Enderunlu Vasıf
Kısaca: Enderunlu Vasıf on dokuzuncu yüzyıl divan şâiri. İstanbul’da doğdu. Doğum târihi bilinmemektedir. Çocukluğunda saraya alınarak Enderun’da yetiştirildi. Bu yüzden Enderunlu lakabı ile anıldı. Bolayır’da Süleymân Evkafının mütevelliliğinde bulunması bir yana hep saray hizmetlerinde çalıştı. 1824 yılında İstanbul’da öldü. ...devamı ☟
Divan edebiyatının ikinci derecede şairlerinden olan Vasıf, muhammes, gazel ve özellikle şarkılarıyla tanınmıştır. Şiirde Nedim tarzında bir yol tutmasına rağmen, fazla açık, biraz da laubalidir. Bu yüzden edebi kişiliğini gölgelemiştir.
Vasıf’ın şiirleri eskilerden ve çağdaşlarından daha fazla gerçek sahneleri içine almaktadır. Divan’ında günlük eğlenceler, gerçek manzaralar ve halk deyimlerine yer vermiştir. Çağının hayatını Divan’ına yansıtmış olması, şiirlerine, tarihin bir safhasında İstanbul’daki çeşitli zümrelerin yaşayış, konuşuş ve eğlenme tarzlarını tesbit eden etnografik bir değer katmaktadır.
Şiirlerinin toplandığı bir Divan’ı vardır. Şiirlerinden bir örnek:
Murabba
Çözülme zülfüne ey dilrüba dil bağlayanlardan Kaçınma ateş-i aşkınla bağrın dağlayanlardan Düşer mi ictinab etmek seninçün ağlayanlardan? Şirişk-i çeşmimün bak, farkı var mı çağlayanlardan
Havayı perçeminle başka bir halet olur serde Yeni baştan misal-i Vasıf uğrattın beni derde Gamınla gerçi çoktan ağlarım amma bu günlerde Şirişk-i çeşmimin bak, farkı var mı çağlayanlardan.
Bu konuda henüz görüş yok.