Hürriyet, 1948`de Sedat Simavi tarafından kurulmuş olan ve şu anda Doğan Grubu`na bağlı olarak yayım yapan günlük gazetedir.
Sedat Simavi tarafından 1 mayıs 1948`de yayımlanmaya başlandı. Sedat Simavi`nin 1953`te ölmesinden sonra yönetimi ortaklaşa üstlenen oğulları Haldun Simavi ve Erol Simavi döneminde de aynı çizgiyi sürdürdü.
İlk renkli fotoğrafı basmak, ilk seri ilanı yayımlamak gibi fark yaratan uygulamalarla okurun dikkatini çeken Hürriyet, Türkiye`de, yüksek tirajlı halk gazetesi kavramının içini doldurdu.
Hürriyet, Almanya`ya çalışmak için giden Türk işçilerinin gazete ve haber gereksinimini karşılamak amacıyla, 1964 yılından başlayarak uçakla Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlandı. Talebin artması üzerine gazetenin Almanya`da basılmasına 1970lerin başında karar verildi.
Hürriyet`in Almanya`da oluşturduğu yayın ekibi, Türkiye`deki gazeteyi yurtdışındaki gelişmelerle harmanlayarak, önce Almanya`da ardından diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye ile ilişkilerini güçlü tutmasını sağladı. Özel televizyonların gelişmesi ve uydu yayıncılığı nedeniyle, bu rolü daha sonra zayıfladı. Buna koşut olarak, Avrupa baskısının satışları azaldı.
Haldun Simavi`nin Veb Ofset grubunu oluşturarak 1971`de ayrılmasından sonra gazete tümüyle Erol Simavi`nin yönetimine geçti.1971 sonrasında sırasıyla İzmir, Ankara, Adana ve Erzurum`da bürolar açan Hürriyet 1973`te ofset baskı sistemine geçerek özellikle renkli fotoğraf kullanımında büyük avantaj sağladı.
1994 yılında Doğan Grubu tarafından satın alındı. 1997`den itibaren internet üzerindende yayımlanmaya başlayan Hürriyet Gazetesi, halen Doğan Grubu`na bağlı olarak yayım yapan bir günlük gazetedir. Günlük yarım milyonu aşan tirajıyla, Türk Basını`nın en etkili gazetelerinden biridir. Yayımladığı Cumartesi ve Pazar eklerinin yüksek satışları, günlük ortalama tirajı arttıran satış rakamlarına ulaşmasını sağlamaktadır.
Bugün, Almanya`nın Frankfurt Şehri yakınlarındaki tesislerinde Hürriyet`in dışında, Milliyet, Fanatik ve diğer grup gazetelerinin yanısıra aralarında Wall Street Journal ve Financial Times`in da bulunduğu, yabancı dillerde birçok ulusal ve uluslararası gazete basılmaktadır.
Hürriyet, özellikle son 1 yıldır, Avrupa baskılarında, Türkler`in Avrupa`ya uyum sorunları konusunda yayınlarını güçlendirdi.
Yazarları arasında Emin Çölaşan, Bekir Coşkun, Oktay Ekşi, Özdemir İnce, Doğan Hızlan, Ertuğrul Özkök, Ahmet Hakan, Mehmet Y. Yılmaz, Cüneyt Ülsever ve Yalçın Doğan sayılabilir.
Farklı dünya görüşleri olan yazarlara sayfalarında yer veren Hürriyet`in Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök okurların, Hürriyet`deki herşeyi değil, istediklerini okuyabileceklerini söyleyerek, çok farklı görüşler ileri süren yazarların eşzamanlı varlığının zenginlik yarattığını belirtiyor.
Hürriyet e.Yaşam
Hürriyet Gazetesi`nin her ayın ikinci ve son cuması çıkan teknoloji konulu eki. 2002 yılı Kasım ayında yayın hayatına başlamıştır ve şu an için Türkiye basınındaki en uzun ömürlü bilişim eki durumundadır. Derginin editörü Yurtsan Atakan`dır. Yardımcı editörlüğünü Levent Daşkıran yapmaktadır. Derginin içeriğini teknoloji haberleri, ropörtajlar, haberler ve ürün tanıtımları oluşturmaktadır.e.Yaşam ekinin yazarları Siyami Kahyaoğlu, Yurtsan Atakan, Erkan Çelebi, Edip Emil Öymen, Halil Aksu, Batuhan Okur, Ersan Atakan, Levent Pekcan, Aslı Yurtseven, M.Gökhan Ahi ve Selim Demirpençe`dir.
Linkler
}