Electro Optical System (Canon)

Kısaca: EOS serisi (Electro-Optical System) Canon'un değişebilen objektifli tek lens yansıtma fotoğraf makinesi sistemi. EOS serisinde hem analog hem de dijital fotoğraf makineleri vardır. Dijital modellerinin ardinda genelde bir D yazar (mesela EOS 450D). Üretim ilk defa 1987 yılında başlamıştır ve ilk modeli EOS 650'dir. Makinalar amatör fotoğrafçılar üzeri profesyonellere kadar yetiyor. ...devamı ☟

EOS serisi (Electro-Optical System) Canon'un değişebilen objektifli tek lens yansıtma fotoğraf makinesi sistemi. EOS serisinde hem analog hem de dijital fotoğraf makineleri vardır.

Dijital modeller

inin ardinda genelde bir D yazar (mesela EOS 450D). Üretim ilk defa 1987 yılında başlamıştır ve ilk modeli EOS 650'dir. Makinalar amatör fotoğrafçılar üzeri profesyonellere kadar yetiyor. EOS modelleri Modeller sayısına göre sınıflandırılmıştır ve sayısı alçaldıkça fonksiyonları yükselir. Genelde tek sayili modeller (mesela EOS 1Ds Mark III) profesyoneller için'dir. Üç veya dört sayili modeller (mesela EOS 1000D) amatörler tarafindan tercih ediliyor. Profesyonel fotoğraf makinalarında genellikle tam boyut (36 mm × 24 mm) algılayıcı (full frame format sensor) vardir. EOS 1D Mark III deki algılayıcı APS-H büyüklügündeki (30,2 mm × 16,7 mm) algılayıcı ve amatör modellerde APS-C büyüklügündeki (25,1 mm × 16,7 mm) algılayıcı vardir.

Analog modeller (Ilkbahar 2008)

* EOS 1V * EOS 3 * EOS 30V Date * EOS 33V * EOS 300 * EOS 300V * EOS 300X * EOS 3000N * EOS 3000V

Dijital modeller

EOS'un değişebilen lensleri Canon'un değişebilen elektronik lensleri EF (Electronic Focus) isimle başlar. * IS (Image Stabilization) isimli lensler makina sallantısını mümkün olduğu kadar ortadan kaldırır. Sallantı anında objektifin son camı, sallantıya karşı çalışır ve böylece sallanan resmi durgun tutar. Bu yöntemi durdurmak için, şalter Off 'a getirilmesi gerek. Üstelik bazi IS lenslerinin iki çeşit çalışma tarzı (Stabilizer Mode) vardır. Eğer 1 'de ise, IS normal çalişır; yani durgun ve hareket'de olmayanlar objeler için. Öbür çalışma tarzı 2 ise hareketde olan objeler için geliştirilmiştir. Bu tarz çabuk spor çekimlerinde (mesela moto spor, at yarışı) veya hayvan avında fayda gösterir. * L isimli lenser Canon'un en yüksek kaliteli lüks lensleri ve iddialı kullanım için geliştirilmiştir. Üstelik kabı toza ve su damlasına karşı korunmuştur. L lensleri kırmızı renkli çemberden belli olur. * USM (Ultra Sonic Motor) isimli lensler sesüstü motorlarla çalışmaktadır. Sesüstü motorlar çok hızlı ve sessiz dir. USM lensler altin renkli çemberinden belli olur. * DO (Differactive Optics) isimli lenslerdeki camlarin özel kalitesi vardır. DO isimli lensler yeşil renkli çemberden belli olur. Lenslerin özelliklerini çemberin renginden anlanılır. Resim:Lens Canon EF 50mm f1.4.jpg|Altın renkli çember USM lens Resim:Canon 70-300 DO MG 2020.jpg|Yeşil renkli çember DO lens Resim:Canon EF 135mm f2L and 24-70mm f2.8L.jpg|Kırmızı renkli çember L lens Fokal Çarpanlar (Crop faktörü) EF objektifleri tam boyut algılayıcı için geliştirilmiştir ve mesela EF 100-300mm lensini tam boyut algılayıcısı 100-300mm dir. Eğer bu lensi APS-H boyut makinesinde kullanacaksanız, fokal çarpanı 1.3 ile çarpmak lazım (yani 130-390mm) ve APS-C boyut makinesinde 1.6 ile çarpmak lazım (yani 160-480mm). * APS-H algılayıcı kullananlar objektiflerini 1.3 ile çarpar. * APS-C algılayıcı kullananlar objektiflerini 1.6 ile çarpar. Özel APS-C boyut algılayıcı için EF-S lensleri geliştirilmiştir.

EF zoom lensler

EF sabit lensler

EF-S lensler

APS-C boyut algılayıcı için

EF-S lensler

i geliştirilmiştir. Eğer

EF-S lensler

i tam boyut algılayıcıyla kullanılırsa, karenin köşelerinde karanliklar oluşur. Dış bağlantılar * canon.com.tr - Canon EOS

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Electro Optical System (Canon) Resimleri