Endometriyal Polip

Kısaca: Endometriyal polip, rahimin iç yüzeyinde dokudan kaynaklı olan iyi huylu bir et parçası veya et beni olarak bilinir. Rahim’in iç yüzeyinde bazı bölümlerde normalden fazla büyümesi durumunda rahim boşluğa doğru itilir ve polip meydana gelir. İtilen dokular endometriyum ile olan bağlantıyı kaybetmez. Rahimdeki bu bağlantı çok ince ise buna saplı polip denir. Saplı polipler zamanla rahim’in dışına sarkabilir. Endometriyal polipler sadece bir tane yâda duruma göre sayısı fazla olabilir. ...devamı ☟

Endometriyal polip, rahimin iç yüzeyinde dokudan kaynaklı olan iyi huylu bir et parçası veya et beni olarak bilinir. Rahim’in iç yüzeyinde bazı bölümlerde normalden fazla büyümesi durumunda rahim boşluğa doğru itilir ve polip meydana gelir. İtilen dokular endometriyum ile olan bağlantıyı kaybetmez. Rahimdeki bu bağlantı çok ince ise buna saplı polip denir. Saplı polipler zamanla rahim’in dışına sarkabilir. Endometriyal polipler sadece bir tane yada duruma göre sayısı fazla olabilir.

Endometriyal Polip Nedeni

Poliplere neden olan faktörler bilinmez. endometrial hiperplazine genelde fazla östrojenin salgılanması ‘nın neden olduğu düşünülür. Meme kanserinde tamoksifen tedavisi alan kişilerde endometriyal poliplere sık rastlanmaktadır.

Endometriyal Polip Belirtileri

En çok rastlanan problemler kanamanın fazla olmasıdır. Regli kanamasının fazla olması veya iki regli döneminin arasında lekeli kanamalar olması polip’in belirtisidir. Menopoza girmiş kadınlarda da görülen kanamaların sebebinde endometriyal polip olabilir. Bazı kişilerde regli sonrasında akıntı ile birlikte kahverengi lekelerin gelmesi polip olabileceğini gösterir. Düzensiz kanamalar ve cinsel ilişki esnasında olan kanamalar regli olduğu dönemde oluşan kramplar gibi belirtilere neden olabilir.

Endometriyal Polip Tanısı

* Endometriyal Polip kanama şikayeti nedeniyle doktora giden hastanın rahim’in iç tabakası patoloji uzmanının incelemesi sonucunda tanı konur. * Jinekolojik muayenede gözle görülen rahim ağzından sarkan polip şüphesi doğar. * Histerolpingografi sistemi büyük poliplerin saptanmasına yardımcı olmaktadır. * Rutin olarak trans vajinal ultrasonografi ile polipleri görme olasılığı %66 olurken sonohisterografi ile %69 olmaktadır. * Doktor muayenesinde gözle görülen polipler hemen tedaviye başlanabilir. * Vajinal kanamaların durdurulması için yapılan kürtajlarda patolojik işlemden sonra polip tanısı konur. Kürtaj sonrası gebe kalma biraz ertelenebilir. Ama isteyenler tüp bebek yöntemini kullanarak bebek sahibi olabilirler. * Bilgisayarlı tomografi sistemi rahim’in içinde bulunan polipleri gösterir. * Polip : Zooloji de Knidliler şubesinde görülen koloni formuna verilen ad. * Endometriyal Polip

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.