Karaçepiş, İvrindi

Kısaca: Karaçepiş, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Karaçepiş, İvrindi
Karaçepiş, İvrindi

Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Karaçepiş |harita2 = Balikesir_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Balıkesir |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 869 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0266 |posta kodu = 10770 |bölge = Marmara |il = Balıkesir |ilçe = İvrindi
|Köy Muhtarı =Hayrettin Keşkekci
|websitesi = [2]


Karaçepiş, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyümüzün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. Köyümüzü Karakeçili aşiretinden gelen ve buraları yurt edinen Yörüklerden oluştuğu bilinmektedir. Köyümüzün 1984 yılında yıkılan eski camii ve bu camiinin yapım tarihide bilinmemekte idi. Yıkılmadan önce caminin üzerinde yazılan yenileme tarihi hicri 1350 yılını göstermesi de caminin ve köyümüzün çok eski bir yaşam yeri olduğunu göstermektedir. Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına göre de, ilk kayıta 1830 yıllarında Ümmühan adında ve baba adı Ali anne adı Hatice olan ve daha sonraki kayıtırlar da bu şahısın çocuklarının Çiftçi Soyadını aldığı görülmektedir. Buda köyümüzün ilk kurucularının Çiftçiler sülalesi olduğunu anlaşılmaktadır. Daha sonra 1842 doğumlu Ahmet ve Gılmen Oğlu İBRAHİM isminde ki şahısın çocukları ve yine 1842 itibarı ile kayıtlarına rastlanan Keşkekçi, 1853 yılında taşkınlar (paşalar) ,1863 kavalcı, 1865 taşçılar ve 1867 sarılar 1868 Özdemir, 1877 Gündoğanlar, 1878 yılında da Bakırlılar sülalesi görülmektedir. Tabi bu günümüze aktarıla bilen kayıtlar. Bide bu kayıtlardan öncesi olduğu düşünülmektedir. Köyümüz yıllar boyu bölgemizde tarım ve hayvancılık merkezi olmuştur. Bunun nedeni ise arazinin ve suyun bol olmasından kaynaklanmaktadır. Arazimizin Cumhuriyet tarihine kadar şuan ki sınırlarına Araplar (Okçular) köyünün de içinde bulunduğu dereden itibaren olduğu ve buralar da köyümüzün üzüm bağlarının olduğu bilinmektedir. Bu da köyümüzün arazilerinin büyüklüğüne bir örnektir. Şimdi her ne kadar Okçular köyü bu arazileri kendilerine yurt verenlerin değerini bilememişlerdir. Kendilerine buraları yurt verenlere de büyük saygısızlıklar yapmışlardır. Eskilerin anlattığı rivayetlere göre köyümüz 1960lı yıllara kadar köyün içine kadar giren ormanlarla çevriliydi. Daha sonraları bu orman örtüsü insan eliyle yok oldu. Tabi bunda o zamanlar yetiştirilen keçi sürülerinin de etki az olmadı. Kurtuluş savaşı yıllarında köyümüzün büyük olması ve çevreye göre her tarafının acık olması, saldırı imkanının zor olmasından Askeri karakol kurulmuştur.Fakat daha sonra Şu anki ilçemiz olan İvrindi ye taşınmıştır.

KÖYÜMÜZÜN ADI Köyümüzün ilk adı anlatılanlara göre Yeşiloba köyü olduğu rivayet edilir. Köyümüzde o zamanlar her yerin ağaçlık ve yeşilliktir. Köyümüzün halkının o tarihlerde yerleşik hayata tam ayak uyduramamış, eski işleri olan keçi ve koyun yetiştiriciliğine devam etmektedir.Bu tarihlerde köyün adı yeşiloba olarak anılmaktadır.Daha sonra buradaki keçi sürülerinden birisinin sahibi sürüsünde bulunan oğlaklarını komşu köye satmıştır. Otlak bulamayan oğlaklar (eski adıyla çepiş)(Çepiş=dişi keçi yavrusu) köyümüze sürekli kaçmaları sonucunda, Çepişleri alan şahıs sürekli kaçan çepişlerin peşinden köyümüze gelir olmuş. Nereden geldiğini de soranlara benim Karaçepişlerin köyünden dermişi. Bu zaman çivarda Karaçepişlerin köyü diye anılmaya başlamıştır.Daha sonraları da şimdiki adı olan KARAÇEPİŞ köyü olalarak anılmıştır. NOT:.Köyün adı ile ilgili bu bilgiler yıllar önce Çambaz dedenin anlattıkları ve benim aklımda kalanlardır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Balıkesir iline 43 km, İvrindi ilçesine 6 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara Ilıman iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

|- 
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 869 1997 1059 gdek


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde tarım çok gelişmiştir. Gelişimdeki etken ise buraya yapılan Karaçepiş Göletidir. Sulama amaçlı olarak yapılan göletten İvrindi ve diğer köylerde yararlanmaktadır.

TARIM Köyümüzde tarım denince eskiden ilk akla gelen tütüncülük ve bakliyattı. Fakat tütün işi çok zahmetli bir işçilik istediği için ve zamanla gelen kotalar ve gelişen teknoloji nedeni ile tütün üreticiliği bitmek üzeredir.Tabi bunda köye yapılan sulama gölet`inin payın da çoktur. Daha önceki yıllarda sulama işi Madra çayı önüne köy imecesi ile kurulan bent sayesinde yön değiştirilen suyun arklara alınması ile yapılmakta idi.Fakat gölet yapıldıktan sonra sulama alanının daha da genişlemesi ile tarımda büyük değişiklikler meydana geldi.Gelişen teknolojiyle de artan traktör ve ekipmanları ve hepsi ile kendini geliştiren köyümüz halkı alternatif ürünlere yöneldi.Böylece köyümüz ürün çeşitliliğini kazandı.Halen köyümüzde buğday,mısır,kuru fasulye,nohut,bakla,susam,ayçekirdeği gibi ürünlerin üretimi devam etmektedir.Sebze bakımından arazinin ovalık , verimli ve de sulak olmasından arazimizde ağırlık ürünler olarak salçalık ,yemeklik domates ve biber üretilmektedir.Yine köyümüzde son yıllarda , turşuluk kornişon cinsi salatalık ve turşuluk sivri biber üretimi büyük artış göstermektedir.Köye yapılan ağır tonajlı bilgisayarlı kantar ve rampa sayesinde ürettiklerini pazarlamak içinde büyük çaba sarf etmesine gerek kalmamaktadır.Köydeki üretimin bolluğu ulaşım imkanlarının kolaylığı kısacası tarımsal ürünler işleyen firmaların ihtiyaçlarına cevap verecek konumda olası sayesinde firmalar tarafından cazibe merkezi olmaya başlamıştır.

HAYVANCILIK
      Köyümüzde Hayvancılık denince akla ilk olarak koyun yetiştiriciliği gelirdi.Bunun sebebi de ekilen tahıl giller`in bolluğu ve otlakların çok olmasından kaynaklanmakta idi.Köyümüzde yetiştirilen koyun ırkları ise merinostur.Köyümüzde yıllardır Keçi yetiştirilmemektedir.Koyun yetiştiriciliği eskiden çok cazip ve köyümüzün halkının çoğunluğu tarafından yetiştirilmekteydise de artık bu durum tamamen değişerek Büyükbaş yetiştiriciliğine kaymıştır.Arazilerimizin Sulana bilirlik oranının artması ,silajlık hayvan yem bitkilerinin ekiminin yaygınlaşması ile büyükbaş hayvan yetiştiriçiliğinin daha kolay ve masrafsız bir hal almıştır.Tabi bu durum koyun yetiştiriciliğini büyük oranda etkilemiştir.Tabi hayvan yetiştiriçiligi bu yönü değiştirirken sadece maddi olgular değil teknik gelişmelerde etkili olmuştur.Köyümüzde süt ırkı büyük baş hayvan olarak Hollanda cinsi sığırlar ve son zamanlarda devlet tarafından satılan süt ırkları bulunmaktadır.Ayrıca köylü tarafından yapılan süt mandırası da yapılmışsa da çevrede bulunan mandıraların çok olması nedeniyle faaliyete geçirilmemiştir.Yine son yıllarda Köyümüze tavuk besi çiftlikleri kurulmuş ve tavuk besiçiliğide yapılmaktadır.Kümes sayısı her gecen gün artmakta.Yapıl kümeslerim modern ve büyük olması da köye ekonomik bakımdan katkı sağlamaktadır. Yine köyümüz arazilerin de yetişen tabii çiçek sayısının ve bitki örtüsünün bolluğu sayesinde arıcılıkta yapılmaktadır


Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Hayrettin Keşkekci


Bu zamanakadar köyümüzde muhtarlik yapan kişiler

1953-1955 Mehmet KOÇ 1955-1957 Veli BAKIRLLI 1957-1958 Mehmet IŞIK(Karabacak) 1958-1960 Mehmet KURT 1960-1962 Hayrettin AKIN 1962-1964 Mehmet IŞIK(Karabacak) 1964-1972 Abdullah ÖZDEMİR(Berduş) 1970-1970 Mustafa ASLAN (vekalet) 1972-1973 Abidin ŞAHİN 1973-1977 Ali GEZER 1975-1975 Mehmet DELİBEY(Vekalet) 1977-1984 Mustafa BADEM (Kasabalı) 1984-1989 Mehmet DEMİR (Terzi memet) 1989-1995 Mehmet KUNDAKÇI(ece) 1995-1996 Mehmet BOZKURT (Toto) 1996-1999 Mehmet DEMİR (Terzi Memet) 1999-2004 Adem PADEM (Kasabalı Adem) 2004- a€¦.. Hayrettin KEŞKEKÇİ

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Linkler

İvrindi belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.