Karl V
Kısaca: Karl V Roma-Germen İmparatoru. Şarlken olarak da bilinir. Belçika’nın Gand şehrinde 1500 yılında doğdu. Babası Habsburg Hanedanından Güzel Philippe, annesi Kastilya Kraliçesi Deli Juanna’dır. Geleceğin imparatoru gözüyle bakıldığından ihtimamla büyütüldü. Dedesi İmparator Max, 1516 yılında ölünce Karl’ın babası Arşidük Güzel Philippe daha önce öldüğünden kendisine büykü miras kaldı. Aynı yıl anne tarafından dedesi olan II. Fernando’nun ölümüyle Kastilya, Aragon, Napoli ve Sicil ...devamı ☟
Geleceğin imparatoru gözüyle bakıldığından ihtimamla büyütüldü. Dedesi İmparator Max, 1516 yılında ölünce Karl’ın babası Arşidük Güzel Philippe daha önce öldüğünden kendisine büykü miras kaldı. Aynı yıl anne tarafından dedesi olan II. Fernando’nun ölümüyle Kastilya, Aragon, Napoli ve Sicilya krallıklarının taçları şahsında birleşti. Karl, 1519’da Alman imparatoru seçilince, Avrupa’daki en büyük imparatorluğun sahibi oldu. Alman imparatoru olarak (1519-1556), İspanya kralı olarak (1516-1556), Hollanda-Belçika kralı olarak (1516-1556) yılları arasında hüküm sürdü. İmparatorluğun sınırlarına İspanya ve ona bağlı sömürgeleri ile Avusturya-Almanya topraklarının hepsi dahildi. Sömürgeleri ile İngiltere ve Avrupa’da tek başına kalmış Fransa, Karl’ın en büyük rakibiydi. Beşinci Karl, bir Avrupa imparatorluğu meydana getirmek için Fransa ile otuz yıl süren savaşlara girişti. Önce La Bicoque (1522) ve Pavie (1525) savaşlarını kazanarak, Fransa Kralı Birinci François’i esir aldı. Bu durumda Birinci François annesi vasıtasıyle resmen Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman Hana baş vurup kurtarılması için ricada bulundu. Yalvarıp yakaran mektubunda dünyada oğlunu kurtaracak devlet başkanının kendisinden başkası olmadığı belirtiliyordu. Kanuni Sultan Süleyman Han, yardım etmek ve Osmanlı menfaatlerini korumak için Macaristan Seferine çıktı (1526). Beşinci Karl’ın yakın akrabası olan Macaristan Kralı İkinci Layoş’u yenip, Macaristan ve Transilvanya’yı Osmanlı topraklarına kattı. Ayrıca Barbaros Hayreddin Paşanın idaresindeki donanma, Alman İmparatorluğu donanmalarını Akdeniz’de ard arda mağlub etmesi, Beşinci Karl’ı şaşkına döndürdü.
Kanuni Sultan Süleyman’ın bu yardımlarından başka Fransızlara uzun vadeli borçlar ve imtiyazlar vererek ekonomilerini kuvvetlendirmesi Fransa ile Avrupa’da Almanya karşısında denge sağlamak içindi.
Osmanlı Devletinin hiçbir zaman imparator olarak görmediği ve tanımadığı Beşinci Karl hiçbir başarı kazanamayınca siyaset alanından da çekilmek zorunda kaldı. İspanya’yı oğlu Filip’e, imparator ünvanını ise kardeşiFerdinand’a bırakarak Yunte manastırına çekildi (1557). 21 Eylül 1558’de öldü.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.