Diş Kirası

Kısaca: Diş kirası eskiden Ramazanlarda iftara gidilen yerlerde misafirlere verilen hediye (para) için kullanılan tabir. İkinci Meşrutiyetin ilanına kadar Ramazan ayında devletin vezir ve yüksek memurlarının konaklarında her akşam iftar yapılması adet haline gelmişti. Bu davetlerde yemek ve ikramda bulunmakla beraber, fakirlere diş kirası namıyla para da verilirdi. amirlerin verdiği davetlere maiyetinin gelmesi icab ederdi. Yemek yemeyi sevenler ve fakirler için bu yerler tam davet sofrası olu ...devamı ☟

Diş kirası eskiden Ramazanlarda iftara gidilen yerlerde misafirlere verilen hediye (para) için kullanılan tabir. İkinci Meşrutiyetin ilanına kadar Ramazan ayında devletin vezir ve yüksek memurlarının konaklarında her akşam iftar yapılması adet haline gelmişti. Bu davetlerde yemek ve ikramda bulunmakla beraber, fakirlere diş kirası namıyla para da verilirdi. amirlerin verdiği davetlere maiyetinin gelmesi icab ederdi.

Yemek yemeyi sevenler ve fakirler için bu yerler tam davet sofrası olurdu. Ev sahibini tanısınlar veya tanımasınlar konağın kapısını çalınca içeri buyur edilirlerdi. Zamanla konaklar ve davetsiz ziyafetler tamamen ortadan kalktı.

Halk arasında bebeğin ilk dişini görenin çocuğa aldığı hediyeye de diş kirası denilmektedir. Bazı yerlerde çocuğun dişi çıkınca, bulgur kaynatılır, içine çeşitli renklerde şekerler konarak davet edilen misafirlere diğer çerezlerle birlikte ikram edilir. Bazı yerlerde gölle adı altında; bulgur yanında mısır ve nohud da kaynatıldığı, ayrıca ceviz konarak yendiği ve komşulara dağıtıldığı da vakidir. Davete gelenlerin Özellikle çocuğun dişini ilk görenin getirdiği hediye de dişin kirası kabul edilir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

diş kirası

sarayda ya da zengin konaklarında iftardan sonra, çağrılılara verilen armağan ya da para, iftariye; bir kimseye fazladan verilen para, armağan vb. bir kimseye fazladan verilen para, armağan vb. sarayda ya da zengin konaklarında iftardan sonra, çağrılılara verilen armağan ya da para, iftariye.

diş kirası

1. Eskiden sarayda ya da konaklarda zenginlerin iftara çağırdıkları yoksullara verdikleri armağan veya para. 2. Harcadığı emek dışında bir kimsenin fazladan sağladığı çıkar.

diş kirası

1. Eskiden zenginlerin iftara çağırdıkları fakirlere verdikleri, armağan veya para. 2. El emeğinin dışında, fazladan istenilen para, sağlanan çıkar.

diş kirası

Zenginlerin iftar sofralarına çağrüan fakirlere verilen harçlık.

diş kirası

1. Eskiden sarayda ya da konaklarda zenginlerin iftara çağırdıkları yoksullara verdikleri armağan veya para. 2. Harcadığı emek dışında bir kimsenin fazladan sağladığı çıkar.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.