Haşimi Rafsancani
Kısaca: Haşimi Rafsancani 1934 yılında dindar ve çiftçi bir ailede doğdu. 14 yaşında Kum kentinde dini medresede eğitimine devam etti. 1959 yılında islamın siyasî, ibadî ve ictimaî boyutlarını anlatan “Teşeyyu Mektebi” (Şia okulu) derneği ve dergisini kurup yayınladı. Daha sonra Kum kentinde İmam Humeyni’yle tanışıp onun ders halkasına katıldı. ...devamı ☟
Ayetullah Haşimi Rafsancani, 1963 ila 1965 yılları arasında saltanat rejimine karşı İmam Humeyni’nin başlattığı islami kıyam saflarına katıldı. Asker Kaçağı olarak gizli bir hayat sürdürmeye başlayıp, Filistin’in kaderi adlı bir kitabı Farsçaya tercüme etti. Sömürgeci ülkelerin özellikle İngiliz emperyalizminin Siyonist İsrail devletini kurmadaki rolünü inceleyen bu kitap Savak tarafından yasaklanıp, toplatıldı. Haşimi Rafsancani de tutuklanıp, 1964 yılının Şubat ayında tutuklanın, beş ay boyunca işkence edilip, daha sonra ulemanın isteği ve baskısı üzerine serbest bırakıldı. Haşimi Rafsancani’nin camide konuşması ve minbere çıkması yasaklandı ve defalarca Savak tarafından tutuklanıp, işkence edildi.
Haşimi Rafsancani ayrıca, Kur’an-ı Kerim tefsir derslerine başlayıp, hürriyetin tanımı, sömürgecilikle mücadele, dinle siyasetin birlikteliği, batıcılığı red gibi konuları işledi. Haşimi Rafsancani “Emir Kebir veya sömürgecilikle mücadele kahramanı” adlı bir kitabı telif edip, yayınladı. Haşimi Rafsancani 1978 yılına kadar hapse mahkum edilip, islami hareketin başlamasından sonra serbest bırakıldı.
Haşimi Rafsancani, islam inkılabı zaferinden sonra da suikaste maruz kalıp yaralanarak kurtuldu. Rafsancani, uzun yıllar milletvekili, meclis başkanı ve cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Haşimi Rafsancani’nin 13 ciltlik “Tefsir-i Rahmuma” adlı Kur’an tefsiri çalışmaları bulunuyor.
Bu konuda henüz görüş yok.