Doyran Muharebesi

Bulgaristan Krallığı |savaşan2 = Yunanistan Krallığı |komutan1 =Pravoslav Tenev
Konstantin Kavarnaliev
Hristo Pakov |komutan2 =Tümgeneral Konstantinos Damianos (3.tümen)
Albay Leonidas Paraskevopoulos (10.tümen) |güç1 =2 piyade tugayı |güç2 =3. ve 10.tümenler |kayıp1 =Katılan birliklerin yarısı ya öldü,ya yaralandı veya esir düştü. |kayıp2 =1,007 ölü ve yaralı }} Doyran

Muharebe

si Bulgar ve Yunan kuvvetleri arasında 22-23 Haziran 1913'de Balkan Savaşları sırasında yapılan muharebedir. Muahrebe sonucunda Doyran şehri Yunanlıların eline geçmiş ve Strumica yönüne Yunan ordusu yönelince Bulgar Ordusu Sırplar üzerindeki baskısını hafifletip zaruri olarak kuvvetlerini geri çekip Sırp cephesinden gerilemek zorunda kalmış,bunun neticesi Sırplara karşı Vardar ve Bregalnica nehri ovalarında savaşmak zorunda kalmıştır.

Muharebe

Öncesi Kılkış-Lahanas

Muharebe

sini kaybeden Bulgar kuvvetleri karşısında,muharebenin hemen sonrasında Yunan 10.Piyade tümeni Doyran gölüne yöneldi. Yunan ordusunun ilerlemesini durdurmak için Bulgar 3. tümeninin 3.tugayı (3/3 tugay) albay Konstantin Kavarnaliev yönetiminde Doyran'ın güneyinde pazisyon alıp,Doyran-Strumika yönünde gizlendi.19 Haziran'da Suchevo-Zleovo'da konuşlu Bdin 6.piyade tümeninden 2.tugaya (2/6 tugay) Bulgar komutanlığınca Doyran yönünde hareket emri verildi. Muharebe 22 haziranda Yunan 10.tümeni Hissar tepelerindeki Bulgar Tugayının üçte ikisinin konuşlandığı mevziilerine saldırıya geçti ve bu birlikleri mevziilerinden çıkardı. Ancak Strumica'da yürüyüş halindeki Bulgar 2. tabur ve 1 hızlı topçu bataryasının cepheye yetişmesi ile Yunan ilerlemesi durdurulabildi. Ertesi gün, 23 haziranda, Kılkış yönünden 3. ve 4.Yunan tümenleri cepheye ulaşıp kuzeyde sol kanattan Bulgar mevziilerinin yakınına konuşlandı.Bu sırada Bulgar birliklerine takviye olarak 2/6.tugay cepheye ulaşmayı başardı. Zor durumda olan 3/3. tugayın durumu hafiletmek ve Yunanlıları biraz geriletmek ümidiyle bu tugay sol kanaataki Yunan mevziilerine Hisar'daki Çiğdemli köyü yakınından saldırıya geçti. Ancak engebeli arazi Bulgarların topçularını kullanmasını engelliyordu,yine de bulgar topçular bazı anlar etkili olabildiler; bununla birlikte tüfek ve makineli tüfeklerle çarpışarak Bulgarlar -sayıca az olmalarına karşın- mevzii eteklerine kadar ilerlediler. Bu ani saldırı Yunan ilerlemesini yavaşlatıp kuvvetlerinin bir kısmını buraya bağlamalarına yol açtı. Ancak bu kısmi başarı dahi Bulgar ordusunun durumunu değiştirmedi. Sayıca azlık ve ağır kayıplar nedeniyle Bulgar Tugayları geride pek çok kayıp bırakıp kuzey yönüne çekilmek zorunda kaldılar ve Doyran istasyonunu Yunanlılara bıraktılar. Bulgar sağ kanadı öğleden sonraya kadar bir süre daha Yunanlılara dirense de sol kanadın geri çekilmesi akabinde verilen emirle kuzeye doğru çekildiler.Bulgar kuvvetleri Strumica yoluna çekildiler ve Yunanlılar Doyran şehiri ve göl çevresini tamamen ele geçirip ilerlemeyi durdurdular. Bogdanci köyü yakınında Bulgar 2/6.tugaya bağlı birlikler -bir kısım Osmanlı döneminden beri makedonya'nın Bulgaritan'a bağlanması için çalışan- Bulgar milis güçleriyle, mevziilerinden çıkıp Vardar nehrinin kuzey kıyılarındaki tepeleri ele geçirip,yunanlıları ve onların milis güçlerini bir süreliğinede olsa püskürtmeyi başarır. Ancak Yunanlıların takviye düzenli birliklerle gelmeleriyle bu birlik önce saldırılarını durdurup savunmaya çekilir ardından kuzeye doğru geri çekilir. Bogorodica köyündeki Bulgarların bir taburu ve bataryası, milislerle saldırıp Vardar nehrinin sol yakasında başarı kazansa da,Yunanlıların düzenli kuvvetleri Gevgeli (Gevgelica) den aşağı inip Bulgar bataryalarına saldırır,Bulgarlar bir süre daha burada direnip Yunan saldırılarını püskürtürler. 5km kadar Yunanlıları geriletebilirler. Ancak akşam üstüne doğru Yunanlılarca neredeyse tamamen sarılma tehlikesi altında kalınca direne direne geri çekilirler.

Kaynakça

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.