Kalsadi
Kısaca: Kalsadi on beşinci yüzyılda Endülüs’te ve Kuzey Afrika’da yetişen matematik ve Maliki mezhebi fıkıh alimi. İsmi, Ali bin Muhammed bin Muhammed bin Kureşi olup, künyesi Ebü’l-Abbas, lakabı Nureddin’dir. Kalsadi diye Ünlü oldu. 1412 (H.815) senesinde Endülüs’ün Basta şehrinde doğdu. 1486 (H.891) senesi Zilhicce ayında Kuzey Afrika’daki Becaye şehrinde vefat etti. İlk tahsiline doğum yerinde başladı ve Kur’an-ı kerimi Ünlü kıraat imamlarından İmam-ı Nafi’nin kıraatini; İmam-ı Verş rivayet ...devamı ☟
İlk tahsiline doğum yerinde başladı ve Kur’an-ı kerimi Ünlü kıraat imamlarından İmam-ı Nafi’nin kıraatini; İmam-ı Verş rivayetine göre fıkıh alimi Aziz’den öğrendi. Daha sonra Muhammed Kusturli ve Fakih Cafer’den matematik, feraiz ve fıkıh ilmi tahsil etti. Menekeb şehrine giderek buranın hatibi Ebu Abdullah Becel’den ve Ebü’l-Hasan amiri’den nahiv ve fıkıh ilimlerini öğrendi. 1436 senesinde Tilmsan’a giderek Şeyh Ahmed bin Zagi’nin derslerine devam etti. Uzun zaman ilim tahsili ile meşgul olan Kalsadi, özellikle feraiz ve matematik ilimlerinde yüksek bir mertebeye ulaştı. 1443 senesinde ilim öğrenmek için Tunus’a gitti. Tunus’ta birçok alimin derslerini takib etti. 1446 senesinde hacca gitmek üzere yola çıktı. İlim aşkıyla yanan Kalsadi, bu seferi sırasında rastladığı birçok alimin ilim meclislerinde bulundu. Hac farizasını yerine getirdikten sonra Kahire’ye döndü. Burada ilim taliplerine hem ders veriyor, hem de başka alimlerin bilgilerinden istifade edebebilmek için onların derslerine devam ediyordu. Daha sonra Gırnata’ya döndü. Fakat çıkan savaşlar yüzünden Kuzey Afrika’ya gitti ve Becaye şehrinde vefat etti.
Kalsadi, matematik ilminde yüksek dercelere kavuştu. Günümüze kadar kullanılan cebirle alakalı rumuz ve işaretleri ilk defa kullandı. Cebire ait işaretler ve rumuzları batı bilim dünyasında 1540 ile 1603 seneleri arasında yaşayan Fransız François Viete’in bulduğu iddia ediliyorsa da, Kalsadi’nin eseri incelendiğinde, bu iddianın yanlış olduğu görülür. Kalsadi, Fransız matematikçiden 1,5 asır önce yazdığı eserinde cebire ait işaretleri kullanmıştır. Ayrıca, İbn-i Benna’nın matematiğe dair çalışmalarını açıklayıp genişletti.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.