Celalzade Salih Çelebi
Kısaca: Celalzade Salih Çelebi Yavuz Sultan Selîm ve Kânûnî devrinin ileri gelen âlim, fâzıl ve şâirlerinden. Tosyalı Kâdı Celâl’in oğlu olup, babasının kâdılık yaptığı Rumeli’deki Vulçitrin’de doğdu. Mükemmel bir tahsil gördükten sonra Şeyhülislâm İbn-i Kemâl hazretlerinin eserlerini temize çekmek vazîfesinde bulundu. Bu büyük âlimin yakın dostlarındandı. Daha sonra yine Şeyhülislâm Ebüssü’ûd Efendinin derslerine devâm ederek olgunlaştı. Edirne’de müderrislik yaptıktan sonra, ...devamı ☟
1551’de emekliye ayrılan Salih Çelebi, İstanbul’a dönüp, Eyyub Sultanda kendisinin yaptırdığı cami-i şerif civarındaki evine yerleşti ve devamlı eser yazmakla meşgul oldu. Bu sırada Şehzade Bayezid’in emriyle Cemaleddin Avfi’nin Nizamülmülk adına yazdığı Cami-ül-Hikayat adlı eserini Farsçadan Türkçeye tercüme etti. Bir ara Eyyub Medresesi müderrisliğine tayin olundu ise de, çok geçmeden ihtiyarlığı sebebi ile padişahtan affını istedi. Nitekim bir müddet sonra 1565 yılında Eyyub Sultandaki evinde vefat etti. Ağabeyinin yaptırdığı Nişancılar Camii yanında defnedildi.
Salih Çelebi 60 yaşına kadar evlenmemişti. Halep kadısı olmadan evlenip, İshak adında bir oğlu oldu ise de, beş yaşındayken vefat etti. Salih Çelebi, bu üzüntüsü sırasında kaleme aldığı Leyla vü Mecnun hikayesini manzum olarak 42 günde yazdı. Salih Çelebi’nin bunlardan sonra en önemli eseri Dürr-i Nesayih’dir.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.