Kastamonu Nüfus ve Sosyal Hayat
Kısaca: Nüfusu: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 423.611 olup, 148.710’u şehirlerde, 274. ...devamı ☟
Örf ve adetleri: Kastamonu çok eski çağlardan bu yana yerleşim merkezidir. On birinci asır başından itibaren devamlı Türklerin hakimiyetinde bulunan Kastamonu’da Türk-İslam kültürü hakimdir. On birinci asır öncesi diğer kültürler tamamen unutulmuştur. Mahalli yemekleri: Kastamonu’nun başta gelen meşhur yemeği “kiren” denilen tarhana çorbasıdır. Osmanlı sarayının senelik tarhana çorbası ile hoşaflık erik ihtiyacı Kastamonu’dan gönderilirdi. Tarhana yapımında nane, dereotu ve fesleğen de kullanılır. Sacda yapılan etli ekmek, pastırmalı ekmek, çekme helvası, gözleme, katmer, büryan kebabı, bardak kebabı, kuskus pilavı, meyveli lokumu başlıca yemek ve tatlılarıdır.
Halk edebiyatı: Zengin bir halk edebiyatına ve çok sayıda manilere sahiptir. Yetişen halk şairleri sayısı da fazladır. Meftuni, Nami, Aşık Haki, Âşık Kemali, Âşık Meydani, Yorgansız Hakkı ve İhsan Ozanoğlu başlıcalarıdır.
Halk oyunları: Halk oyunları zeybek ve kaşık oyunları tipidir uzun havalar ve gemicilikle ilgili zengin türkülere sahiptir. Davulla gösteriler yapılır. Sepetçioğlu, Çıtırdak, Topal Koşması, Beyler Bahçesi, Kaşık Oyunu, Heyamola veÇiftetelli başlıca mahalli oyunlarıdır.
Mahalli kıyafetleri: Kadınlar Tosya kuşağı, üçetek, sevayi, bindallı, altınlıfes, başlıklar, gümüş kemer, gümüş gerdanlık giyerler. Erkekler ise sırmalı ve işlemeli cepken, mintan, kemer ve şalvar kullanırlar.
Eğitim: Son senelerde okuma-yazma kampanyası ile okur-yazar nisbeti % 70’e ulaşmıştır. Okulsuz 30 civarında köy vardır. İlde 34 anaokulu, 1484 ilkokul, 42 ortaokul, 16 mesleki ve teknik ortaokul, 15 lise, 20 mesleki ve teknik lise vardır (1990). Ankara Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulu ile Gazi Üniversitesine bağlı Kastamonu Eğitim Fakültesi bulunmaktadır.
Bu konuda henüz görüş yok.