Kaptan Cousteau
Kısaca: Kaptan Cousteau Jacques Yves Fransız sualtı araştırıcısı, kaşifi ve yazarı. Su altı dünyasını anlatan filmleri ve kendi buluşu olan iki kişilik derin dalma hücresi ile bilinir. St. Andre-de-Cubzac’da 1910 senesinde dünyaya geldi. 1930 senesinde Brest Akademisini bitirerek bahriye subayı oldu. 1957 senesinde yarbay rütbesindeyken bahriyeden emekliye ayrıldı. İkinci Dünya Savaşından önce balık adamlığa meraklı olduğundan daha derinlere dalabilmek için hava ve basınç şartlarına uyg ...devamı ☟
İkinci Dünya Savaşından önce balık adamlığa meraklı olduğundan daha derinlere dalabilmek için hava ve basınç şartlarına uygun dalma cihazları üzerinde çalışmaya başladı. 1943 senesinde arkadaşı Emile Gagnan ile modern dalgıç tüp sistemini geliştirdi.
Cousteau, Philippe Taillez ile Toulon’da Sualtı Araştırma Grubunu kurduktan sonra çalışmaları aktif bir sıfat kazanmaya başladı. 1948 senesinde İsveçli fizikçi Auguste Piccard’ın yaptığı batiskaf (bathyscaphe) dalma hücresi ile birlikte araştırmalar yaptı. Daha sonra Fransız Deniz Kuvvetlerini batiskaf yapımı için ikna etmeye muvaffak olarak daha ileri teknolojiye sahip olanları imal ettirdi. Denizlerdeki araştırmalara devam etti. 1951-1952 senelerinde Kızıldeniz Calypso araştırmasının neticeleri büyük yankılara sebeb oldu. Bu araştırmalarının neticesinde denizlerin birbirinden kesin hatlarla ayrıldığını tecrübe neticeleri ile ortaya koydu.
Cousteau, sualtı fotoğrafçılığında bir mütehassıs olarak 1943 senesinde 18 Metreye Dalış (18 Meter Down), 1945 senesinde Deniz Dibinde Tehlike (Danger Under the Sea) ve 1956 senesinde Sessiz Dünya (The Slient World) filmlerini hazırladı. Basınca dayanma metodlarını geliştirerek dalgıçların daha fazla su altında kalmaları konusunda değerli tecrübeler yaptı.
Dünya televizyonlarında uzun müddet yayınlanan “Yaşayan Deniz” programı ile okyanusların sırlarını gözler önüne getirdi. Cebelitarık Boğazındaki araştırmalarında iki farklı denizin su kütlelerinin birbirine karışmadığını tesbit etti. Aralarında yoğunluk farkı olduğundan Atlas Okyanusuna ait su kütlesi üstte, Akdeniz’e ait su kütlesi de altta olmak üzere iki su kütlesi birbirlerinin tarafına devamlı olarak aktıkları halde birbirlerine karışmamaktaydı. Yani, Atlas Okyanusunun suyu Cebelitarık Boğazından Akdeniz’e, Akdeniz’in suyu da Atlas Okyanusuna akmakta, fakat iki su kütlesi arasında su alışverişi olmamaktaydı.
İlgili konular
jacques yvesBu konuda henüz görüş yok.