Kondüksiyonla transfer (ısı iletimi):Bir cismin komşu bölgeleri arasındaki sıcaklık farklarının etkisiyle gelişen ısı transferi. Isıl iletkenlik, iletken ortamdaki komşu moleküller ve elektronlar arasındaki enerji alışverişine bağlanır. Bir çubukta ısının akış hızı, çubuğun kesit alanı ve iki ucu arasındaki sıcaklık farkıyla doğru, uzunluğuyla da ters orantılıdır. Bunu ifade eden bağıntı şöyle gösterilebilir:
ğQ / ğt = - k(A/1) (T2 - T1). Burada ğQ / ğt ısının akış hızı (yani birim zamanda transfer olan ısı miktarı); k, malzemenin ısıl iletkenliğini gösteren kondüksiyon katsayısı; A, çubuğun kesit alanı; l çubuğun uzunluğu; T2 - T1 ise, çubuğun uçları arasındaki sıcaklık farkıdır.
Isıl iletkenliği (k) büyük olan bir malzeme ısıyı iyi iletir.Isıl iletkenliği düşük olanlar ise iyi birer yalıtkandır. Aşağıdaki tabloda bazı cisimlerin ısıl iletkenlik katsayıları verilmiştir.
Madde Sıcaklık (°C) Isıl İletkenlik
Katsayısı (Watt/cm°C)
Hava00,00023
Alüminyum302,08
Tuğla200,0017
Bakır183,84
Pamuk00,00056
Cam200,0072
Cam yünü300,00042
Kurşun180,35
Deri (giyecek)300,0016
Kauçuk203,54
Gümüş184,21
Çelik180,46
Yün300,00036
Konveksiyonla transfer: Isının, hareket halindeki sıvılarda veya gazlarda taşınım yoluyla aktarılmasıdır. Mesela bir otomobil motorunun radyatörle soğutulması bu tür bir ısı aktarımı ile olur.Konveksiyonla ısı transferi kondüksiyonla olanından daha kompleks bir biçimde gerçekleşir.
Sıcak bir cisim bir sıvıya daldırıldığı zaman cismin yakınında bulunan sıvı kısmı ısınır ve yukarı doğru yükselir; bu arada yerini aşağıdaki soğuk sıvı kısmına terk eder. Böyle bir işlem akışkanın sıvı veya gaz olmasına, akışkanın vizkoz olup olmamasına göre farklı bir hızda tezahür eder.Isınan sıvının yerini değiştirmek suretiyle soğuk ortama ısının nakledilmesi soğuk ile sıcak cisimler a rasındaki sıcaklık farkı sıfıra ininceye kadar devam eder.Sıcak cisimden ısının akışkana transferi cismin temasta bulunduğu bir film tabakasından olur.Hesaplamalarda kullanılan konveksiyon katsayısı, oldukça kompleks hesaplamalarla bulunur.
Radyasyon yolu ile transfer: Isı enerjisi sıcak ortamdan soğuk ortama herhangi bir maddesel ortam olmaksızın aktarılıyorsa buna radyasyonla transfer denir.Mesela güneşin dünyayı ısıtması enerjinin radyasyonla transferi neticesinde gerçekleşir.
Bir cismin radyasyonla yaydığı enerji, cismin mutlak sıcaklığının 4. kuvvetiyle doğru orantılıdır. Bir cismin yaydığı veya soğurduğu radyasyon, cismin yüzey yapısına da bağlıdır.Siyah cisimlerin ışın yayma veya soğurma kabiliyeti yüksektir.