} Toros Dağlarının Kucağındaki Yayla Kenti
GÜLNAR
Toros dağlarının 950 m yüksekliğinde kurulmuş, üzümü ile tanınan Gülnar, doğal güzellikleri ile görülmeye değer bir Türkmen yayla kentidir.
Tarihçe
Gülnar`ın tarihi Hititlere kadar dayanmakta, daha sonra da bu bölgeye Asurlular`ın hakim oldukları bilinmektedir. Kısa süreler de Iran ve Mısırlılar`ın egemenliğinde kalan Gülnar, daha sonra Romalılar`ın yönetimine girmiştir. Gülnar`ın bugünkü halkı, 1230 yılında Orta Asya Balkaş gölü kıyısındaki Gülnar`dan göç ederek bu çevreye yerleşen Türkmenler`dir. 1461 yılında Silifke ve Mut ile birlikte Gülnar`da, Fatih`in komutanlarından Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı yönetimine katılmıştır. 1900`lü yıllarda Adana valilik, Silifke mutasarrıflık, Gilindire ilçe, Zeyne (Sütlüce) bucak merkezi iken; Gülnar, Yörüklerin alımsatım yaptıkları (bir adı da Anaypazarı olan) bir köy idi. Gilindire`den yaz aylarında yaylaya çıkan ilçe yöneticileri, Gülnar`ın ilçe olmasını istediler. 3 Haziran 1916 tarihinde yapılan bir törenle Gülnar, resmen ilçe olmuştur.
Coğrafi Yapı ve Nüfus
Gülnar, doğusu Silifke, batısı Anamur, kuzeyi Mut, kuzeybatısı Karaman güneyi Aydıncık ilçeleri ile çevrilidir. Gülnar, içel`in güneybatısında Mersin`e 150 km uzaklıkta, Taşeli platosu üzerinde yer alır. Gülnar ilçesinin nüfusu, 1990 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam 33.714`dür. Bu nüfusun 7.550`si ilçe merkezinde, 26.164`ü köylerde yaşamaktadır.
Eğitim ve Sağlık
Gülnar`ın eğitim seviyesi yüksek olup, okuryazar oranı %97`dir. ilçe merkezinde Mersin Üniversitesi`ne bağlı Gülnar Meslek Yüksekokulu, l Genel Lise, 1 Süper Lise, imam Hatip Lisesi, Çok Programlı Lise ve Ticaret Lisesi, Pratik Kız Sanat Okulu, Sütlüce kasabasında Çok Programlı Lise, 3 ilköğretim Okulu, köy ve kasabalarda 25 ilköğretim Okulu bulunmaktadır. Bu okullarda toplam 1454 öğrenci ve 271 öğretmen ile eğitim ve öğretim hizmetleri verilmektedir. ilçe merkezinde l Devlet Hastanesi, 1 Sağlık Ocağı ve ona bağlı 8 Sağlık Evi ile köy ve kasabalarda 8 Sağlık Ocağı ve 4 Sağlık Evi ile sağlık hizmetleri verilmektedir.
Gülnar İlçesinin Ekonomisi
Yüzölçümü 166.900 hektar olan ilçede, tarım alanı 35.110 hektardır. Orman ve fundalık alan 84.809 hektar, çayır ve mera alanı 130 hektar, tarım dışı arazi 46.851 hektardır. Tarıma elverişli olan arazide tarla tarımı, bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. Dağlık bölgelerde tahıllardan buğday ve nohut ekilir; bağcılık da önemli bir geçim kaynağıdır. Son yıllarda elma ve şeftali de yetiştirilmektedir. Ovada turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır. Gülnar halkı geçimini çoğunlukla tarımdan sağlar. Köylerde "ıstar" denilen dokuma tezgahlarında, yöreye özgü halı, kilim, çul, çuval, heybe ve bez dokunur.