Bugünkü Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturan kurum 1926 yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Çağdaş Öğretmenler yetiştirmek için "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adıyla kuruldu. 1929 yılında adı "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilmiştir. 1976 yılında "Gazi Eğitim Enstitüsü" adını alan şu anki fakülte 1980 yılında 4 yıllık eğitim veren "Gazi Yüksek Öğretmen Okulu" olmuştur. 1982 yılında Gazi Üniversitesi bünyesine alınarak ismi "Gazi Eğitim Fakültesi" olarak değiştirilmiştir.
Fakültede dersler yarıyıl esasına göre yürütülmektedir. Bölümlerde mecburi derslerin yanı sıra, öğrencinin ilgi ve yeteneğine yönelik seçmeli dersler de bulunmaktadır. Fakültede öğretim normal öğretimin yanı sıra ikinci öğretim olarak da yürütülmektedir.
2005-2006 öğretim yılında fakültede kayıtlı 11.100 öğrenci bulunmaktadır. Gazi Eğitim Fakültesinde 78 Profesör, 32 Doçent, 114 Yrd.Doç., 67 Öğretim Görevlisi ve 205 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
Fakültenin ortaöğretime öğretmen yetiştiren bölümlerinde ilk 3.5 yılı alan bilgisi derslerini içerirken, geriye kalan 1.5 yılı ise öğretmenlik formasyonuna yönelik dersleri içermektedir. Diğer alan fakültelerinde (Fen, Edebiyat,...) öğrenim gören öğrencilerden öğretmen olmak isteyenler bu 1.5 yıllık öğretmenlik formasyon derslerini bu fakülteden tamamlayarak ; hem tezsiz yüksek lisans sahibi olabilecekler hem de öğretmenlik sertifikası alabileceklerdir.
Okulun Mimar Kemalettin Bey'in yaptığı tarihi ana binası bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğü olarak kullanılmaktadır.
1982'de yükseköğretim kurumlarını yeniden düzenleyen 2809 sayılı yasa uyarınca eğitim fakültesine dönüştürülerek Gazi Üniversitesi'nin çekirdeğini oluşturdu.
Gazi Eğitim Ensitüsü'nden Mezun Yazarlar
- Rıfat Ilgaz
- Özdemir İnce
- İlhan Berk
- Fakir Baykurt
- Dursun Akçam
- Mustafa Balel
- Ahmet Telli
- Osman Şahin
- Emin Özdemir
- Adnan Binyazar
- Biket İlhan
Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Öğretmenlik Yapan Ünlüler
- Emin Özdemir - Dilbilimci ve yazar
- Halil Fikret Kanad - Pedagog ve yazar
- Tahsin Saraç - şair ve çevirmen
- Muammer Sun - müzisyen
- Edgard Zuckmayer -müzisyen
- Hikmet Dizdaroğlu - yazar ve dilbilimci
- Kemal Demiray - yazar ve dilbilimci
- Zühtü Müridoğlu - heykeltraş
- Kayıhan Keskinok - ressam