Danimarka Halk Okulları

Kısaca: Danimarka halk okulları (Danca Folkeskole), Danimarka’daki zorunlu eğitimin ilk kısmını oluşturan okul çeşididir. Bu eğitim şekli diğer ülkelerin eğitim sistemlerinde olduğu gibi ilk ve ikinci kısma bölünmez. ...devamı ☟

Danimarka halk okulları (Danca Folkeskole), Danimarka’daki zorunlu eğitimin ilk kısmını oluşturan okul çeşididir. Bu eğitim şekli diğer ülkelerin eğitim sistemlerinde olduğu gibi ilk ve ikinci kısma bölünmez. Zorunlu eğitimi gerektiği gibi tamamlayabilmenin devlet okullarına ya da özel okullara gitmek, evde eğitim görmek ve eğitim süresinin son 2 ya da 3 yılını eğitimin devamı niteliğinde başka okullarda almak gibi çeşitli yolları vardır. Devlet Okulları Devlet okulları, zorunlu eğitim çağındaki çocukların % 88’ini kapsamaktadır. Bu okullar 6-17 yaş aralığındaki çocuklara ücretsiz eğitim ya da gönüllü okul öncesi eğitim yoluyla isteğe bağlı olan 10. yıla kadar, toplam 9 yıl zorunlu eğitim verir. Devlet okulları 3 farklı çeşitte faaliyet gösterir. Bunlar: okul öncesi ile 1-10. seviyeleri olan okullar, okul öncesi ile 1-7. seviyeleri olan okullar ve sadece 3 ve daha fazla ardışık seviyesi olan okullardır.3 ve daha fazla ardışık seviyesi olan okullar, kayıtlı öğrenci sayısı 100’ü aştığı takdirde başka bir okulun yönetimi altına konulabilir.

Zorunlu Dersler

Aşağıdaki derslerin hepsi dokuz yıllık temel eğitim sürecinde tüm öğrenciler için zorunlu olan derslerdir. Danca, Hıristiyanlık Tüm 10 yıllık süreç boyunca Matematik Dördüncü sınıftan onuncu sınıfa kadar İngilizce Dördüncü sınıftan onuncu sınıfa kadar Tarih, İkince sınıftan yedinci sınıfa kadar Müzik Birinci sınıftan yedinci sınıfa kadar Fen, Birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar Resim, Sekizinci sınıftan onuncu sınıfa kadar Sosyal Faaliyetler Sekizinci sınıftan onuncu sınıfa kadar Fizik ve Biyoloji, Beşinci ve onuncu sınıf arasında bir ya da daha fazla süre boyunca Elişi, ahşap ya da metal işleri ve pişirme dersi (mutfak) Sağlık Bilgisi, Cinsel Eğitim ve Aile Planlaması dersleri vardır. Türkiye’de ise zorunlu eğitimin ilk 4 yılında Türkçe, Hayat Bilgisi, Matematik, Müzik, Resim, Beden Eğitimi, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi ve İkinci Yabancı dil (İngilizce) ; son 4 yılda da Kimya, Biyoloji, Fizik, Trafik Bilgisi, Bilgisayar, Ev Ekonomisi, Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık dersleri zorunlu derslerdir.

Seçmeli Dersler

İkinci yabancı dil, Almanca veya Fransızca, yedinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar olabilir. Aşağıdaki seçmeli dersler ve başlılar sekizinci sınıftan onuncu sınıfa kadar olabilir: Üçüncü yabancı dil olarak Fransızca veya Almanca, kelime işlemi, teknoloji, medya, fotoğrafçılık, film, drama, müzik, dikiş işleri, ahşap ya da metal işleri, ev ekonomisi, motor bilgisi, diğer atelye dersleri ve mesleki çalışmalar. Dahası, Latinceyi öğrenciler onuncu yılında alabilirler. Zorunlu dersler olarak aşağıdaki dersler onuncu sınıfın konularını oluşturur: Danca, matematik ve İngilizce bir ölçüde karşılık gelen haftalık 14 saat dersin toplamıdır. Ör.: öğretme süresi haftalık minimumun yarısı. Yönlendirmeler beden eğitimi ve spor, Hıristiyanlık Çalışmaları ve Din Eğitimi, sosyal çalışmalar ve fizik veya kimya olabilir. Yedinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar İkinci yabancı dil olarak Almanca veya Fransızcayı seçen öğrenciler onuncu sınıfta yanı alan üzerine devam etmeleri üzerine yönlendirilir. Öğrenciler sekizinci sınıftan onuncu sınıfa kadar en az bir tane seçmeli ders seçmelilerdir. Türkiye’de ise seçmeli dersler Dil Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Medya Okuryazarlığı Dersi, Tarım, Halk Kültürü dersleridir.

Sınav Sistemi

Sınavlar iki aşamada yapılır: Onuncu ve on birinci yıldan sonraki bitirme sınavı ve on birinci sınıf sınavı. Ülke genelinde tekdüzelik sağlamak amacıyla tüm sınavlar için standart kurallar geliştirilir. Aynı neden ile yazılı sınav soruları orta düzeyde hazırlanır ve notlandırılır. Sınavlar zorunlu değildir. Öğrenciler bu sınavlara girip girmeyeceklerine okullarıyla ya da uygulamada öğretmenleriyle ve aileleriyle görüşmelerine göre karar verirler. Ama genelde 90-95%’i ‘’Folkeskole’’un onuncu yılından sonraki bitirme sınavını yazar ve 85-90%’ı da on birinci yıllarından sonra bunu yapar. Diğer yandan, Türkiye’de öğrenciler iki önemli sınava girer: bunların bir tanesi liseye giriş sınavı, diğeri de üniversiteye giriş sınavıdır. Bu iki sınav MEB ve ÖSYM adı verilen kurumlarca düzenlenir. Bu sınavlar da zorunlu değildir ve okullarda kısıtlı zaman içerisinde cevaplandırılan çoktan seçmeli sorulara dayanır. Öğrenciler bu sınavlara girip girmeyeceklerine, ‘’Folkeskole’’ öğrencileri gibi, ailelerine ve öğretmenlerine danışarak karar verirler.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.