Fenni, ``"Çergehte eyleyüb ahır karar/ Postu şir-i ecel çak eyledi"``, Itri ise: ``"Dedi Itri Hafız`a meva ola ya Rab cinan"`` demiştir.
Hafız Post, Türk güzel sanatlarının önemli bir kolu olan Hat sanatıyla da ilgilenmiş, çağının değerli hattatı Tophaneli Mehmed Efendi`den Taliyk, Sülüs, Nesih dersleri almıştır. Naili`nin edebi çevresinde yetişen sanatçı, bu bilgilerin yanı sıra Arapça ve Farsça`da öğrenmiştir. O da hocası gibi Halvetiyye tarikatına mensuptur. Çağdaşı olan bazı şairler gibi, halk şiirinden kaynaklanan bir ilhamla aşıkhane şiirler de söylemiştir. Tanburi ve hanendedir.
Eserleri
Hafız Post`tan günümüze Tevşih, Durak, Beste, Ağır Semai, Yürük Semai olmak üzere on eser ulaşabilmiştir. En bilinen ve günümüzde de seslendirilen eseri "Gelse o şuh meclise namı tegafül eylese" diye başlayan rast yürük semaidir.Hafız Post`un Divan, Tasavvuf, í‚şık ve Halk edebiyatının her tür şiir şekline beste yapmıştır. Dini eserlerine Halveti şairlerinin , özellikle Niyazi Mısrinin şiirlerini seçmiştir. Yaşadığı çağda ve daha sonraki yüzyıllarda ünü yalnız Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde kalmamış, bütün İslam ülkelerine yayılmıştır.
Kaynakça
- Türk Musikisi Tarihi Dr. Nazmi ÖZALP