Karamanlar, Domaniç

Kısaca: Karamanlar Köyü, Kütahya ilinin Domaniç ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Karamanlar, Domaniç
Karamanlar, Domaniç

} Karamanlar Köyü, Kütahya ilinin Domaniç ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Türk Tarih Kurumu Arşivi`nde yer alan Hüdavendigar Livası Tahrir Defterleri 1 kitabında Sayfa
189`da Karamanlar Köyü Aşağıdaki Gibi Anlatılmaktadır.
Mirliva hassı olan Karamanlar Köyü, Hüdavendigar Livası Tahrir Defterlerine göre, 16.Yüzyılda (1500`lü yıllarda) Domaniç Kazasına bağlıdır. Bu dönemdeki adı da "Sünlük"`tür. "Sünlük Köyü"`ne o dönemler; "Küçük Sarıot" ve "Karamanlu" da denmiştir. Köy, Söğüt Cemaati`ne bağlı yörükler tarafından kurulmuş olup, Sultan I.Murad`ın Vakıfları arasında yer alır. Eski adı Sünlük olan Karamanlar Köyü, 16.Yüzyılda 16 hane ve 4 çiftlik yerden müteşekkildir. Köyün sınırları içinde 1 adet değirmen bulunur. Göçebe Deresi adıyla bilinen mahal ise köyün mezrası, Çakılköy mezrası da köyün ekinliği olarak gözükür.
Kaynak Hüdavendigar Livası Tahrir Defterleri 1 Sayfa 189 Ömer Lütfi Barkan, Enver Meriçli Türk Tarih Kurumu Ankara, 1988
Osmanlı Resmi Kaynaklarından bir diğerinde bahse konulan 4 çiftlikten şöyle bahsedilmektedir.
Sünlük Köyü-Karamanlu-Küçük Sarıot-ve Karamanlar olarak ismi belirtilen köyümüzün ilk dönemde 4 çiftlik varolduğu -ulaş çiftliği -göçebe deresi mezrası -çakılköy mezrası -karamanlu ahalisine ait bir çiftlik -iğdirler(hisarbeği)köyü ahalisine ait bir çiftlik var olduğunu bahsetmektedir.
Kaynak "Kuruluşun Toprağı Domaniç" Sayfa 183 Miladi 1487 -1521-1573 yıllarında Domaniçte yerleşim birimlerinin durumları bölümü
Karamanlar Köyü ile İlgili Belge ise Hicri 1310 tarihli (Miladi 1895 tarihli) Hüdavendigar Vilayeti Salnamesidir. Burada da Domaniç ve Karamanlar Köyü aşağıdaki gibi zikredilmektedir.
Domaniç nahiyesi Inegöl kazasi merbutatindan olup kirk karyeyi samildir.Dahil-i nahiyede cem'an otuz sekiz cami-i serif ve mescit, yirmi dükkan, bin bes yüz hane ve kirk mektep bulunur. Kura-yi saire ber-vecd-i ati muharrerdir. Hisar, Küçük, Çukurca, Büygüç, Burhan, Sogucak, Kiranlar, Karakaya, Göçebe, Bercin, Kara, Pesmet, Derebey, Sarot, Çiftlik, Domur, Çakil, Çavuk, Tiraz, Bökerler, Ilicaksu, Bulamur, Dombayçayir, Findicak, Seyyid Fevzi, Erikli, Kirik, Kozcagiz, Güney, Saruhanlar, Ömerler, Burçin, Bozbilen, Aygirlar, Bike, Kozluca, Çarsamba, Ortaca, Karaman.
Kaynak Hicri 1310 tarihli (Miladi 1895 tarihli) Hüdavendigar Vilayeti Salnamesi

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya ve İklim

Karamanlar Köyü Domaniç`e 28 km., Tavşanlı`ya 35 km., Kütahya`ya 92 km. uzaklıktadır.Köye 1 km. uzaklıkta Tavşanlı ilçesine bağlı Kızılçukur Köyü, 7 km uzaklıkta Domaniç ilçesine bağlı Sarıot Köyü ve 8 km. uzaklıkta ise Bursa ili Keles İlçesine bağlı Çayören(Hereke) Köyü bulunmaktadır.

Nüfus

KÖYLER ERKEK KADIN TOPLAM
Karamanlar 74 85 159

Ekonomi

Köyde yaşayan nüfusun büyük çoğunluğu SSK emeklisidir. Halen Tunçbilek ve Manisa-Soma linyit madenlerinde çalısanlar olup, gençlerin büyük bir çoğunluğu Bursa`daki fabrikalarda tekstil, makine, otomobil vb. sektörlerde çalışmaktadır. Köyde yaşayan nüfusun diğer geçim kaynakları ise tarım ve hayvancılıktır. Ancak tarım ve hayvancılıktan`dan gelir elde edilememekte, halk, tarımı ve hayvancılığı genellikle kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapmaktadır

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Köy Muhtarı = Mustafa Kocabaş } }

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.