Cüneyt Gökçer

Kısaca: Cüneyt Gökçer, (1920 - 2009). Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. Devlet Tiyatroları genel müdürlüğü, Ankara Devlet Konservatuarı müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü başkanlığı gibi görevlerde bulundu. Gökçer, yaklaşık 20 operanın rejisini yapmıştır. 1959 ile 1997 yılları arasında, Richard Strauss’un Salome`sinden başlayarak Çetin Işıközlü’nün Dudaktan Kalbe adlı operasına kadar yönettiği operalarla bu alanda başarılar kazanmıştır. ...devamı ☟

Cüneyt Gökçer
Cüneyt Gökçer



Cüneyt Gökçer
Cüneyt Gökçer
Cüneyt Gökçer, (d. 1920, Malatya - 23 Aralık 2009 Ankara). Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

Devlet Tiyatroları genel müdürlüğü, Ankara Devlet Konservatuarı müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü başkanlığı gibi görevlerde bulundu. Gökçer, yaklaşık 20 operanın rejisini yapmıştır. 1959 ile 1997 yılları arasında, Richard Strauss`un Salome`sinden başlayarak Çetin Işıközlü`nün Dudaktan Kalbe adlı operasına kadar yönettiği operalarla bu alanda başarılar kazanmıştır.

Ünlü sanatçı Ayten Gökçer`in eşi olan Gökçer, yurtiçinde aldığı sayısız ödülün yanısıra 1981 yılında Devlet Sanatçısı unvanını da almıştır. Yurtdışında ise, 1963`de Yunanistan Krallığı`nın l. Georges nişanının Oficcier rütbesiyle, 1970`de İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafında Commandatore nişanıyla ve daha sonra Polonya Kültür Nişanı ile ödüllendirildi.

Sanat yaşamı



Gökçer konservatuvara girme heyecanı içindeyken, ailesi onun bu hevesini engellemek ister. Fakat o her şeye rağmen tiyatro yapmaya çalışır. Ankara Halkevi Temsil Koluna üye olur. Temsil kolu başkanı Ercüment Behzat Lav`dır. Düzgün fiziği ve ses tonuyla Ercüment Bey`in ilgisini çeker. Kısa sürede varlık göstererek, 1936 yılında bir Türk yazarının piyesinde ilk başrolünü oynar.

Konservatuvar sınavına rahatsızlığı nedeniyle giremeyince, bir hafta sonra hazırladığı iki parça ile sınava tekrar katılmış ve kazanmıştır. Gökçer`in konservatuvarda ikinci yılında, Avrupa`da II. Dünya Savaşı iyice yoğunlaşır. Almanya`da Hitler`in sanatı Nasyonel Sosyalist ideolojisi doğrultusunda güdümleyen baskı rejimi birçok öncü ve aydın sanatçının ülkeyi terk etmesine neden olur. Ülkeden ayrılanlar arasında Carl Ebert`de vardır. Ebert tekrar Türkiye`ye gelir ve konservatuvardaki derslere başlar. İlk sahne dersinde öğrencilerden, bir sonraki ders için iki parça hazırlamalarını ister. Cüneyt Gökçer bu ders için, Suç ve Ceza`dan Raskolnikof, Romeo ve Juliet`den Paris`i hazırlar. Carl Ebert, Cüneyt Gökçer`in sunduğu bu rolleri çok beğenir ve Gökçer sınıfın en gözde öğrencisi olur. 1942 yılında Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü`nden mezun olur.

Muhsin Ertuğrul, Devlet Tiyatrosu ve Operası genel müdürlüğüne atanır. 1 Ekim 1949`da Büyük Tiyatro, Ahmet Kutsi Tecer`in Köroğlu Destanı ile resmen açılır. Gökçer`in bu oyundaki rolü Köroğlu`dur. Aynı sezonda, daha önce tatbikat sahnesinde Onikinci Gece`yi sahneye koyan Renato Mordo`nun yönettiği Faust`ta Mefhisto`yu oynar.

Rejisör ve aktör olarak sanatında olgunlaşması 1954 ile 1958 yılları arasında Muhsin Ertuğrul`un ikinci Devlet Tiyatrosu müdürlüğüne rastlar. Muhsin Ertuğrul`un Devlet Tiyatrosu müdürlüğünden istifası üzerine, yerine Cevat Memduh Altar getirilir. Altar zamanında Gökçer, bilgi ve deneyim için Avrupa`ya gönderilir. Almanya, Avusturya, İngiltere ve Fransa`nın Oldwich, Commedia Française, Thalia Theater gibi önemli sanat merkezlerinde reji asistanı olarak çalışır. Ünlü yönetmenlerin ve sanatçıların provalarını izleme olanağını bulur.

25 Ağustos 1958`de Muhsin Ertuğrul`dan yaş haddi nedeniyle boşalan Devlet Tiyatrosu müdürlüğüne atandığında henüz 38 yaşındadır. Bu görevi bir yıl arayla 1983`e kadar 23 yıl boyunca sürdürmüştür. Gökçer yöneticiliği süresince repertuar politikasının belirlenmesi ve uygulanmasında önemli bir aşama olarak, Batı Tiyatrosunun başyapıtlarının yanı sıra daha fazla Türk Tiyatro eserine yer verilmesini gerekliliğini savunur. Bu amaçla yerli oyun yazarlarını teşvik eder. Refik Erduran, Cahit Atay, Güngör Dilmen Kalyoncu, Yıldırım Keskin, Recep Bilginer, Necati Cumalı, Aziz Nesin, Oktay Arayıcı, Yaşar Kemal, Turan Oflazoğlu, Orhan Asena gibi oyun yazarlarımızın eserleri Gökçer döneminde seyirciyle buluşur.

Muhsin Ertuğrul döneminde çalışmaları başlatılan, tiyatronun yaygınlaşması politikası ciddiyetle sürdürülür. Ankara merkeze bağlı olarak turnelerle varlığını sürdüren İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa Devlet Tiyatrolarında yerleşik kadrolara geçilir. Gökçer`in yönetici olarak en büyük başarısı, 23 yıl boyunca Devlet Tiyatrolarını ve sanat politikasını, Türkiye`de sürekli değişimlerle devinen, çok önemli kriz dönemleri yaşayan siyaset dünyasının dışında tutması olmuştur.

Gökçer`in Devlet Tiyatrosu genel müdürlüğüne atandığı o yıllarda opera ve bale Devlet Tiyatrosu`na bağlıdır. 1959 yılında Opera-Bale Devlet Tiyatrosu`ndan ayrılsa da, 1960 yılında tekrar birleşir ve bu durum 1966 yılına kadar devam eder. Gökçer tiyatronun yanı sıra opera ve bale sanatlarının gelişmesi için de önemli çalışmalar yapar. Müzik konusunda İtalyan, koreografi konusunda ise İngiliz hocalardan, özellikle Dame Ninetto de Valois`dan yararlanarak bu bölümlerde yeni gelişme imkanları sağlar.

1963 yılında Devlet Tiyatroları`nda ilk müzikalin sahnelenmesini sağlar. Ünlü Amerikalı konuk yönetmen Todd Bolender, D. Kingsley`in "Kiss Me Kate" adlı müzikal komedisini sahneye koyar. Bu müzikalde Fred Graham rolünü Gökçer oynar.

1962-1963 sezonunda başka bir konuk yönetmen Fransız Jean Mercure, Moliere`in Don Juan`ını sahneye koyar. Gökçer Don Juan`ı oynar. 1967 sezonunda ise başka bir konuk yönetmen İtalyan Maurizio Scapporo, Pirandello`nun IV. Henry adlı oyununu sahneler. 1955 - 1956`dan sonra ikinci kez Henry rolünü yorumlayan Gökçer, Scapporo`non rejisinde unutulmaz rollerinden birini ortaya koyar ve oyun 3 sezon boyunca sergilenir. Yugoslavya`nın çeşitli şehirlerine turneler yapar. Pirandello`nun yüzüncü doğum yılı için Venedik`e davet edilir. IV.Henry`nin Türk, Yugoslav ve İtalyan basınında reji ve oyunculuktaki başarısından övgüyle sözedilir.

1983 yılında 23 yıldır sürdürdüğü Devlet Tiyatrosu genel müdürlüğünden ayrılır. Bu konuyla ilgili şu açıklamayı yapar: "İdarecilik ayrı bir görevdir, gelir geçer. Ben her şeyden önce sanatkarım, rejisörüm, aktörüm. Sanatıma devam edeceğim."

1985 yılında aldığı profesörlük unvanı ile Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü başkanlığı ve öğretim üyeliği görevine devam eder. Prof.Dr. Cüneyt Gökçer, 1988 - 1999 öğretim yılında kuruluş çalışmalarını yürüttüğü Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümünde eğitime başlar ve Tiyatro Bölümü başkanlığına getirilir.

Cüneyt Gökçer 23 Aralık 2009 tarihinde Ankara da tedavi gördüğü hastanede solunum yetmezliği nedeniyle 89 yaşında ölmüştür.

Rol aldığı bazı oyunlar





Yönettiği operalar





Rol aldığı filmler



  • 1951 Vatan ve Namık Kemal
  • 1951 Lale Devri
  • 1951 Barbaros Hayrettin Paşa
  • 1953 Kara Davut
  • 1953 Kaldırım Çiçeği
  • 1953 Balıkçı Güzeli
  • 1954 Nilgün
  • 1956 Büyük Sır
  • 1966 İbrahim Ethem - İlahi Davet
  • 1967 Yaşlı Gözler
  • 1967 Yaprak Dökümü
  • 1967 Merhamet
  • 1967 Hacı Bektaş Veli
  • 1967 501 Numarali Hücre
  • 1972 Süreyya
  • 1973 Mevlana
  • 1981 IV. Murad (TV Dizisi)
  • 1998 Mektup


Dış bağlantılar





Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konular

1920 1936 1942 1949 1958 1959 1963 1970 1981 1983

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Cüneyt Gökçer Resimleri

Cüneyt (anlam ayrımı)
6 yıl önce

Çalışkur Cüneyt Çelik Cüneyt Erden Cüneyt Gökçer Cüneyt Karabıyık Cüneyt Koryürek Cüneyt Köz Cüneyt Özdemir Cüneyt Sayıl Cüneyt Tanman Cüneyt Türel Cüneyt Uzunlar...

Ayten Gökçer
3 yıl önce

Gökçer, pek çok ödül kazandı. 1999 yılında Yılan Hikayesi adlı dizi ile televizyon dizilerinde oynamaya başladı. Ayten Gökçer, sanatçı Cüneyt Gökçer ile...

Ayten Gökçer, 1940, 1953, 1958, 1965, 1988, 1999, CHP, Cüneyt Gökçer, Devlet Sanatçısı, Devlet Tiyatroları
Yaprak Dökümü (film, 1967)
6 yıl önce

eserinden uyarlanan filmin başrollerini Güzin Özipek, Semiramis Pekkan, Cüneyt Gökçer, Fatma Girik, Ediz Hun ve Nurhan Nur paylaşmıştır. Sinematürk sayfası16...

Balıkçı Güzeli
3 yıl önce

1002. Gece, Baha Gelenbevi'nin yönettiği 1953 yapımı bir Türk filmi. Cüneyt Gökçer Ayten Çankaya Münir Özkul Neşe Yulaç Hayri Esen Nezihe Becerikli Ertuğrul...

Vatan ve Namık Kemal (film, 1951)
6 yıl önce

Filmin başlıca oyuncuları, Sami Ayanoğlu Cahide Sonku Talat Artemel Cüneyt Gökçer Sadri Alışık IMDb'de Vatan ve Namık Kemal SinemaTürk'te Vatan ve Namık...

Mektup (film)
3 yıl önce

genç kıza aşık olur. Tarık Akan (Ses. Cüneyt Türel) Zişan Uğurlu (Ses. Tilbe Saran) Ahmet Mekin Cüneyt Gökçer Necdet Mahfi Ayral Alev Koral Suna Selen...

10. Ankara Uluslararası Film Festivali
6 yıl önce

Oraloğlu Ekrem Bora Güzin Özipek Tanju Gürsu Hülya Koçyiğit Ediz Hun Cüneyt Gökçer ^ a b c Başkent sinemaya doyacak 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine...

Damdaki Kemancı
3 yıl önce

başladı. 2 Bölüm ve 18 tablodan oluşan müzikalin başrolü Tevye 'yi Cüneyt Gökçer oynamıştır. Müzikalin diğer başrol oyuncusu ise Handan Uran'dı. Fatuş...