Bu durum genelde
Genelliği kaybetmeden deyiminden sonra bir varsayım gelmelidir. Genelliğin kaybolmadığını denetlemek için ispatın tamamını yazar (kaynak kümesini daraltılmış bir varsayım yapmadan) ve ispatın tüm kümede geçerli olup olmayacağına bakarız.
Örnek
Aşağıdaki kuramı inceleyelim (Ramsey`in kuramıÜç cisimden her biri ya kırmızıya ya da maviye boyanmıştır; o halde rengi aynı olan iki cisim olmalıdır.
İspat:
``Genelliği kaybetmeden ilk cismin kırmızı olduğunu varsayalım. Eğer kalan iki cisimden herhengi biri kırmızı ise işimiz bitmiştir; eğer değilse kalan iki cisim mavidir ve dolayısıyla yine işmiz bitmiştir``.
Tam ispata tüm permütasyonların dökümüyle başlayalım, K ile başlayanları M ile başlayanlardan ayıralım:
- KKK
- KKM
- KMK
- KMM
- MKK (4`ün tersi)
- MKM (3`ün tersi)
- MMK (3`ün tersi)
- MMM (1`in tersi)
Toplamda, beklediğimiz gibi 8 tanedirler (2 × 2 × 2). Şimdi görüyoruz ki ayrık listeler varsayımımız altında birbirlerine denktirler (ilk yarıdakilerde K ve M`nin yerlerini değiştirerek ikinci yarıdakileri elde edebiliyoruz, ve tersi), o halde varsayımımızı sadece K ile başlayan yarı üzerinde denememiz yeterlidir.
Daha kısa olan listeyi tarayarak (1-4 arası permütasyonlar) her defasında aynı renkte olan iki cisim olduğunu görebiliriz. 1-3 arası permütasyonlarda ilkinden sonra en az bir cismin kırmızı olduğunu görüyoruz, ve 4. permütasyonda da son iki cisim mavi.
Önermemizi kısıtlandırma işlemini yaparken dikkat ettiğimiz iki nokta;
- Cisimlerin sıralanma şeklinin birşeyi değiştirmeyeceğini fark etmemiz
- Rengin "türü" ile değil de "sayısı" ile ilgileniyor olmamız
Ayrıca bakınız
Linkler
- planetmath reference|id=2946|title=WLOG