Kuzeyinde ve kuzey doğusunda Ağzıkarahan Köyü; güney doğusunda Gücünkaya Köyü; güneyinde ve batısında AKSARAY yer almaktadır. Genelde ekilen topraklara sahiptir. Susuz tarım yapılmaktadır. Köy yakınlarında, içme suyu olarak kullanılan üç kaynak vardır. Kullanma suyu yer altı suyundan oluşmaktadır.Ulu ırmak deresi köye sınır olarak geçmektedir. Köy, adını, Bağdat Fatihi Genç Osman`dan almıştır. Eski ismi Dorukini`dir. Genç Osman ve annesinin, kıtlık yüzünden, Nevşehir`in köylerinden gelip, doruklardaki mağaralara yerleştikleri söylenmektedir. Köy tarih boyunca Osmanlıların elinde kalmıştır. Köyde antik çağlardan kalma mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaralar köyün tepesinde ve bir kilometre dışındadır. Taş duvar ve betonarme evler bulunmaktadır. Oda içleri yer sergileri ile kapatılmıştır. Yemekler genelde hamur işine dayanır. Fırında çörek ve yufka yapılır. Geleneksel Türk mutfağının izlerini taşır. Özel bir yemek çeşidi yoktur. Kadınlar genellikle şalvar ve maksi dedikleri uzun, basma-pazen etek giyerler. Başlarına boncuklu ve oyalı yazma bağlarlar. Devlet-Halk işbirliği ile okul, köy konağı ve sağlık evi yapılmıştır. Baraj suyu devlet tarafından yapılan kanallarla köyün tarla sularına açılmıştır.Her yıl bayanlara dikiş-nakış kursu açılmaktadır. Kadınlar, el işi, örgü, nakış ile uğraşırlar. Erkekler boş zamanlarını köy kahvesinde geçirirler.
Yaşama Seviyelerini Yükseltmek İçin Düşünce Faaliyetleri: Çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için onları ellerinden geldiğince okutma amacıyla hareket ederler. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Arpa, buğday, nohut, mercimek, fiğ, yulaf, üzüm, badem yetiştirilmektedir. Az miktarda bahçe sebzeciliği yapılmaktadır. Koyun, inek, tavuk, hindi beslenir. Halk genelde inşaatlarda demir, kalıp ve tesisat işlerinde çalışır.
Yetiştirilen Hayvanlar: Küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır. Gelir düzeyi düşük, maddi durumları zayıftır.
Diğer Gelir Kaynakları: İnşaat, yurt dışı işçiliği. Köylüler, şehir pazarlarında tarım ve hayvan ürünleri satmaktadır. Sebze, meyve ve sanayi Topraklı aileler çoğunluktadır.
Aksaray Merkez İlçesi Kasaba ve Köyleri