Halil Bediî Yönetken

Kısaca: Halil Bediî Yönetken(1899, Bursa – 1968, İstanbul) müzikolog, folklor araştırmacısı ve eğitimci. ...devamı ☟

(1899, Bursa - 1968, İstanbul)

Halil Bedii Yönetken. Müzik yazarı, folklor araştırmacısı ve eğitimci.

1899 yılında Bursa`da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa`da, yüksek öğrenimini İstanbul` da Musiki Muallim Mektebi`nde tamamladıktan sonra, yurdumuzun çeşitli yörelerindeki okullarda müzik öğretmenliği yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1928 yılında pedagoji öğrenimi yapmak üzere Çekoslovakya`ya gönderildi. Prag`da Devlet Konservatuarını bitirdikten sonra Almanya ve Fransa`ya giderek oralarda çalışmalarını sürdürdü. Yurt dışındaki öğrenimini tamamladıktan sonra 1932 yılında yurda döndü, Gazi Eğitim Enstitüsü müzik öğretmenliğine atandı. 1936`da Ankara Devlet Konservatuarı`na Kulak Eğitimi ve Koro Öğretmeni oldu. Bir yandan da Ankara Radyosu`nda tonmaysterlik ve gece yayınlanan Plaklarla Batı Müziği adlı açıklamalı bir müzik programı yaptı

1933- 1957 yılları arasında Ankara`da çeşitli görevlerde bulundu; Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde şube müdürlüğü yaptı.

Eğitimciliğinin yanısıra bir floklor araştırmacısı olan Halil Bedii, Ankara Devlet Konservatuarının 1937-1951 yılları arasında yaptığı bütün derleme çalışmalarına katıldı.

1957`de İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü müzik öğretmenliğine naklini yaptırdı. Aynı zamanda İstanbul Belediye konservatuarı folklor uzmanı oldu ve İstanbul Radyosu`nda tonymasterlik yaptı.

Emekli olduktan sonra da TRT İstanbul Radyosu müzik danışmanlığına getirildi. Yapı ve Kredi Bankası`nın kurmuş olduğu, Türk Halk Oyunları Yaşatma ve Yayma Tesisi`nin kurucu üyeliğini yaptı.

Yönetken, TRT`nin 1967 yılında yaptığı folklor derleme çalışmasına önderlik etmiştir.. Bu derlemeye Yönetken`le birlikte, birçok değerli folklorcumuz katılmış ve bine yakın halk ezgisi derlenmiştir.

Halil Bedii Yönetken 28 Aralık 1968 günü İstanbul`da vefat etmiştir.

İstanbul, Bakırköy`de bir ilköğretimokulu ile Bursa`da bir müzik kütüphanesine adı verilmiştir.

Eserleri

  • İlk Mekteplerde Gınanın Usul Tedrisi,
  • Halkevlerinde Halk Müziği ve Oyunları Üzerine Nasıl Çalışmalı (Broşür),
  • Diskotek Kılavuzu,
  • 50 Okul Şarkısı,
  • 25 çocuk Şarkısı,
  • İlkokul Şarkıları,
  • Okul Müzik Eğitim Metotları,
  • İlkokullarda Müzik Kılavuzu,
  • Derleme Notları,
  • Ahmet Adnan Saygun`la birlikte Lise Müzik kitabı (1 - 2 - 3. Sınıflar bir arada).


Bağlantılar

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.