Jean Kambanda (d. 19 Ekim 1945), Ruandalı siyasetçi. Kambanda, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında soykırımın yaşandığı bir dönemde çok kısa bir süre başbakan olarak görev almıştır.
Bir önceki başbakan Agathe Uwilingiyimana'nın öldürülmesi sonucu boşta kalan başbakanlık makamına, Hutu ile Tutsi taraflarının Arusha Antlaşması kapsamında anlaşmaya vardığı çözüm sürecinde kendilerine başbakanlık makamı verilen Demokratik Cumhuriyet Hareketi içerisinden birinin atanması kararlaştırılmış, bu görev için parti içi sıralama doğrultusunda Faustin Twagiramungu belirlenmiştir. Ancak Kambanda tüm parti içi kuralları göz ardı ederek ve tüm kademeleri atlayarak başbakanlık koltuğuna oturmayı başarmıştır.
Başbakan olarak ülkede yaşanan soykırım süresinde şiddetin daha da arttırılması yönünde çağrılar yapan Kambanda, söylediği Soykırım, düşman ile mücadelede haklı bir tutumdur söz ile şiddeti meşru kılma girişimlerinde bulunmuştur. 19 Temmuz 1994'te görevini bırakması ile birlikte ülkeyi terk eden Kambanda yurt dışına kaçmıştır.
19 Temmuz 1997'de Kenya'nın başkenti Nairobi'de yakalanan Kambanda, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmiştir. Mahkeme kendisini Butare ve Gitarama'da soykırım için kullanılacağını bilerek silah ve mühimmat dağıtmakla suçlamıştır.
Kambanda, Birleşmiş Milletler'in 1951 yılında yasakladığı soykırım kararı sonrasında soykırım işlediğini kabul eden ilk ve tek eski hükûmet başkanı olarak tarihe geçmiş, 4 Eylül 1998 tarihinde açıklanan karar ile de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Kambanda'nın ceza almasına sebep olan suçlar şu şekilde açıklanmıştır:
- soykırım yapmak ve soykırım yaptığını kabul etmek
- Açık bir şekilde toplumu soykırıma teşvik etmek
- Soykırıma destek vermek
- Başbakan olarak görevlerini yerine getirmemek ve soykırıma engel olmamak
- İki olayda da insanlığa karşı suç işlemek.
Kambanda günümüzde Mali'de bulunan Koulikoro cezaevinde yatmaktadır.