Türkiye'nin en büyük gümrük yolsuzluk çetelerinden birini ortaya çıkaran Kapıkule'deki operasyonun altında Türk Emniyeti'nde artık efsaneleşmiş bir polis şefinin imzası bulunuyor. Hanefi Avcı'nın Türkiye gündemini sarsmış birçok büyük polis operasyonunda payı bulunuyor. Avcı, sıradan bir komiser iken ileride başarılı bir polis şefi olacağının işaretini vermişti.
Hanefi Avcı, ilk büyük çıkışını 1980’lerin başında Mersin’de komiser iken, altın trafiğini içeren ve dönemin pek çok ünlü bankacısını hedefleyen bir fezleke hazırlayarak yaptı. Avcı fezlekesinde dönemin başbakan yardımcısı Turgut Özal’ın ismini de geçirmişti.
1984-1992 yıllarında önce Diyarbakır’da, sonra İstanbul’da istihbarat şubesinde görev yaptı. 5 şubat 1997’de TBMM Susurluk Kazası Araştırma Komisyonu’nda, terörle mücadele için MİT’te Mehmet Eymür’ün liderliğinde ülkücü mafya diye anılan kişilerden, Emniyet’te Mehmet Ağar, Korkut Eken ve İbrahim Şahin liderliğinde özel harekatçı polisler ile jandarma’da Ahmet Cem Ersever liderliğinde itirafçılardan oluşturulan organizasyonların daha sonra çete halini aldığını anlattı. Basında yaptığı açıklamalar ile askerleri ve özellikle de Tuğgeneral Veli Küçük’ü suçladı.
Avcı, Susurluk skandalının ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle altı yıl pasifize edildi. Yıllar önce hak etmesine rağmen birinci sınıf emniyet müdürü yapılmadı. Avcı adını kamuoyu ilk kez TSK ile Emniyet Müdürlüğü arasında çıkan Sarmusak skandalı ile öğrenmişti. Eski bir polis memuru olan onbaşı Kadir Sarmusak, Deniz Kuvvetleri'nde Emniyet İstihbaratına bilgi toplarken yakalanmıştı. Sarmusak, Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Avcı için çalışıyordu.
Avcı yıllar sonra AKP iktidarı ile birlikte Organize Suçlar Dairesi Başkanı oldu. Bu dönemde başta Uzanlar olmak üzere birçok büyük operasyona imza attı. Ancak Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluklarla ilgili giriştiği operasyondan sonra görevden alındı ve Edirne'ye sürüldü. Avcı'nın son operasyonunda AKP yönetiminden bazı isimlere ulaştığı ve bu durumun iktidar partisinde rahatsızklık yarattığı iddia edildi. Ancak Avcı, Edirne'de de boş durmadı. Türkiye tarihinin en büyük gümrük yolsuzluk operasyonlarından birine imza attı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’ndan 6 ay önce Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Hanefi Avcı göreve başladıktan sonra, Kapıkule’ye yönelik rüşvet iddiaları değerlendirmeye alındı. Edirne Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Avcı- 2’ operasyonu, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın izni ile 3 ay önce ‘teknik takip’ ile başladı.
Kapıkule’de görev yapan çok sayıda gümrük muayene ve gümrük muhafaza memuru izlemeye alındı. Telefonlarının dinlenmesi ve Kapıkule’nin değişik noktalarına yerleştirilen gizli kameralarla, rüşvet alan memurlar tek tek saptandı.
Kapıkule'de rüşvet iddiasıyla gözaltına alınanlardan tutuklananların sayısı 44'e yükseldi. Cumhuriyet Savcıları tarafından ifadeleri alınan gümrük ve gümrük muhafaza memurlarından 30'u daha tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi'ne konuldu.