Büyük miktarda atık kağıdın bir alanda toplandığı işletme orijinli atıklar, toplama maliyetlerini azaltması, düzenli temin imkanı sağlaması ve kalitenin yüksek olması ile kağıt sanayi tarafından toplanması evsel atıklara göre caziptir.
Bu sebeple atık toplama sistemleri geliştirilmesinde sanayi tesislerinin ihtiyaçları ön planda tutulmaktadır.
Sahipleri için atık olmakla birlikte kağıt sanayi için hammadde olma özelliği ile “değerlendirilebilir atık” sınıfına giren atık kağıt ülkemiz kağıt sanayinin en önemli hammaddesi konumundadır. Kağıt üretiminde tekrar kullanılabilir olmakla birlikte her kullanımda elyafında kayıplar meydana gelmesi sebebi ile 5 keze kadar yeniden kullanılabileceği hesaplanan atık kağıt yeniden kağıt olurken %5 -30 arasında miktar kaybına uğramaktadır.
Farklı orijinli selülozlar (odun, saman, kimyasal selüloz) atık kağıt ve dolgu maddelerinin hammadde olarak kullanıldığı ülkemiz kağıt sanayinde 1997 yılında atık kağıdın kullanılan hammaddeler içerisindeki payı %56`ya ulaşmıştır. 1998 yılında yıllık bitki kökenli selüloz üretim teknolojilerinin büyük ölçüde terk edilmesi ve geri kazanılan atık kağıt miktar ve kalitesindeki olumlu değişiklikler bu oranı önemli ölçüde arttırmıştır.
Atık kağıt kaynağı açısından endüstriyel ve evsel atıklar olmak üzere iki kısımda incelenebilir. Endüstriyel atıklar, işletmelerde miktar avantajları ve işletmeye sağlayacağı ekonomik değer sebebi ile geri dönüş oranı yüksek olan bir kaynaktır. Büyük miktarda atık kağıdın bir alanda toplandığı işletme orijinli atıklar, toplama maliyetlerini azaltması, düzenli temin imkanı sağlaması ve kalitenin yüksek olması ile kağıt sanayi tarafından toplanması evsel atıklara göre caziptir. Bu sebeple atık toplama sistemleri geliştirilmesinde sanayi tesislerinin ihtiyaçları ön planda tutulmaktadır.