Malazgirt Savaşı`ndan sonra göçebe Türkmenlerin bölgeye gelmesiyle su kaynaklarının bulunduğu yaylalar canlanmıştır. Köy yamacındaki "Su Akan Kaya" etrafında bir çiftlik kurulmuştur. Buraya "Kayapınar" denilmiştir. Karapınar olarak da bilinen bölgede Fatih Sultan Mehmed Han döneminden itibaren Akkoyunlu, Elvanbeyli Cemaati oturmuştur.
1691 yılına kadar tenha bir yerdir. Devlet, Balıkesir çevresindeki göçebe Karabağ Türkmenlerini, Bolvadin`e 30 km uzaklaklıkta bulunan Büyük Karabağ köyü civarında zorunlu iskana tutunca 1691-1710 yılları arasında Karapınar Köyü kurulmuştur. Köy halkı, Akkoyunlu, Azerbaycan-Karabağ Türkmenleri ile Yörüklerden oluşmuştur. Ağcaşehir, Bolvadin, Büyükkarabağ, Dişli, Yunak-Yeşilyayla, Çay-Deresenek, Akşehir-Gölçayır, Cihanbeyli, Gülbahçe gibi yerlerden zamanla,göç almıştır. Çevredeki Yörüklerin bir kısmanın da buraya yerleşmesi ile büyük bir köy halini almıştır. Çoğunluğu Azerbaycan Karabağ Türklerine dayanan Karapınar, eski Türk kültürünün bütün sadeliği ile yoğrulduğu ve yaşatıldığı bir yer olmuştur.
Karapınar genel olarak 1923 yılına kadar Akşehir Sancağı`na bağlıdır. 1923-1958 yılları arasında kendine bağlı Yörük mahalleleri ile birlikte İshaklı bucağına ve Bolvadin ilçesine bağlı kalmıştır. 1958 yılında kurulan Sultandağı ilçesine bağlanmıştır. 1966 yılında belediye olmuştur.
Mevcut kaynakları artan nüfusu besleyememiştir. Türkiye`nin birçok bölgesinde olduğu gibi halk ya çocuğunu okutmuş ya da köyden kente göç yapmıştır. Denizli başta olmak üzere, Bursa, Eskişehir, İzmir, Sultandağı gibi yerlere göç edilmiştir. Günümüzde göç hala devam etmektedir. Yaşlılar arasında Türk kültürünün kendine has özellikleri yaşatılmakta, bu arı kültür Karapınar, Büyükkarabağ, Gülbahçe köylerinde keşfedilmeyi ve araştırmacılarını beklemektedir.
daha fazla bilgi için:http://www.karapinarefsanesi03.tr.cx belde-taslak Sultandağı belde ve köyleri