}
Kemaliye bitki örtüsü bakımından zengin bir ilçedir. Özellikle Kemaliye ilçe merkezi bütünüyle yeşilliklerle kaplıdır. İlçede birçok ağaç türü bulunmaktadır.
Kemaliye`de yetişen bazı bitkiler ve özellikleri şunlardır:
Üzüm, yörede Duttan sonra ikinci sırayı alır. Yörede üzüm şarabı yapılır. Duttan olduğu gibi üzümden de pestil yapılır. Bir çeşit tatlı tarhana yapımında kullanılır, ayrıca kurutulur.
Kekik otu, yörede bol bulunan şifalı bir bitkidir. Dağlarda bolca bulunduğu için bahçede yetiştirilmesine gerek duyulmaz. Kekik otunun ticareti yapılmaz, ancak yöredeki kasaplar bu hoş kokulu bitkiyi etlere çeşni malzemesi olarak katarlar. Yapılan yemeklerin büyük çoğunluğuna bir lezzet unsuru olarak katılır. Kekik çayı şifa olarak içilir. Sıla hasretini dindirmek için Kemaliye`ye gelen gurbetçiler kimi zaman çuval çuval bu otu toplarlar. Kekik otunun farklı türleri vardır.
Isırgan otu, bugün bilim dünyasının verilerine göre çok şifalı bir bitkidir. Tohumu balla karıştırılarak yenir, ayrıca yaprağından salata da yapılır. Kavrularak da yenebilir.
Hara Çiçeği, beyaz-pembe renkte olup, boyu 1-1,5 metre arasındadır.
Anuk (Anık), genellikle yemeklerde kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Daha çok sulak vadilerde ve yamaçlarda yetişir. Kaynatılarak çayı da içilir.
Anason, beyaz renkli rakının en önemli hammaddesidir. Yörede yapılan bir tür özel rakıya maya olarak katılır. Ticareti yapılmayan bu bitki, özel olarak da yetiştirilmez, genellikle dağlarda doğal ortamında bulunur. Anason çayı sancılı çocuklara şifa niyetine verilir.
Madımak, mevsimden mevsime toplanarak kurutulan, ancak ticareti yapılmayan bir bitkidir. Madımak çorbası ve kavurması meşhurdur.
Çaşır Otu, daha çok dibinde yetişen mantarlarıyla meşhurdur. Yörede, yaklaşık yarım kilo ağırlığında olan bu mantarlara “çaşır göbeği” ismi verilir. Bu mantarlardan yahni, kavurma ve ızgara yapılır. Çaşır ağacı ise bir ot türüdür ve hayvanlara verilir.
Kara ot: Üzüm yaprağına benzer, dolması yapılır.
Evelik otu: Bu otun sarması ve çorbası yapılır.
Dut, yörenin eskiden başlıca gelir kaynağı olan, bugün az da olsa bu özelliğini koruyan, üretimi fazla olan bir meyvedir. Kurutulan dutlar, genellikle çiğitsiz tabir edilen cinslerdir. Diğer çiğitli ve çiğitsiz cinslerinden de dut pekmezi yapılır. Dut kurusu da pekmez gibi ticareti yapılan bir üründür. Dutun ayrıca pestili de yapılır. Karadut pek yetiştirilmeyen bir türdür. Dut rakısı ve şarabı da meşhurdur. Dut, özellikle ilçe merkezi ve merkeze yakın köylerde bolca vardır. Önceden dutla buğday, takas usulü yapılırmış.
Kuşburnu; reçeli, tatlısı ve şurubu yapılan, olgunlaşınca kırmızı renk alan şifalı bir bitkidir. Yöre topraklarında bolca rastlanır.
Böğürtlen, su kenarlarında yetişen, yaz sonlarına doğru olgunlaşmaya başlayan bir bitkidir.
Ceviz, yörede Dut`dan sonra önemli bir besin maddesidir ki, Kemaliye`de asırlık ceviz ağaçlarının sayısı bir hayli fazladır. Kemaliye halkı cevizi daha çok dut pekmeziyle karıştırarak yapılan “orcik” adı verilen besin maddesinin yapımında kullanır.
Kaynaklar
Vikipedi