Koçköy, Hasköy

Kısaca: Koçköy, Muş İlinin Hasköy ilçesine bağlı bir köydür. == Tarihi ==Köyün eski ismi Nok'tur. Kürtçede nohut demektir. ...devamı ☟

Koçköy, Muş İlinin Hasköy ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski ismi Nok'tur. Kürtçede nohut demektir. Köyün kuruluşu 1850'lere dayanmaktadır. Köy halkı Şırnak'ın Cizre ilçesinden, Bitlis'in Mutki İlçesine bağlı Kavakbaşı (Dap) Beldesi'ne göç etmişlerdir. Oradan da önce Avrukan Yaylasına sonra bugün yaşanılan yer olan Koçköy'e yerleşmişlerdir. Koçköy'de Ermeni varlığına rastlanmamıştır. Birinci Dünya Savaşından bölgedeki tüm köyler gibi Koçköy'de etkilenmiş ve büyük bir sefalet ve kıtlık yaşanmıştır. Köy halkı savaş ve kıtlıkla mücadele etmiş ve bölge insanının büyük bir bölümü ölmüştür.

Kültür

Koçköy'de doğum törenleri, beşik töreni, diş hediliği, kız görme, kız isteme, şerbet içme (nişan töreni), güveyi giydirme, gece düğünü ve kına gibi gelenek ve görenekler vardır.

Coğrafya

Koçköy Hasköy'e 16 km, Muş'a 35km uzaklıktadır. Doğusunda Gökyazı Köyü, batısında Yukarıüçdam Köyü, güneyinde Otaç ve Koğuktaş Köyleri, kuzeyinde ise Güneyik Köyü bulunmaktadır.

Nüfus

Köyün nüfusu 650'dir. Koçköy'den batıya büyük bir göç olmuş ve olmaktadır. Bu göçlerin ana nedeni işsizlik ve geçim sıkıntısıdır. Koçköy özellikle Bursa, Aydın, İzmir, İstanbulve Mersin illerine göç vermekte ve buralarda yaşayan insanlar köy nüfusunun yarısını oluşturmaktadır.

Ekonomi

Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup tarımda en büyük payı şeker pancarı, yonca ve buğday oluşturmaktadır. Sulama kanalı olmadığı için arazinin %70’i ot yetiştirmek için kullanılmakta ve buda büyük bir geçim sıkıntısı meydana getirmektedir. Yine ekonomide en büyük payı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık almaktadır.

Muhtarlık

Altyapı Bilgileri

1967 yılında yapılan köy okulu 110 öğrenciye eğitim vermektedir. Mevcut olarak iki derslik bulunan okulda derslik eksikliğinden dolayı okul lojmanı da derslik olarak kullanılmaktadır. 2012 yazında köye 4 derslikli yeni köy okulu inşaatına başlanacaktır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik vardır.

Dış bağlantılar

*[1] *[2]

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.