Daidalos, hem mimar hem heykeltraş hem de her türlü mekanik araçları yapan çok yönlü bir yaratıcıdır. Sanatının en önemli yaratısı, Eflatun`un Menon adlı diyaloğunda sözü geçen canlı heykelleri gösterilebilir.
Atina`da atölyesinde Talos adlı yeğeniile birlikte çalışmaktaydı. Ancak Talos çok yetenekli bir gençti ve ustası Daidalos`u bile geride bırakacak kadar çelışkandı. İşte Talos`un bir gün ölü bir yılanın dişlerini kullanarak testereyi icat etmesi, ustası Daidalos`u çok kıskandırmış ve çırağını Akropol`den aşağı atarak öldürmesine neden olmuştur. Daha sonra bu cinayet ortaya çıkar ve Girit kralı Minos`a sığınır. Minos ondan kızı Ariane için bir dans yeri inşa etmesini ister. Orada bir saray cariyesinden oğlu İkaros dünyaya gelir.
Daidalos daha sonra daha değişik entrikaların içine girer. Minos`un karısı Pasiphae ondan Minos`un Poseidon`a kurban etmediği boğayla çifleştmek için Daidalos`tan özel bir düzenek ister. Daha sonra Minos`un istediği labirentin planını yapar. Buraya daha sonra Minotauros kapatılacaktır. Daha sonra Daidalos kralın kızı Ariane`ye Theseus`un labirentten çıkması için iplik yumağı fikrini verir. Minos bunu sineye çekemez ve Daidalos`u oğlu İkaros`la birlikte lapirente kapatır.
Burada oğlu İkaros ile beraber bir süre hapis kalır. Daha sonra, aklına balmumu ve tüylerden, tıpkı kazlarınki gibi bir kanat yapıp havalanmak gelir. Planını uygular. Bununla beraber kendisinin ve oğlu İkaros`un birer balmumundan kanatları olur. Onlar havalanarak labirentten çıkmayı başarırlar. Bu arada Daidalos, oğlu İkaros`a uçarken çok alçalırsa denize düşeceğini, çok yükselirse de güneşin tüyleri birbirine bağlayan balmumlarını eriteceğini tembihler. Ancak uçmanın cazibesine iyice kapılan İkaros, babasının uyarılarına kulak asmaz, bu uyarılara uygun davranmaz ve yükseldikçe yükselir. Ancak güneş balmumlarını eritir ve İkaros artık uçamayarak uçtukları alanın hemen altında bulunan denize düşer,ardından da boğularak ölür.Bugün, o alana kendisi düştüğü için oraya İkaros Denizi adı veriliyor.fact
mitoloji-taslak