7.62x51 mm'lik NATO mermisi kullanmaktadır. Mavzer (Mauser) tüfeğini yapan mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Bir çok değişik versiyonu dünyadaki nerdeyse bütün NATO orduları tarafından kullanılmaktadır.
1997 yılına kadar Alman ordusunun standart piyade tüfeği olarak kullanılan G3, günümüzde bazı silahlı kuvvetler tarafından halen kullanılmaktadır. Şarjörsüz ağırlığı 4.250 gr olan G3 piyade tüfeği günümüz tüfeklerinin ortalama özelliklerine sahiptir; yarı otomatik ve seri ateşleme yapar, süngü desteği vardır ve değiştirilebilen şarjör sistemine sahiptir.
G3, askerler arasında genellikle ağır, hantal ve sık tutukluk yapan tüfek olarak bilinir. Güvenilir, isabet oranı yüksek tüfeklerin temel sorunu bakımının zorluğudur. Görünümünün aksine hassas bir tüfek olan G3 tüfeğini dezavantajlı kılan diğer özellik de mekanizması ve kurma kolunun kötü tasarlanmış olmasıdır. Seri atış yapılabilen tüfekte, destek ve kabzanın namlu yatağından çok uzak konumlandırılması nedeniyle oluşan geri tepme çok fazla olduğu için, silahı tam otomatik kullanmak isabet oranını çok düşürmektedir.
Bunlara mukabil, G-3 piyade tüfeği, 4 yiv ve 4 set sahip olması, namlusunun muadili silahlardan uzun olası nedeniyle, çok muazzam bir tahrip gücüne sahiptir. Kullanıldığı hedefte yarattığı tahribat olağan üstüdür.
Türk Silahlı Kuvvetleri, 7.62mm yerine 5,56mm lik ve yiv-set özellikleri olmayan H&K G-41 piyade tüfeği ile G-3leri değiştirmektedir.
Teknik Özellikleri
7.62 mm çapında 102 cm boyunda ve 4250 gr ağırlığındadır. Gez ayarı 100-400 m (1-4) arasıdır ve muharebe sırasında 200 yani (2) olarak kullanılır. Merminin namludan ilk çıktığı andaki Hızı 800m/sn'dir.6 ayrı mermi atabilmektedir:
1. Eğitim fişeği
2. Zırh delici fişek
3. Manevra fişeği
4. İzli fişek
5. Normak fişek
6. Tüfek bombası fişeği
G3 Piyade Tüfeğinin Parçaları :
1. El kundağı
2. El kabzası
3. Ateşleme mekanizması
4. Nişangah mekanizması ( gez - arpacık)