," target="_blank"> Sargon`s grandson, celebrating his victory against the Lullubi from Zagros.]
Sargon, (M.Ö. 2334 - M.Ö 2279), (Akadca: ``Å arukinu``) Akad Kralı.
Akad sülalesinin kurucusu, Kral Urzababa`nın baş muhasebecisi olan ve Sami halkına mensup olan Sargon, M.Ö. 2350 yılında bir savaştan yenik dönen kralına darbe düzenleyerek tahta geçmiştir.
Kral Sargon Elam, Suriye, Lübnan ve Toroslar`a kadar topraklarını genişletti ve Dünya imparatorluğu deyiminin çıkmasına neden oldu.
Kral Sargon kurduğu merkezi devletiyle asırlar boyu Mezopotamya`da süren teokrat tapınak şehir yönetimine son vermiş ve yerine güçlü bir memur mekanizmasıyla idare edilen bir devlet kurmuştur. Sargon, Mezopotamya`da iktidarı ele geçirmekle beraber sosyal, siyasal ve ekonominin yanında sanatta da değişiklikler yapmıştır.
Hayatı
"``Ben Agade`nin kralı büyük kral Sargon!````Annem yüksek bir rahibe idi, babamı bilmiyorum.``
``Yüksek rahibe annem beni gizlice doğurdu.``
``Beni bir kamış sepete koydu, onu ziftle kapladı.``
``Beni nehre bıraktı, dışarı çıkamayacaktım.``
``Nehir beni sürükleyerek su çekici Akki`ye götürdü.``
``Akki beni sudan çıkardı, kendi oğlu gibi büyüttü beni. ``"
Kendisinden yaklaşık 1000 yıl sonra yazıldığı sanılan bu şiire göre Sargon`un annesi rahibe olduğundan onu gizlice doğurup, Musa gibi sepet içinde suya bırakmış. Sümerlerde rahibeler tanrının karısı olarak kabul edildiğinden doğan çocuklar tanrının çocuğu sayılıyor ve onun yaşamasına izin verilmiyor. Bunun için annesi onu gizlice doğuruyor ve birisi alır düşüncesiyle suya bırakıyor.