Cüceler 1.25 ila 1.35 arasında değişen boylardadırlar. Gençlik yıllarından itabaren sakal bırakırlar ve sakallarına çok önem verirler. Sakalsız bir cüce görmeniz imkansızdır. Eğer görürseniz bunun bir kaç anlamı vardır. Sakalı kesilen bir cüce klanı ve halkı tarafından dışlanmıştır. Onu öldürmekten beter bir cezadır. Bu ceza genellikle bir cüce hırsızlık, namussuzluk vb. olaylara karışırsa yapmaktadır. Kitaplardan örnek vermek gerekirse: Ejderha Mızrağı İkizlerin Savaşı adlı kitapta Dağ cücelerinden Kharas kendi sakalını kesmiştir. Bunun nedenini İkizlerin Savaşı`nda görebilirsiniz.
Cüceler yaratıcıları tarafından taştan yapılmışlardır. Bu yüzden zehire ve büyüye karşı olağan dışı bir dayanıklılıkları vardır. FRP oyunlarında Dayanıklılık ayarına bu yüzden +2 bonus alırlar.
Cüceler büyük ihtimalle ilk olarak İskandinav mitolojisinde geçmiştir. Yaratıcı Odin oğlu Thor cüceleri(Dwarf) yaratmıştır. Cüceler iskandinav mitolojisinde önemli bir rol oynamaktadır zaten. Tolkien`de bundan etkilenerek kendi eserlerinde cücelere bolca yer vermiştir.
Cüceler inançlarına bağlı bir ırktır. Yaratıcılarına olan saygıları ve sevgilier sonsuzdur. Farklı farklı sistemler olduğu için cüce tanrılarıda farklıdır. Örnek vermek gerekirse: Orta-dünya`da Aule, Ejderha Mızrağın`da Reorx, DnD`de Moradin... olarak geçmektedir.
Yeryüzünde görüp görebileceğiniz en büyük zanaatkarlardır. Taş işçiliğinde mükemmel noktayı yakalamışlardır. Granit, Mermer gibi taşları ustalıkla kullanmakta ve bunlardan kayaların içlerine holler, galeriler, kaleler yaparlar. Cüceler mağdenlerde çalışarak bir çok değerli taş çıkartmakta bunu işlemekte ve ticaretini yaparlar. Bu yüzden zenginliklerini zenginlik katarlar.
Cüceler diğer ırklarla olabildiğince iyi geçinirler. Elfler ve Gnomelar ile ticaret konusunda alışveriş yaparlar. Bu da Elf ve Gnome ırklarına karşı duydukları samimiyeti arttırır. Ancak Cüceler ile Elfler bazı noktalar iyi anlaşamazlar. Orta-Dünya`da Elflerin Cüce işçilere zorla Silmarilleri Nauglamir`e işlettirmeleri gibi.
Cüceler özelliklerine göre ayrılmaktadırlar. Dağ cücesi, tepe cücesi, lağım cücesi, kara cüceler vs...