Diğer bir sorun ise nükleusun transfer edildiği yumurtanın daha henüz mayoz bölünmesini tamamlayamamış olmasıydı. İnsanlarda embriyonik hayatın erken dönemlerinde yumurta primordiyumları mayoz bölünme geçirmeye başlarlar ve mayoz I’in pakiten safhasının diploten aşamasına kadar gelirler. Ergenlik çağında ise yumurta atımı sırasında her ay bu hücrelerden biri veya ikisi mayoz bölünmeye kaldığı yerden devam eder ve mayoz II aşamasına kadar ulaşıp atılırlar. Yumurta hücrelerinin mayoz bölünmesini tamamlaması ancak spermin yumurtaya girmesinden sonra olmaktadır. İşte yumurta hücresine somatik hücre nükleusunun transfer edilmesi bu aşamada sorun yaratabilir. Çünkü, daha henüz mayoz bölünme aşamasında olan bir yumurtaya diploid sayıda kromozom taşıyan nükleus verilmektedir. Bu durum nükleus transferinden sonra aneuplidilere sebep olabilmektedir. 277 denemeden sadece birisinde başarı sağlanması ve Dolly’nin klonlanması böyle sorunların mümkün olabileceği ihtimalini düşündürmektedir.
Klonlanan hayvanların şimdiye kadar sadece yüzde 3'ünde başarı sağlandığı, hayvanların gelişme evresinde ve genetik yapıda ciddi sorunların ortaya çıktığı bildirildi. Klonlanan ilk hayvan olan koyun Doly'de de gelişme evresinde sık sık ciddi sorunlarla karşılaşıldı. Hawaii Üniversitesi laboratuvarlarında 1988 yılında fare klonlayan Dr. Ryuzo Yanagimachi da, klonlanan embriyoların gelişme çağında ve genetik yapılarında sorunların ortaya çıktığını söyledi. Yanagimachi, klonlanan bazı farelerin bir yaşına kadar geliştiklerini, ancak bu sürenin sonunda aniden yağ oranında artış ve şişmanlık gibi sorunların başladığını belirtti.
Doç.Dr.Eyyüp Rencüzoğulları
Kaynaklar
Başaran, N. 1996, Tıbbi Genetik, 6.baskı, Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul.Klug, W., Cummings M.R. 2002. Genetik Kavramlar, 6.baskı, Çeviri Ed. Öner, C., Palme Yayıncılık, Ankara. Temizkan, G. 1999, Genetik II.Moleküler Genetik, İ.Ü.Fen Fakültesi Basımevi, İstanbul,
http://www.personal.psu.edu/users
http://gslc.genetics.utah.edu/units/cloning/whatiscloning/