Köydeki en eski yapı 600 yıllıktır. Köylüler Yunan işgali sırasında, köyü teslim almak için gelen düşmanlara çifteyle ateş edip bir tanesini öldüren Halil Has Efe'nin torunları olduklarını söylerler ve haklı olarak övünürler. Halil Efenin köyün içinden sade bir yurttaş olduğunu, çeteciliğinin olmadığını anlatırlar. Efemçukuru Halil Efenin direnişi sayesinde, Yunanlılara teslim olmamış, hep bağımsız kalmış bir köydür, bu nedenle kurtuluş tarihi yoktur.
Menderes ilçesine 22, İzmir'e 42 km uzaklıktadır. Çevresi tepelik ve ormanlık arazidir. Uzaktan Seferihisar Körfezini görür.
İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. 2007 yılında kuraklıktan etkilenmiştir.
Nüfus
Köyde göç hemen hemen yoktur ancak Menderes, İzmir ve Urla'da da evi olan birçok köylü vardır.
Nüfus
yıldan yıla pek değişmez. Köylü göçün olmamasının nedenini, "Mekanımız burası", " Tozlu battaniyenin altında yaşarız, orda döşekte, karyolada rahat edemeyiz." sözleriyle açıklıyor.
Ekonomi
Köy için 1995 yılına kadar hayvancılık önemli bir kesin kaynağıydı ancak, Orman Bakanlığı'nın keçilerin genç fidanlara zarar verdiği gerekçesiyle, ormana keçi girmesini yasaklaması hayvancılığı bitirmiştir. Köylü, Orman Bakanlığı ile aynı görüşte değildir, keçilerin değil ormana zarar vermek, yarar sağladığı ve orman yangınlarına engel olduğunu iddia etmektedirler. Onlara göre keçiler otu kırmaktadır. "Ormanı keçi körlemez, kibrit körler" demektedirler. Kurbanlık koyun dışında, küçük baş hayvan kalmamıştır. En önemli ürün Alfons(Halk arasında 'enfes') tipi sofralık siyah üzümdür. Yıllık üretim 2.000 - 2.500 ton arasındadır. 15 yıl öncesine kadar beyaz rezaki de önemli oranda yetiştiriliyordu. 2008 itibarıyla pek kalmamıştır. Köyde tarımsal amaçlı kalkınma kooperatifi vardır ancak zayıftır. Hiç aracı yoktur. Üzüm satış yeri vardır ancak yol üstü bir köy olmadığından satış tüccara yapılmaktadır. Oysa 7. sınıf olarak değerlendirilen bu topraklar üzerinde dünyanın en güzel üzümleri yetişmektedir. Buradaki bağlar direksizdir ve sulanmazlar. 2007'de başlayan doğal tarım toplam üretimin %50'sine ulaşmıştır. Köylüler eskiden beri üretimde toz kükürt ve göktaşı dışında bir kimyasal kullanmadıklarını bu nedenle ürünlerinin zaten doğal ancak artık sertifikalı olduğunu belirtmektedirler. Doğal tarım uygulamasıyla birlikte gübre kullanımı da bitmiştir. Köyün ciddi miktarda 2-B ve tapu sorunu vardır. Ayrıca dışarıya toprak satmadıkları halde, altın madencisi Tüprag şirketi 12.000 YTL'den birçok arazi almıştır. 22 köylü cazip fiyata karşın satmamakta direnmiş ancak Hükümet Anayasanın 27. maddesini kullanarak, önce bu arazileri kamulaştırmış, sonra da adı geçen şirkete satmıştır. Ancak satış kesinleşmemiştir, dava Danıştay'dadır. Altına karşı direnişi kırmak için, Efemçukuru ile birlikte, Kavacık, Çamtepe, Küçükkaya, Payamlı, Görece muhtarlarına armağanlar ve ziyafetler sunulduğu iddiaları ve haberleri vardır. Orman Müdürlüğü ise zaman zaman köylünün babadan kalma 35 yıllık bağlarını bile 2-B oldukları gerekçesiyle sürmekte, kürümektedir. Bu sağlıksız durum köyün üzüm üretimini düşürmektedir. Oysa köylü ormanını sevmekte ve ona sahip çıkmaktadır. Örneğin, müdürlüğün kestiği bir orman bölümü için, köylü itiraz etmiş, arakesim yapılmasını istemiş ve hatta bu girişime ödül verileceğini bile düşünürken, ağaçlar kesilmiştir.
Ekonomi
nin gelişmesi için iki kez soğuk hava deposu kurulmaya çalışılmış ancak başarılı olunamamıştır. Bir keresinde ise hesaplar tam tutarken, önemli bir zam nedeniyle şans kaçmıştır. Yapılacak 1.000 tonluk bir depo 1 milyon YTL'ye malolacaktır ve köylü elini taşın altına koymaya hazırdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: :2004 - Turgay Aktaş :1999 - :1994 - :1989 - :1984 - :1977 - :1973 -
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır. Beşinci sınıf sonrası ilköğretim taşımalıdır. Kanalizasyon şebekesi, sağlık ocağı yoktur. Yolu asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır ancak elektirik özellikle kış aylarında sorunludur, kesintilerin giderilmesi bir saat ile iki gün arasında zaman alabilmektedir. ADSL hizmeti ve köyden Bilgisunar'a(İnternet) bağlanan yoktur. Kanalizasyon şebekesinin kurulması için, köylü devlet makamlarına ve siyasetçilere defalarca başvurmuş, ancak sonuç alınamamıştır.