Hacı Cemal Öğüt
Kısaca: Hacı Cemal Öğüt son devir din adamlarından. 1887 (H. 1304) senesinde Mora Yenişehir’e bağlı Alasonya’da doğdu. Bu sebeple Alasonyalı Cemal Öğüt veya Hacı Cemal Öğüt diye Ünlü oldu. Müderris ve Müftü Ömer Hulusi Efendiden Arapça ve Arap edebiyatı okudu ve hafızlığını tamamladı. Ortaokul ve liseyi memleketinde okuduktan sonra, 1903 senesinde İstanbul’a geldi. Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) Hukuk Fakültesini bitirdi. Ayrıca ders vekili Hacı Ali Efendiden ilim öğrendi. Fatih dersiamlar ...devamı ☟
Müderris ve Müftü Ömer Hulusi Efendiden Arapça ve Arap edebiyatı okudu ve hafızlığını tamamladı. Ortaokul ve liseyi memleketinde okuduktan sonra, 1903 senesinde İstanbul’a geldi. Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) Hukuk Fakültesini bitirdi. Ayrıca ders vekili Hacı Ali Efendiden ilim öğrendi. Fatih dersiamlarından İzmirli Halil Efendi ve Düzceli Ünlü alim Zahid Kevseri’den ilim öğrenip icazet aldı.
Müezzin olarak din hizmetine başladı. İstanbul merkez vaizi olarak vazife yaptı. Gençliğinde güreşle ve hat sanatıyla meşgul oldu. Astronomiye karşı merak duydu. Dört defa mukaddes topraklara gidip hac vazifesi yaptı. Kurtuluş savaşında Milli Müdafaa Grubu saflarına katıldı. Milli Müdafa Cemiyetinin İstanbul Beşiktaş havalisini teşkilatlandırdı. 44 maddelik tüzüğünü hazırladı. İstanbul’dan temin ettiği silahları Anadolu’ya sevk etti. Kurtuluş Savaşından sonra Ankara’ya gitti. Ankara dönüşünde Şeyh Esad Efendi ile görüştü. Bir müddet evine çekilip inziva hayatı yaşadı. Mısırda bulunan Mustafa Sabri Efendinin oğlu İbrahim Sabri Beyin kendisine yazdığı mektuplar sebebiyle evi basılıp arandı. “Hilafet istiyor!” diye suçlandı. Bütün dini eğitim ve öğretim müesseselerinin kapatıldığı dönemlerde evinde gizlice din dersleri okuttu. 1950 senesinde Kore Şehitleri için ilk defa radyodan okunan mevlid proğramında konuşma yaptı. İmam-Hatip Okulunda Siyer ve Ahlak dersleri okuttu, radyoda konuşmalar yaptı. Bir ara İmralı Açık Cezaevinde vazifelendirildi. 27 Mayıs İhtilalinden sonra Diyanet İşleri Başkanı olması teklif edildiyse de kabul etmedi.
Güler yüzlü, hoş sohbet ve cömert bir kimse olan Hacı Cemal Öğüt herkesle iyi geçinirdi. “İctihad kapısı kapalı mıdır?” diye kendisine sorulan soruya: “İctihad kapısı açıktır, fakat ictihad yapabilecek ehil kimseler kalmadı.” şeklinde cevap vermişti.
Komünizmin en büyük düşmanlarından olup, komünizmi ıslah edilmiş bir haraya benzetir. “Bu illetin Türkiye’mize yerleşeceğini görmektense ölmeyi tercih ederim.” derdi. Necip Fazıl Kısakürek’le iyi görüşürdü.
1966 (H. 1386) senesinde İstanbul’da vefat etti. 7000 ciltlik kütüphanesi İstanbul İlahiyat Fakültesine vasiyeti üzerine hibe edildi.
Eserleri: Hacı Cemal Öğüt dini konularda birçok eserler yazdı. Bunlardan bazıları: 1) Hazret-i Fatıma, 2) Kadın İlmihali, 3) Ana-Baba Hakkı, 4) Eyüp Sultan, 5) İçtimai ve Ahlaki Temizlik, 6) Kur’an-ı Azim-üş-Şana Göre Maddi ve Manevi Feza alemleri.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.