Ünlü bir feminist olarak bilinen annesi, Beata Petychakis (Μπεάτα Πετυχάκη), Alman işgaline karşı çıkan ELAS direnişçilerindendir. Romen Katolik ve Ortodoks kökenli olup Girit'te Yunan-İtalyan bir aileden dünyaya gelmiştir.
Bayan Petychakis'in babası Emmanuel Petychakis, Kahire'de özel meşrubat üretiminde kullanılan bir bitki çeşidi bulmuştur. Onun da üvey babası, Aristeides Stergiades, (Αριστείδης Στεργιάδης), 1919-1922 yıllarında Izmir’de Yunanistan High Commissioner'i (Ύπατος Αρμοστής) olarak görev yapmıştır.
Dimitri’nin ikinci eşi Ada,(Αδαμαντία), Sparta yakınlarında tarihi bir Bizans kasabası olan Mystras'tan bir çiftçinin kızıdır. Ada'dan Agis ve Kranay isimli iki çocuğu vardır.
Dimitri Kitsikis bir Yunanlıdan öte evrensel bir hümanistir. Kendisinin Fransa ve Kanada vatandaşlığı vardır. 12 yaşlarındayken Yunan iç savaşı sırasında, Atina'daki Fransız enstitüsünün başkanı, Octave Merlier, tarafından Paris’e götürülerek bir okula yazdırılmıştır. Çünkü annesi o devrin Yunan yönetimine karşı çıktığından ölüm cezasına çarptırılmış ve küçük Dimitri Kitsikis yetim kalmıştır.
Dimitri Kitsikis 1955’te İskoçya’da İngiliz asıllı bir hakim kizi olan, Anne Hubbard'la evlenmiş ve bu eşiyle tam 23 yıllık bir evlilik yaşamı olmuştur. Bu evlilikten Tatiana ve Nicolas isimlerinde iki çocukları olmuştur.
Fransa'da 1968 Mayısında öğrenci gösterilerinde etkin solcu katılımından dolayı Fransız Üniversitelerinden uzaklaştırılmıstır. 1958’te Çin Halk Cumhuriyetini ziyaret etmiş ve Mao'nun düşüncelerinden etkilenmiştir. 1970 yılında Kanada’ya davet edilen Dimitri Kitsikis Ottawa Üniversitesi’nde önce doçent, sonra da profesörlük ünvanlarını almış ve o tarihten bu yana da Ottawa ve Atina arasında çalışmalarını sürdürmektedir.
Dimitri Kitsikis çocukluğundan beri Türkler ve Yunanlılar arasında bir uzlaşı sağlama fikrine sahiptir. Bu iki milleti, Yunan-Türk Konfederasyonu içinde birleştirmek, Osmanlı İmparatorluğunu yeniden hayata geçirmek ve canlandırmak düşüncesindedir. Kendisinin bir Ortodoks Hiristiyan olmasına rağmen, Türk dini inançlarından olan Alevilik - Bektaşilik inanışına yakınlık duymakta ve bu dini anlayışla Ortodoks Hiristiyanlık arasında paralellikler tespit etmektedir. Bu dini paralelliğin Atina-Ankara arasında siyasi yakınlaşmalara katkı sağlayacağına inanmaktadır. Osmanlıda olduğu gibi, dindar toplumlar arasındaki işbirliğine inanarak, İran Şiiler'iyle, İsrail Musevi'leriyle ve Hindu Vişnu’larıyla ilgili çalışmalar yapmaktadır. Çocuklarından büyük oğlu Nicolas, 1984’ten beri bir Vişnu olup Hint asıllı eşiyle birlikte Florida’da yaşamını sürdürmektedir.
Dimitri Kitsikis, 1970’ten bu yana Batı üniversitelerinde Çin ve Türk tarihi, Jeopolitika ve Siyasi ideolojiler üzerine dersler vermektedir. Kitapları bir çok yabancı dile tercüme edilmiştir. Makaleleri de Balkan dillerine, Çinceye, Almancaya, Fransızcaya, İngilizceye, İspanyolcaya, Portekizceye ve Rusçaya çevrilmiştir. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde dersler vermiştir. Ankara’da dönemin başbakanı Turgut Özal’la yakın arkadaşlık kurmuş ve danışmanlığını yapmıştır. Atina’da Devlet Sosyal Bilimler Kurumu’nda araştırmacı profesörken burada bulunan Amerikan üniversitesi’nde de dersler vermiştir.
Ünüyle Yunanistan’da kisa zamanda tanınmış olan Profesör Dimitri Kitsikis, Yunan başbakanı Konstantin Karamanlis’in 1960 ve 1970’lerde yakın arkadaşı olmuş ve onun danışmanlığını yapmıştır. Dimitri Kitsikis, düzenli olarak Yunanistan’daki süreli yayınlarda siyasi makaleler yayımlamaya devam etmiştir. Atina’da 1996’dan buyana yayımlanan Arabölge dergisinin kurucu ve yayıncısı olup bu (Endiamese Perioche, Ενδιάμεση Περιοχή) dergide siyasi makaleler yazmaktadır.
Babası Nikos Kitsikis 1978’te ölmüştür. Babasının ölümünden sonra bir kütüphane kurulmuş ve adına “Nikos Kitsikis Kütüphanesi ve Arşivi” denmiştir. Bu kütüphane geçmişte İzmir’in meşhur Yunan büyükelçisi, Aristeides Stergiades’in (1861-1949) Girit’teki evindedir. Nikos Kitsikis’in heykeli diktirilmiş ve bu gün hala Girit'in Herakleion limanının girişinde bulunmaktadır. Babası gibi Dimitri Kitsikis’de Yunan devleti tarafından onurlandırılmıştır. 2006 yılında Atina’daki Halk Vakfı ve Kütüphanesine Dimitri Kitsikis'in ismi verilerek “Dimitri Kitsikis Halk Vakfı ve Kütüphanesi” şeklinde değiştirilmiştir.
Hayat Felsefesi ve Başarıları
Dimitri Kitsikis, 1960’tan beri, Yunanistan ve Türkiye’de Yunan-Türk Konfederasyonu fikrinin teorisyeni olarak bilinir. Bu düşüncesiyle her iki ülkede çok sayıda devlet adamı, siyasetçi, gazeteci, sanatçı ve düşünürleri etkilemiş ve kendilerinden destek görmüştür. Türkçe’de yayımlanan kitapları en çok satılan kıtaplar arasındadır. Başbakan Özal'da kendisini ödüllendirmiştir. Yunan başbakanı Konstantin Karamanlis, Türk başbakanı Turgut Özal ve Çinli liderler Mao Zedong ve Deng Xiaoping ile yakınlıklar kurmuştur. Yunanca yazılan kitapları Yunan tarihinde büyük tartışmalara sebep olmuştur. Görüşleri, Yunan Meclisinde bile tartışılmıştır. Yunanlıların Türkler tarafından köleleştirilmesi, Osmanlı İmparatorluğu hakkında Yunan okullarında ve üniversitelerinde işlenen tezler, örneğin Gizli Okullar gibi konular Dimitri Kitsikis’in eserlerinde hep sorgulanmıştır. Babası Nikos Kitsikis, rektörlük, milletvekilliği, senatörlük ve Atina belediye başkanlığı gibi devlet kurumlarında yüksek görevler almasına rağmen Dimitri Kitsikis babasının aksine parlamenter düzenden hoşlanmayan bir insandır. Yunanistan'da Halk Yönetim Modelini (laocracy-λαοκρατία) görmek istemekte ve bu fikri desteklemektedir.
Dimitri Kitsikis Fransa’nin Uluslararası İlişkilerinde çok önemli roller üstlenmiştir. Dinin uluslararası siyasette önemli bir tamamlayıcı rolü olduğunu ısrarla savunmuş ve dört büyük din olan Musevilik, Hiristiyanlık, İslam ve Hinduizm arasında dayanışma ve işbirliğinin tesis edilmesi üzerinde durmuştur. İran Şiileri ve Hindistan Hinduları ile Hiristiyan Ortodoksları arasında diyalog etkinlikleri düzenlemistir. Museviler ve Hiristiyan Katoliklerle çalışmalarını sürdürmüştür. Son zamanlarda dinler ve kültürler arası diyalog ve dünya barışına büyük katkı sağlayacağını düşündüğü Fethullah Gülen hareketini takdir etmekte ve bu harekete destek vermektedir.
Üç siyasi ideoloji olan Liberallik, Faşistlik ve Komünistlikle ilgili yeni bir çalışma modeli geliştirmiştir. Çin tarihiyle ilgili yayınlar yapmıştır. Fotohistory denilen ve bizce Resim tarihi olarak bilinen çalışma alanının kurucusudur. Tanınmış bir şairdir, altı şiir kitabı vardır ve bunlar Kedros (Κέδρος), Hestia (Εστία) ve Akritas (Ακρίτας) tarafından yayımlanmıştır. 1991 yılında teröristlerce öldürülen Türk gazeteci Abdi İpekçi adına verilen ilk Yunan - Türk ödülüyle onurlandırılmıştır. “ Orocc dans l’age de Kali,” (Hestia, 1989), adlı şiir kitabı , H. Bouraoui and J. Flamand (eds), Ecriture franco-ontarienne d’ aujourd’ hui, Ottawa, Les Editions du Vermillon 1989 adlı antolojinin , diğer otuziki Kanadalı şairle birlikte bir parçası haline gelmiştir.
Profesör Dimitri Kitsikis bazi devrimsel buluşlar gerçeklestirmiştir. Bunların başlıcaları şunlardır: A – Arabölge teriminin kaşifidir. Bu kavramla Arabölge medeniyetini, Avrupa-Amerika ve Çin- Hindistan arasında Adriyatik Denizi’nden İndus nehrine kadar genişletmiştir. Bu yeni kavram, Almanya’da yayımlanan bir doktora tezine konu olmuştur. (P. Davarinos, Geschichtsschreibung und Politik, Düsseldorf, Heinrich Heine Üniversitesi, 1995). Yine, aynı kavram özgünlüğünden dolayı The Royal Society of Canada tarafından tanınmış ve Profesör Dimitri Kitsikis, bu Akademi’ye 1999 yılında üye olarak alınmıştır. B - İki farklı açı: Doğulu (Ανατολική Παράταξις) ve Batılı (Δυτική Παράταξις) düşünce şekli. C- Son bin yılın medeniyeti, Hellen-Türk (Hellenotürkism, - Ελληνοτουρκισμός) ideolojisiyle şekillenmiştir. D - Osmanlının original din anlayışı Bektaşi-Aleviliktir.
2007'de 34. kitabı Antik Çağdan Bugüne Yunan ve Çin Tarihinin Bir Karşılaştırması başlığıyla yayımlandı. Bu çalışma, söz konusu iki medeniyet arasındaki ilişkileri antik çağlardan başlayarak üç bin yıla uzanan bir zaman periyodu içinde gösteren tek eserdir. Bu eser, iki hususta odaklanmıştır: 1) Dünya çapında, Yunan-Çin medeniyeti 2) Son 2500 yılda ideal kurumsal model olarak ekümenik imparatorluğu ve onun siyasi yansımaları.