup, 1435 adedi gezginci, 299 adedi sabittir.
Bucak Halkı birleşme ve dayanışmayı sever. Birbirlerine yardım etmek Bucaklıların en iyi vasıflarından biridir. İlçe Merkezi ve köylerinde halen çalışmalarını sürdüren değişik amaçlı kooperatiflerimiz vardır.
* Tarımsal Amaçlı Kalkınma Kooperatifleri: Kızıllı, Çobanpınar, Karapınar, Çamlık, Beşkonak, Seydiköy, Taşyayla, Üzümlübel, Keçili, Kestel, Dutalan, Karacaören, Karaot, Avdancık, Karaseki, Gündoğdu, Kızılkaya, Karaaliler, Kargı, Susuz, Uğurlu, Kızılcaağaç, Elsazı, Kocaaliler, Kuyubaşı, Kuşbaba, Kızılseki, Bucak Merkez ve Demirli
* Tarım Kredi Kooperatifleri: İlçe Merkezi, Kızılkaya, Kestel, Karapınar, Kocaaliler, Ürkütlü
* Sulama Kooperatifleri : Bucak Merkez, İncirdere, Yüreğil, Ürkütlü, Heybeli ve Çamlık- Elsazı
* Su Ürünleri Kooperatifi : Karacaören,Elsazı,Kızıllı köyleri 3’ü birlikte.
* Esnaf Kefalet Kooperatifi : İlçe Merkezinde.
* Yapı Kooperatifleri : İlçe Merkezinde.
* Taşıyıcılar Kooperatifi : Bucak,Uğurlu ve Boğazköy.
İlçe Merkezinde 6, Kızılkaya Kasabasında 1 olmak üzere banka sayısı 7’dir.
Bunlar; Bucak Ziraat Bankası, Kızılkaya Ziraat Bankası, Akbank, T.Emlak Bankası, T.Halk Bankası, Bucak İş Bankası ve Şekerbank Şubeleridir.
Perşembe ve Pazar günlerinde halk pazarı kurulmaktadır. Bu pazarlarda yörede yetiştirilen ürünler alınır, satılır. Ayrıca Kocaaliler ve Kızılkaya Nahiyelerinde Pazar kurulmaktadır.